Popularizacija i poticanje razvoja STEM okruženja na području Osječko-baranjske županije

 

Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika (HUIP) u tijeku je provedbe projekta Razvijamo STEM okruženje – RaSTEMo kojemu je cilj popularizacija i poticanje razvoja STEM okruženja na području Osječko-baranjske županije kroz educiranje djece i mladih te pripadnika opće populacije pomoću inovativnih metoda poučavanja i najsuvremenijih tehnologija.

Da bi se potaknulo zanimanje za STEM područje kod učenika, potrebno je djecu i mlade svih uzrasta  poučavati prirodoslovnoj pismenosti na njima razumljiv i zanimljiv način, uz uporabu najnovijih tehnologija i inovativnih metoda poučavanja. Kroz projekt će se provoditi niz interaktivnih radionica za učenike, edukativnih tura i virtualnih šetnji te sedmodnevno događanje Dani Svemira. Osim aktivnosti za učenike, tu su još jednodnevni znanstveni skup ‘’Milankovićevi ciklusi’’ te studijski posjet Institutu za razvoj i inovativnost mladih u Zagrebu te posjet Institutu Ruđer Bošković.

Partneri na projektu su Kulturni centar Milutin Milanković, Općina Erdut, Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te udruga Zajedno za Zajednicu 3Z iz Dalja.

Prvi sastanak partnera održan je u siječnju u Kulturnom centru Milutin Milanković u Dalju,  a drugi sastanak 19. travnja 2023. godine u prostorijama HUIP-a gdje je napravljen daljnji plan rada i gdje su partneri izvješteni o dosadašnjim provedenim aktivnostima.

Slijedi provođenje aktivnosti trening za trenere te opremanje trajnog postava praktikuma Napredni materijali i neobična svojstva te 3D Puzzle Labos koji su preduvjet za uspješnu realizaciju projektnih aktivnosti.

Kulturni centar Milutin Milanković trenutno već provodi projekt KOZMOS kojemu je cilj obuka učenika osnovnih škola na temu klimatskih promjena. Projektom je predviđeno opremanje virtualne učionice te se također tiče STEM područja gdje postoji mogućnost sinergije s projektom RaSTEMo kroz edukacije učenika. Kulturni centar Milutin Milanković također provodi i projekt PLANETARIJ kroz koji se izrađuju modeli planeta Sunčevog sustava od trajnih materijala koji će biti postavljen uz Dunav što će također biti edukativno za provođenje aktivnosti projekta RaSTEMo.

Partnerstvo s Kulturnim centrom Milutin Milanković od velike je važnosti za ovaj projekt jer upoznavanjem s njegovom ostavštinom učenici imaju priliku učiti o astronomiji, geologiji i geografiji. Učenici će kroz projekt na zanimljiv i interaktivan način učiti o položaju Zemlje, klimatskim promjenama, zemljotresima i o nepoznatoj strani svemira. Također, u dvorištu će s pogledom na Dunav istraživati zvijezde teleskopom i tragati za tajnama galaksije na projektnom događanju Dani svemira koji će se održati u listopadu 2023. godine.

U kulturnom i znanstvenom centru, obnovljenoj rodnoj kući Milutina Milankovića, može se pročitati sve o njegovom životu, ući u svemirsku sobu ili sjesti za radni stol na kojem su nastali svjetski poznati izračuni kao npr. najprecizniji kalendar na svijetu. Nakon održanih projektnih aktivnosti, projekt RaSTEMo će zasigurno pridonijeti promociji i očuvanju lika i djela ovog znanstvenika koji je ostavio nemjerljiv doprinos svjetskoj znanosti.

 

Za sve informacije o projektu RaSTEMo javite se e-poštom na udruga[.]huip[at]gmail[.]com, telefonom na 031/251-006 ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek.

Secured By miniOrange