Budi uzor

POSLOVNI PLAN _

Poslovni plan je izuzetno važan za svakog poduzetnika.

U njemu mora odgovoriti na prilično jednostavna pitanja: što, kako, zašto, do kada, kojim resursima itd., no odgovori uopće nisu jednostavni. U konačnici, za uspješnog poduzetnika, osim konkretnih odgovora, bitna je i metodologija koju kasnije može primijeniti na drugim projektima. No, kako početi?

Odgovor na pitanje kako najlakše napisati poslovni plan je jednostavan, napišite jedan. To je relativno slično učenju vožnje bicikla, nitko to nije napravio tako da je slušao nekoga tko je gledao uspješne vozače bicikla kako voze. Upravo je zato Tera Tehnopolis prije devet godina pokrenula jednostavan projekt: Natjecanje u pisanju studentskih poslovnih planova Budi uzor®. Budi uzor® je međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova namijenjena inovatorima i nositeljima poslovnih ideja koji žele ispitati tržišnu vrijednost svoje inovacije i započeti poslovanje. Međunarodni ocjenjivački sud čine predstavnici svih inozemnih izlagača i vodeći hrvatski stručnjaci. Dodjeljuju se brončane, srebrne i zlatne medalje, a da bi natjecanje bilo zanimljivo natjecateljima, svake godine smo uz pomoć partnera i sponzora osigurali zanimljive nagrade.

Od prvog natjecanja do sada je prošlo mnogo vremena. Od jednostavne poster-prezentacije došli smo do dvofaznog sustava natjecanja u kojemu se od određenog broja finalista odabiru najbolji poslovni planovi za koje studenti pripremaju prezentaciju, tzv. elevator pitch u trajanju od pet minuta. S više od 1400 studenata koji su dosad sudjelovali u natjecanju, Budi uzor® je postao brend osječkog Sveučilišta, a kvaliteta izrađenih planova značajno je povećana.

Budi uozr se od 2010. godine organizira u suradnji s Inoovom, Suradnjom Budi uzor Inova izložba je ušla u grupu najvećih izložbi u regiji.

Natjecanje Budi uzor®
Želim sudjelovati na natjecanju Budi uzor®

Sudjelovanjem na Izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®, u mogućnosti ste predstaviti svoju kreativnost i poduzetničke ideje koje, pretočene u poslovni plan, daju uvid u mogućnost njihove komercijalizacije.

Alat za izradu poslovnog plana

Kako bismo vam olakšali izradu poslovnog plana, pripremili smo alat za izradu poslovnog plana koji će vas voditi kroz postupak definiranja poslovnog procesa, a proračunske tablice pomoći će vam da izračunate vrijednost vašeg projekta, troškove potrebne za njegovu realizaciju i očekivane prihode.

UPUTE

Natjecanje u pisanju poslovnih planova BUDI UZOR®

Budi uzor® pomaže studentima u pripremi poslovnih planova u različitim područjima djelatnosti. Poslovno planiranje je izuzetno bitna stavka za napredak u poduzetništvu. Ono je puno manje zahtjevno i rizično ukoliko je napisan kvalitetan poslovni plan. U suprotnom, moguće prijetnje su gubitak novca i ugrožavanje vlastite egzistencije.

Natjecanje u pisanju poslovnih planova Budi uzor® održava se svake godine početkom studenoga. Finalna svečanost je prilika za prezentaciju poslovnih planova pred zahtjevnim žirijem kojeg čine ekonomisti, bankari, profesori i poduzetnici. Dodjeljuju se priznanja za sudjelovanje u finalu te zlatna, srebrna i brončana medalja, a da bi natjecanje bilo još zanimljivije, svake godine su, uz pomoć partnera i sponzora, osigurane zanimljive nagrade.

Što sudionici mogu postići sudjelovanjem na Natjecanju?

 • Izradom poslovnog plana i postera prema uputama TERA tima, stječe se pravo na potvrdu o sudjelovanju na natjecanju Budi uzor® koja se može uvrstiti u životopis.
 • Finalisti dobivaju potvrdu o sudjelovanju u finalu natjecanja Budi uzor®, besplatne edukacije i predinkubaciju u programu StudOS. Iskustvo dosadašnjih generacija govori da su takve diplome veoma često presudno utjecale na odabir u natječajima za prvi posao.
 • Najkvalitetniji poslovni planovi se nagrađuju zlatnom, srebrnom i brončanom medaljom. Autor najboljeg poslovnog plana se nagrađuje posebnom nagradom „GRAND PRIX BUDI UZOR® za najbolji poslovni plan“.

Izrada poslovnog plana je unaprijeđena i olakšana uz korištenje e-alata za izradu poslovnog plana. Alat sadrži sve dijelove poslovnog plana koji trebaju biti ispunjeni, a automatska kontrola unesenih podataka te automatsko popunjavanje proračunskih polja na bazi unesenih podataka olakšava pisanje poslovnog plana. Tijekom cijelog procesa izrade, korisnicima je omogućeno mentoriranje u formi komentara na pojedine stavke poslovnog plana.

Svi zainteresirani za Natjecanje mogu se prijaviti putem e-alata za izradu poslovnog plana koji se nalazi na sljedećoj poveznici: https://app.idare.tera.hr/hr. Za ostale informacije nas možete kontaktirati putem e-pošte budiuzor[at]tera[.]hr, broja telefona 031/251-014 ili osobno na adresi Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.

Sudionici Natjecanja, a posebno korisnici e-alata za izradu poslovnog plana, mogu izradu poslovnog plana značajno olakšati korištenjem sveučilišnog udžbenika Inovativno3 poduzetništvo kojega možete naručiti putem e-pošte na i3p@tera.hr.

INOVATIVNO3 PODUZETNIŠTVO

priručnik za studente, inovativne poduzetnike i poduzetne znanstvenike

Autor: prof.dr.sc. Ivan Štefanić
Nakladnik: TERA Tehnopolis d.o.o.
Godina izdanja: 2015.

Sažetak knjige možete pogledati OVDJE

Cijena priručnika: 208,95 kn

Specifikacija priručnika: Format B5, 402 stranica, meki uvez, papir: pastelni chamois 90 g

SUDJELOVANJE

RAZLOZI ZA SUDJELOVANJE NA BUDI UZOR®/INOVA®

Ako ste student/srednjoškolac

 • 1. Naučiti napisati poslovni plan
 • 2. Naučiti prodati poslovni plan
 • 3. Osvojiti medalju, posebnu nagradu

Ako ste poduzetnik

 • 1. Pronaći tehnologiju ili poslovnu ideju koju želite primijeniti u mom poslovanju
 • 2. Pronaći program potpore najprimjereniji mojim potrebama

Ako ste inovator

 • 1. Provjeriti inovativnost i komercijabilnost vlastite inovacije
 • 2. Pronaći partnera, kupca, dobavljača, djelatnika,…
 • 3. Poboljšati postojeću inovaciju, definirati novu
 • 4. Prodati ili licencirati postojeću inovaciju

Ako ste posjetitelj

 • 1. Ludo se zabaviti
 • 2. Svi mogu sudjelovati u edukacijskom i konzultantskom programu poduzetničke akademije.

KRITERIJI OCJENJIVANJA: 1-10 bodova za svaki inovativni kriterij

 • Razina kreativnosti inovacije (inovativni korak)
 • Tehnička i tehnološka razina inovacije
 • Tržišni potencijal inovacije

POSLOVNI PLAN

WEB APLIKACIJA ˝ALAT ZA IZRADU POSLOVNOG PLANA˝

Aplikacija je namijenjena studentima kao pomoć pri pisanju poslovnih planova, a usklađena je s kriterijima natjecanja Budi uzor®. Kako bi napisali svoj poslovni plan, studenti istražuju o tehnologiji proizvodnje svog proizvoda ili usluge, razrađuju marketing plan i strategiju zaštite intelektualnog vlasništva te pripremaju financijske proračune. Neke od značajnijih karakteristika aplikacije, koje će studentima uvelike olakšati pisanje, su automatska kontrola unesenih podataka te automatsko popunjavanje proračunskih polja na bazi unesenih podataka. Tijekom cijelog procesa izrade poslovnog plana, studentima je omogućeno mentoriranje od strane stručnih suradnika TERE Tehnopolisa u formi komentara na pojedine stavke poslovnog plana. Korisnik aplikacije automatski se obavještava putem e-pošte o primljenim komentarima.

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® 2019. je održana od 13. do 16. studenoga 2019. godine u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu. U sklopu Izložbe predstavljeno je ukupno 290 izložaka, u različitim kategorijama, iz 31 države sudionice Izložbe te 151 poslovni plan.

Posebno zanimljiv program Izložbe na TERA Tehnopolis štandu je bio treći dan, 15. studenoga 2019. godine. Najbolji poslovni planovi su izloženi pred stručnim žirijem. Učenici i studenti su svoje poslovne planove napisali uz pomoć I-Dare e-alata za pisanje poslovnih planova te uz pomoć svojih mentora. Ovogodišnji GRAND PRIX za najbolji poslovni plan je osvojile su studentice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Nives Sić, Sanja Antunović, Ana Čolak i Andrea Gregurec, s poslovnim planom Horse Spirit for Human Health.nica mogu koristiti ostalom poslovnom infrastrukturom. Ovaj program u pravilu traje šest mjeseci.

Osim učenika, studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u okviru programa „Okusi i tradicija Slavonije i Baranje“.

GRAND PRIX BUDI UZOR 2019.

GRAND PRIX BUDI UZOR 2019. za najbolju inovaciju je dodijeljen studentu Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Armandu Filiću, za inovaciju Smart Solar Systems, dok je posebna nagrada od strane Saveza hrvatskih inovatora dodijeljena Josipu Užareviću za najboljeg izlagača u kozmetici s linijom kozmetičkih proizvoda.

Najuspješniji studenti osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade te besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera, kojeg organizira Hrvatska udruga poslodavaca. Finalisti u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti.

„Upravo natjecanje Budi uzor® nudi priliku da kroz različite simulacije, putem savjeta stručnih ljudi okusimo barem dio realnosti koja nas vjerojatno čeka u svijetu poduzetništva. Pripremajući se za ovo natjecanje naučili smo kako napisati kompletan poslovni plan te izložiti isti pred žirijem u roku od 3 minute. Ne želimo reći da je natjecanje bilo teško za nas, već želimo reći da je ovo natjecanje bilo poučno za nas. Saznati što sve možemo kao tim ili kao pojedinac u kratkom periodu, koliko smo spremni uložiti napora u ono što radimo je saznanje koje ne dobivamo na svakom koraku. Stoga, ovim natjecanjem ne samo da smo upoznali svijet poduzetništva, nego smo upoznali i sami sebe.“, rekli su Mario Komljenović i Mario Šilović, finalisti natjecanja Budi uzor®.

GRAND PRIX BUDI UZOR 2019.

GRAND PRIX BUDI UZOR 2019. za najbolju inovaciju je dodijeljen studentu Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Armandu Filiću, za inovaciju Smart Solar Systems, dok je posebna nagrada od strane Saveza hrvatskih inovatora dodijeljena Josipu Užareviću za najboljeg izlagača u kozmetici s linijom kozmetičkih proizvoda.

Najuspješniji studenti osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade te besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera, kojeg organizira Hrvatska udruga poslodavaca. Finalisti u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti.

„Upravo natjecanje Budi uzor® nudi priliku da kroz različite simulacije, putem savjeta stručnih ljudi okusimo barem dio realnosti koja nas vjerojatno čeka u svijetu poduzetništva. Pripremajući se za ovo natjecanje naučili smo kako napisati kompletan poslovni plan te izložiti isti pred žirijem u roku od 3 minute. Ne želimo reći da je natjecanje bilo teško za nas, već želimo reći da je ovo natjecanje bilo poučno za nas. Saznati što sve možemo kao tim ili kao pojedinac u kratkom periodu, koliko smo spremni uložiti napora u ono što radimo je saznanje koje ne dobivamo na svakom koraku. Stoga, ovim natjecanjem ne samo da smo upoznali svijet poduzetništva, nego smo upoznali i sami sebe.“, rekli su Mario Komljenović i Mario Šilović, finalisti natjecanja Budi uzor®.

POPIS NAGRAĐENIH 2019.:

BUDI UZOR®

Poslovni planovi
Posebne nagrade

INOVA®

Posebne nagrade Saveza hrvatskih inovatora
Dobitnici medalja na štandu TERA Tehnopolis/HUIP – Seniori
Dobitnici medalja na štandu TERA Tehnopolis/HUIP – Juniori

BUDI UZOR®/INOVA® 2018. – „USUĐUJEM SE PRIPREMITI“: NAGRAĐENI NAJBOLJI STUDENTI, INOVATORI I OBITELJSKA POLJOPRIVREDNA GOSPODARSTVA

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® 2018. je održana od 14. studenoga do 17. studenoga 2018. godine u Zagrebu, na Zagrebačkom velesajmu. Glavni organizator ovogodišnje izložbe je Savez hrvatskih inovatora uz suorganizaciju TERA Tehnopolis i Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika te uz podršku partnera, pokrovitelja i supokrovitelja. U sklopu Izložbe, predstavljeno je ukupno 277 izložaka, u različitim kategorijama, iz 28 država sudionica Izložbe te 107 poslovnih planova. Najbolji poslovni planovi su izloženi treći dan izložbe pred stručnim žirijem. Studenti su svoje poslovne planove napisali uz pomoć e-alata za pisanje poslovnih planova, izrađenog za potrebe projekta I-Dare, koji se temelji na priručniku „Transformiranje inovativne poslovne ideje u profitabilan posao“. Ovogodišnji GRAND PRIX za najbolji poslovni plan je osvojila studentica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Ivana Božanov s poslovnim planom Nachtigall.

Izložba je bila prilika za održavanje poslovnih razgovora u cilju učinkovitije komercijalizacije inovacija i povećanja konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu. Osim studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u programa „Okusi i tradicija Slavonije i Baranje“.

GRAND PRIX BUDI UZOR 2018 za najbolju inovaciju je dodijeljen Zvonimiru Lukadinoviću iz tvrtke Bor-plastika d.o.o., za Statički mješač fluida.

Najuspješniji studenti osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade te besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera, kojeg organizira Hrvatska udruga poslodavaca. Finalisti u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti.

„Naučile smo kako izraditi kvalitetan poslovni plan, te kako bi našu poslovnu ideju realizirali u budućnosti. Iskoristit ćemo tako da svoja znanja i vještine vezane za izradu poslovnog plana prenesemo drugima. Želimo istaknuti da je Projekt zanimljiv, ali isto tako da treba uložiti puno truda i rada da bi se postigao dobar rezultat.“, rekle su Dora i Marija, finalistice natjecanja Budi uzor®.

Isti dan, 16. studenoga 2018. godine, održano je natjecanje u kategoriji EITFood, inicijative koja se provodi u tematskom području „hrana“. Finalisti su u sklopu EITFood Demo Days predstavili svoje poslovne planove temeljene na inovativnim idejama koje se uklapaju u EITFood strateške ciljeve. Prvo mjesto i nagradu od 10.000 EUR su osvojile studentice Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Mia Orešković i Tea Kordić s poslovnom idejom Gummy Bees, a drugo mjesto i nagradu od 5.000 EUR je osvojio tim mladih poduzetnika, Domagoj Dumančić, Juraj Bučević i Magdalena Josipović s poslovnom idejom Use&Reuse. Cilj dodijeljenih financijskih sredstava je pomoći u daljnjem razvoju poslovnih pothvata te ubrzanju nastojanja operativnog poslovanja.

Budi uzor®/Inova® 2017. je najveća izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi ove godine. O uspjehu projekta govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. (European Enterprise Promotion awards – EEPA 2017.). EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte i inicijative javnih tijela s ciljem promicanja poduzetništva.

Glavni organizator ovogodišnje izložbe je TERA Tehnopolis d.o.o. uz suorganizaciju Saveza hrvatskih inovatora, Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te uz podršku partnera, pokrovitelja i supokrovitelja. Izložba se održava od 9. do 11. studenoga 2017. godine u dvorani Gradski vrt u Osijeku pod motom „Pametni gradovi“ (eng. „Smart cities“), a očekuje se više od 500 sudionika iz više od 15 država sudionica. Uvidom u već prijavljene inovacije razvidan je porast u kvaliteti inovacija i zaštiti intelektualnog vlasništva.

U sklopu izložbe se održava i Smotra poduzetničkih potpornih institucija te Smotra obrazovnih institucija. Potporne institucije koje su potvrdile svoje sudjelovanje su: HAMAG-BICRO – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Europe Direct Osijek, Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o., Lokalna razvojna agencija Valpovo-Petrijevci, Lokalna agencija za razvoj Općine Drenovci VJEVERICA d.o.o., Poduzetnički inkubator BIOS, Centar za poduzetništvo Osijek i BNI grupa Mursa.
Obrazovne institucije koje su potvrdile svoj dolazak su: Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Prva privatna gimnazija u Osijeku GAUDEAMUS, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka i Ljetna škola elektronike iz Rijeke.

Domaćin izložbe: GRAD OSIJEK
Organizatori: TERA TEHNOPOLIS d.o.o., HRVATSKA UDRUGA INOVATORA PODUZETNIKA, SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU, SAVEZ HRVATSKIH INOVATORA

Suorganizatori: SAVEZ INOVATORA ZAGREBA, ŠPORTSKI OBJEKTI d.o.o., OSJEČKI SAJAM d.o.o., TEHNOSTART

Svjetski suorganizator: WORLD INVENTION INTELLECTUAL PROPERTY ASSOCIATION

Pokrovitelji: PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA GORDAN JANDROKOVIĆ, MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA, MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

Supokrovitelji: HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Partneri: OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA, HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA – ŽUPANIJSKA KOMORA OSIJEK, MINISTARSTVO GOSPODARSTVA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA, MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, HRVATSKA UDRUGA POSLODAVACA, HAMAG-BICRO

Medijski pokrovitelji: GLAS SLAVONIJE, SLAVONSKI RADIO

Sponzor: HBOR, ZAGREBAČKA BANKA d.d.

Provedbu projekta sufinancira: EUROPSKA PODUZETNIČKA MREŽA, EUROPSKA KOMISIJA

12. Budi uzor®/41. Inova® – „Pametna specijalizacija“

Dodijeljena odličja osječkim studentima, inovatorima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova 12. Budi uzor®/41. Inova® je održana od 8.11. do 12.11.2016. u Zagrebu u organizaciji TERA, Hrvatske udruge inovatora – poduzetnika (HUIP), Hrvatskog saveza inovatora (HSI) i Saveza inovatora Zagreba. U sklopu izložbe, predstavljeno je ukupno 450 izložaka, od čega su 120 inozemnih iz 21 države sudionice izložbe i 330 domaćih. Ukupan broj natjecatelja u pisanju poslovnih planova je 135. Studenti s najboljim poslovnim planovima, njih 7, iste su izložili i pred stručnim žirijem tijekom trećeg dana izložbe. U tri minute istaknuli su prednosti svoje ideje te potom odgovarali na pitanja žirija. Izložba je bila prilika za održavanje poslovnih razgovora u cilju učinkovitije komercijalizacije inovacija i povećanja konkuretnosti na domaćem i europskom tržištu. Osim studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u okviru Gastro kutka.

Tema ovogodišnje izložbe i natjecanja u pisanju studentskih poslovnih planova je „Pametna specijalizacija“. Studenti su svoje poslovne planove napisali uz pomoć aplikacije za pisanje poslovnih planova koja se temelji na konceptu Inovativnog3 poduzetništva. Aplikacija je izuzetno dobro primljena od korisnika i sve više je koriste i potporne institucije i poduzetnici. Dva najbolja studentska poslovna plana su Uzgoj puževa studentice Vinke Čepo i Wice Choice – Haskap studenata Melite Bašić Palković i Davora Lamešića, studenata Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, koji su nagrađeni i posebnim nagradama. GRAND PRIX BUDI UZOR 2016 za najbolju inovaciju je dodijeljen istraživačkoj grupi koju vodi Tomislav Matić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Ovo iskustvo će uvelike obogatiti moj životopis te ne samo da će mi pomoći ukoliko krenem u realizaciju poslovnog plana, već će mi pomoći kako razmišljati, odakle krenuti i kako se predstaviti jednoga dana, bilo na tržištu, bilo na samom radnom mjestu. Sve svoje pohvale ću primijeniti u praksi, a kritike korigirati kako bih se unaprijedila.“, rekla je Vinka Čepo.

Najuspješniji osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade. Na taj način samostalno kreću u poduzetničke vode, a u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti.

Studentima, inovatorima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nagrade su uručili rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof.dr.sc. Željko Turkalj, direktor TERA Tehnopolis, prof.dr.sc Ivan Štefanić, dopredsjednica Hrvatske udruge inovatora poduzetnika, Ana Nikšić, univ.spec.oec., profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić te Vedrana Gado, dipl.iur. iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Izložba je također bila prigoda za održavanje niza poslovnih razgovora, mjesto za pronalazak partnera, kupca, dobavljača ili djelatnika. TERA je u sklopu Europske poduzetničke mreže – EEN, koja omogućuje poduzetnicima izlazak na europsko tržište, održala sajam poslovnih mogućnosti te edukacije o intelektualnom vlasništvu i načinima zaštite istog (IPR Help desk), čije su usluge na štandu svaki dan pružali predstavnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Posebno raduje činjenica da se izložba Budi uzor®/Inova® sljedeće godine održava u Osijeku. TERA tim je već krenula s cjelokupnom organizacijom koja će pružiti bogat program. Ovo je ujedno poziv svima da sudjeluju u izložbi, bilo kao izlagači, bilo kao posjetitelji jer će se u raznovrsnom sadržaju vjerojatno pronaći sve dobne skupine.

Vidimo se na Budi uzor®/Inova® 2017. godine!

Budi uzor 2016. – katalog

Popis nagrađenih

BUDI UZOR:
Poslovni planovi dobitnici
Posebne nagrade
Gastro kutak

INOVA:
Posebne nagrade Hrvatskog saveza inovatora
Dobitnici medalja na štandu Tera Tehnopolis / HUIP
Posebne nagrade WIIPA za inovatore Tera Tehnopolis / HUIP

Već jedanaest godina koliko se provodi, Budi uzor® najveću pažnju pridaje studentima. Ovogodišnji moto izložbe, „Student for success – Student za uspjeh“, u potpunosti potvrđuje misiju koja ovoga puta ima mnogo snažniju i učinkovitiju provedbu. Od ukupno 116 sudionika natjecanja u pisanju poslovnih planova, njih 21 je ušlo u finale. Posebno raduje činjenica da su u ovogodišnje natjecanje uključeni studenti sa šest visokih učilišta iz Hrvatske. Finalisti su dobili priliku svoje poslovne ideje prezentirati u trominutnoj prezentaciji pred žirijem sastavljenim od bankara, profesora i eksperata u području poduzetništva.

„Ponosan sam i zadovoljan što su natjecatelji prihvatili izazov i pobijedili sve strahove koje studenti imaju od javnog nastupa. U žiriju smo svi suglasni da kvaliteta pripremljenih planova zadovoljava uvjete koje kreditni odbori postavljaju tražiteljima kredita i upravo zato ohrabrujemo natjecatelje na pokretanje poduzetničkih projekata i nudimo našu pomoć u ostvarivanju potpora.“, rekao je dr.sc. Vjekoslav Jukić iz Ministarstva gospodarstva RH, jedan od članova stručnog žirija.

Kvaliteta svih studentskih poslovnih planova je izuzetna i teško je izdvojiti one koji su najbolji. Studentica Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Marijeta Jurković, sa Slanim namazom od lješnjaka osvaja prvo mjesto u natjecanju, zajedno sa timom VitalShock sa Sveučilišta u Rijeci, čija je tema poslovnog plana aplikacija „On the run“.

„Moj je poslovni plan inovativan zbog toga što takvog proizvoda na našem tržištu nema jer su namazi od lješnjaka slatki. To je zdrava namirnica koju planiram promovirati u vrtićima i školama.“, rekla je Marijeta Jurković.

Svi finalisti nagrađeni su besplatnim modulom po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera, kojeg organizira Hrvatska udruga poslodavaca, i besplatnom inkubacijom u trajanju od 6 mjeseci u studentskom inkubatoru StudOS.

Posebna odličja i priznanja dodijeljena su i osječkim inovatorima koji već dugi niz godina predstavljaju svoj inovativni rad na međunarodnoj izložbi Budi uzor®/Inova®. Posebno izdvajamo inovaciju tima s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Funkcionalna jaja, koja je na ovogodišnjoj izložbi proglašena najboljom inovacijom u poljoprivredi, kao i Protupotresni nosač, uradak inovatora Omera Katadžića, kao najbolji hrvatski izložak.

Studentima i inovatorima nagrade su uručili rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof.dr.sc. Željko Turkalj, prof.dr.sc. Damir Markulak, mr.sc. Dražen Dorić, dr.sc. Stjepan Ribić, predstavnik Osječko-baranjske županije, dipl.oec. Srećko Kukić, predstavnik Grada Osijeka te dipl.iur. Iva Nappholz iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Natjecanje Budi uzor® je financirano iz projekta PROMO BUDI UZOR kojega je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Popis nagrađenih
BUDI UZOR:
Poslovni planovi dobitnici

INOVA:
Posebne nagrade
Posebne nagrade Hrvatskog saveza inovatora
Dobitnici medalja na štandu Tera Tehnopolis / HUIP
Posebne nagrade WIIPA za inovatore Tera Tehnopolis / HUIP

Na izložbi Budi uzor® 2014 je prijavljeno 646 izložaka u svim kategorijama. Izložba je postavljena na više od 2000 m2 na dvije etaže dvorane Gradski vrt. Sudionici iz 17 država su pored izlaganja i ocjenjivanja inovacija imali priliku sudjelovati u izuzetno sadržajnom programu koji je imao i puno atraktivnih zabavnih sadržaja.

Svi sudionici su prošli veoma opsežan proces pripreme za natjecateljski dio izložbe i za njih je održavanje izložbe finale višemjesečnih priprema.

Grand Prix nagrada Nikola Tesla Hrvatskog saveza inovatora dodijeljena je doc.art. Jasmini Pacek s Umjetničke akademije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za „Neutralni kazališni kostim“. Grand Prix Budi uzor koji dodjeljuju Tera Tehnopolis i Hrvatska udruga inovatora poduzetnika osvojio je Vladimir Bošnjak za „Streeter“. 

Grand Prix za najbolji poslovni plan dodijeljen je Sandi Gale koja je napisala poslovni plan na temu „Studija izvodljivosti za uvođenje poljoprivrednog programa u otvoreno učilište općeg tipa“. Čestitamo dobitnicima, a popise nagrađenih možete vidjeti u posebnom izvješću.

Ovogodišnja poduzetnička akademija bila je najsadržajnija do sada. Prema sudionicima edukacije, akademija je imala je jako zanimljive teme i izuzetno kvalitetne i pripremljene predavače. Program poduzetničke akademije možete pogledati u posebnom izvješću.

Europska poduzetnička mreža (EEN) je na ovogodišnjoj izložbi prezentirala mogućnosti koje su raspoložive hrvatskim poduzetnicima u njihovom nastupu na tržištu EU. Sajam poslovnih mogućnosti je izložio standardizirane profile ponude i potražnje, sektorska grupa AGROFOOD je prezentirala gastronomsku ponudu hrvatskih proizvođača orijentiranih na tržište EU, a IPR Helpdesk Ambassador program je organizirao predavanje u okviru poduzetničke akademije i individualne konzultacije u sve dane izložbe.

Pored predstavnika organizatora i suorganizatora izložbe, Osijek su posjetili predstavnici brojnih potpornih institucija namijenjenih poduzetnicima, kao i predstavnici Diplomatskog zbora i brojni poduzetnici. Atmosfera izložbe se najbolje može doživjeti pregledom foto albuma koji su zbog olakšanog pregleda podijeljeni u nekoliko sekcija.

Ovom prigodom zahvaljujem svima koji su pomogli realizaciju ovako velike i zahtjevne manifestacije, sudionicima u natjecateljskom programu, predavačima poduzetničke akademije, pokroviteljima i partnerima, timu Tera i posjetiteljima bez čije potpore Budi uzor® / Inova® 2014 ne bi bila ovako uspješna izložba.

Popis nagrađenih
Na izložbi Budi uzor® 2014 je prijavljeno 646 izložaka u svim kategorijama. Izložba je postavljena na više od 2000 m2 na dvije etaže dvorane Gradski vrt. Sudionici iz 17 država su pored izlaganja i ocjenjivanja inovacija imali priliku sudjelovati u izuzetno sadržajnom programu koji je imao i puno atraktivnih zabavnih sadržaja.

U kategoriji natjecanja za najbolji poslovni plan je prijavljeno 151 poslovnih planova od čega je 8 nagrađeno.

BUDI UZOR:
Poslovni planovi dobitnici
Posebne nagrade

NAJ NAJ:
Naj Naj gastro priznanja

INOVA:
Posebne nagrade
Popis inovatorskih medalja hrvatski izlagači
Popis inovatorskih medalja inozemni izlagači

U sklopu 38. hrvatskog salona inovacija s međunarodnim sudjelovanjem, Inova®, održan je i 9. Budi uzor® – međunarodna izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova.

Manifestacije su svečano otvorene 13. studenoga 2013. godine te su trajale do 17. studenoga iste godine. Tijekom četiri izložbena dana posjetiteljima je ponuđen raznovrstan program, a drugi dan je održano finale u pisanju i prezentaciji poslovnih planova gdje su finalisti dobili priliku predstaviti svoje poslovne planove pred članovima žirija.

Tako je od 100 prijavljenih sudionika natjecanja Budi uzor®, odabrano njih 14 koji su nagrađeni medaljama, uvjerenjima Hrvatske udruge poslodavaca za pravo na sudjelovanje u Programu usavršavanja menadžera te mogućnost ulaska u Studentski poduzetnički predinkubator StudOS i šestomjesečnog besplatnog razvijanja ideja i poduzetništva unutar njega.

NAJBOLJI STUDENTSKI POSLOVNI PLANOVI

ZLATO

 • SREBROZvonimir Lalić, OPG Pčelarstvo Lalić
 • Josip Svoboda, Bučino ulje
 • Domagoj Bubalo, Proizvodnja paprike i patlidžana – ajvar
 • Ivan Birkić, Drvo Života
 • Kastriot Marki, Uzgoj lavande i proizvodnja lavandinog ulja i hidrolata
 • Borna Čačić, Proizvodnja TOFU-a i sojinih prerađevina
 • Kristina Seki, Botanički vrt u agroekološkim uvjetima Istočne Hrvatske
 • Tomislav Vestić, Uzgoj začinske paprike

SREBRO

 • Boris Brkić, Proizvodnja boba
 • Antonella Kapović, Sok od smokve

BRONCA

 • Sandra Zelić, Proizvodnja goji bobica
 • Ivan Zekić, Proizvodnja sirupa od đumbira – Đumbirko
Secured By miniOrange