Tim s Prehrambeno-tehnološkoj fakulteta pobijedio na natjecanju Challenge Labs s inovativnim proizvodom heat & eat!

Zbog užurbanog načina života, sve više smo suočeni s nedostatkom vremena za pripremu kvalitetnih i zdravih proizvoda. Korištenje ekoloških sastojaka prilikom pripreme brzih i zdravih obroka, obraćajući pažnju na biorazgradivu ambalažu u cilju zaštite okoliša, uz unos visokovrijednih dodataka u prehranu, uvjeti su koje je gotovo nemoguće zadovoljiti u cijelosti za pripremu jednog brzog i zdravog dnevnog obroka. Tim s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta osmislio je kako pripremiti brzi i zdravi obrok, a da zadovoljite sve prethodno navedene uvjete!

Riječ je o proizvodu jednostavnog naziva, heat & eat, zagrijte i jedite! Proizvod heat & eat je inovativna ideja za brz i zdrav obrok baziran na ekološkim sastojcima. Riječ je o „zero-waste“ proizvodu s toplinski razgradivim pakiranjem dobivenim od škroba (krumpirove kore) koji se sastoji od granole i liofiliziranog krumpirova mlijeka. Heat & eat granola zadovoljava sve zahtjeve suvremenih korisnika. To je hranjiv obrok, prikladno upakiran u biorazgradivu ambalažu i jednostavan za pripremu. Raznolikost okusa je bonus, nudi izbor za svaki dan. Dodatna prednost je korištenje prirodnih zaslađivača.

Svijetlu budućnost proizvoda prepoznao je i žiri natjecanja Challenge Labs, organiziranog od strane TERA Tehnopolis, koja provodi EIT Food aktivnosti na području Republike Hrvatske. Riječ je o trodnevnoj online radionici, održanoj od 14. do 16. rujna 2022. godine s ciljem definiranja glavnih izazova u poljoprivredno-prehrambenom sektoru te okupljanja kreativnih pojedinaca i timova voljnih raditi na njihovom rješavanju. Misija je radionice Challenge Labs potaknuti zajedničko osnivanje tvrtki te povezati dionike iz industrije, akademske zajednice i start-up tvrtki. Nakon provedene ankete sa stručnjacima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora Republike Hrvatske, zaključeno je da se područje održive poljoprivredne proizvodnje susreće s brojnim izazovima, a izdvojeni izazovi za koje su se na radionici dizajnirala inovativna rješenja bili su: razvoj visokovrijednih dodataka prehrani za ljude i životinje, promjena prehrambenih navika uz pomoć zdrave brze i funkcionalne hrane, novi trendovi u ishrani baziranoj na biljnim bjelančevinama te utjecaj na ublažavanje klimatskih promjena razvojem inovativnih oblika biorazgradive ambalaže. Na radionici je sudjelovalo ukupno 6 timova, odnosno više od 50 ljudi. Nakon zanimljivih koraka radionice koji su se odrađivali u interaktivnom alatu MURAL, timovi su pripremili kratke pitch prezentacije u kojima su pred članovima žirija predstavili svoja rješenja na unaprijed definirane izazove.

Tim heat & eat je osvojio glavnu nagradu u iznosu od 2.000,00 eura. Pored toga, tim je imao priliku raditi sa stručnjacima koji imaju više od 5 godina radnog iskustva u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, uz stjecanje dodatnih znanja i praktičnog iskustva sudjelovanjem na natjecanju.

Natjecanje Challenge Labs će biti organizirano i sljedeće godine, a sve novosti o prijavama možete pratiti na našoj službenoj web stranici. Za dodatne informacije javite se e-poštom na eitfoodhub[at]tera[.]hr, telefonom na 031/251-000 ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek ili putem naše kontakt forme.

Secured By miniOrange