EIT Food

Acronym
EIT Food
Razina
Međunarodni projekt
Vrijednost
165.000,00 €
Korisnik
Tera Tehnopolis d.o.o.
Odgovorno tijelo
European Institute of Innovation and Technology
Provodi
Tera Tehnopolis d.o.o.
Mjesto provedbe
Hrvatska
Razdoblje provedbe
1. siječnja 2021. – 31. prosinca 2023.
Izvori financiranja
EIT, Horizon Europe
Naziv programa
Horizon Europe
Ciljevi

Cilj je partnerstva razviti visokokvalificirani prehrambeni sektor koji će surađivati s potrošačima na razvoju proizvoda, usluga i novih tehnologija koje će svim građanima Europe omogućiti zdraviji način života. Jedna od najvećih inicijativa u svijetu povezanih s prehranom, EIT Food, namjerava pokrenuti globalnu revoluciju u inovacijama i proizvodnji hrane koju će predvoditi Europa. Ambicija partnerstva je potpuno preoblikovati način na koji se hrana proizvodi, dostavlja i reciklira te stvoriti učinkoviti prehrambeni sektor koji će biti otporan na izazove budućnosti te podržavati održivo i kružno biogospodarstvo. EIT Food vodeća je europska inicijativa za inovacije u prehrambenom sektoru koja ima za cilj prehrambeni sustav učiniti održivijim, zdravijim i pouzdanijim. EIT Food ima šest strateških ciljeva:

 • Prevladati nisku razinu povjerenja potrošača,
 • Proizvesti zdraviju hranu prema vrijednosnim parametrima potrošača,
 • Izgraditi povezani prehrambeni sustav orijentiran na potrošače,
 • Unaprijediti održivost kroz upravljanje resursima,
 • Educirati zainteresirane za sudjelovanje, inovacije i napredak,
 • Poticati inovacije i poduzetništvo u prehrambenom sektoru.
Glavne aktivnosti
 • RIS Fellowship”, projekt za studente i mlade poduzetnike, buduće zaposlenike prehrambenog sektora, kojima će biti pružena mogućnost za stažiranje u nekima od etabliranih europskih tvrtki uz mjesečnu stipendiju u iznosu od 1350 eura. Više informacija o programu potražite na sljedećoj poveznici.
 • “RIS Talents” prilika je za stažiranje studenata doktorskog studija i mladih postdoktoranata iz prehrambenog sektora kojima se pruža mogućnost rada na projektima istraživanja i razvoja u EIT Food partnerskim organizacijama uz mjesečnu stipendiju u iznosu do 1800 eura.
 • „TeamUp“ je sedmomjesečni program čiji je cilj povezivanje tehnologa s inovativnim rješenjima i tehnologijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, koji nemaju iskustvo u komercijalizaciji proizvoda, s iskusnim poduzetnicima koji svojim znanjem i stručnošću mogu pomoći u osnivanju i izgradnji stabilnih poljoprivredno-prehrambenih start-up tvrtki. Program TeamUp pruža važne alate i podršku za izgradnju start-up tvrtki, uključujući stručno vodstvo, vrhunsku obuku, mentorstvo, umrežavanje s partnerima i financijsku potporu. Više o samom programu možete pronaći na sljedećoj poveznici.
 • “EIT Food Government Executive Academy” povezuje predstavnike vlade iz 13 europskih država sa stručnjacima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, akademske zajednice i europskih institucija. Akademija je program predviđen savjetovanju i razvoju sposobnosti koji nudi uvid u izazove povezane s inovacijama i regulativama u prehrambenom sektoru. Više o samom programu možete pronaći na sljedećoj poveznici.
 • “RIS Policy Council (Vijeće)” je savjetodavno tijelo koje se sastoji od predstavnika dionika iz EIT RIS država. Članovi će EIT Food RIS Vijeća imati mogućnost korištenja službenog naziva „član EIT Food RIS Vijeća“ i sudjelovanja u EIT Food RIS aktivnostima, mogućnost utjecaja na dizajniranje i provedbu EIT Food RIS aktivnosti te sudjelovanja u europskoj poljoprivredno-prehrambenoj zajednici, naročito kroz aktivno sudjelovanje u EIT Food RIS stručnoj zajednici. Više o samom programu možete pronaći na sljedećoj poveznici.
 • “EIT Jumpstarter” program namijenjen inovatorima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, zdravstvenoj zaštiti, sirovinama, energetici, proizvodnji i gradskoj mobilnosti, koji mogu osvojiti do 10.000 € financijske potpore. Otvorene su pretprijave za Program za 2023. godinu. Detalje pronađite OVDJE.
 • “EIT Food Seedbed Incubator” šestomjesečni je program namijenjen je akademskim poduzetnicima, ambicioznim poduzetnicima i novoosnovanim start-up tvrtkama koje žele iskoristiti komercijalne mogućnosti utemeljene na znanosti i tehnologiji. Sudionici imaju mogućnost dobivanja financijske podrške od 6.000 eura za izlazak i testiranje inovativnih ideja s izravno više od 100 potencijalnih kupaca i dionika u cilju opravdanosti poslovne ideje. Ukoliko ste uključeni u istraživanje koje ima komercijalni potencijal ili imate inovativnu tehnologiju koja bi mogla promijeniti prehrambeni sustav, program Seedbed Incubator je za vas. Otvorene su prijave za Seedbed Incubator za 2023. godinu! Rok za prijavu je 26. ožujka 2023. godine, a detalje možete pronaći OVDJE.
 • “Challenge labs” radionice Challenge Labs žele potaknuti zajedničko osnivanje tvrtki, stvoriti nove tvrtke i izgraditi poveznice između industrije, akademske zajednice i start-up tvrtki. Glavni je cilj svake radionice pronaći inovativna rješenja za velike i opipljive probleme s kojima se suočava prehrambeni sektor. U 2022. godini održat će se 17 radionica Challenge Labs u istočnoj, srednjoj i južnoj Europi.
 • „EIT Food Accelerator Network“ program povezuje start-up tvrtke iz prehrambenog sektora s vodećim industrijskim i istraživačkim partnerima u cilju pilotiranja tehnologije i postizanja krajnjeg cilja: uspješnog uvođenja rješenja na tržište. Otvorene su prijave za EIT Food Accelerator Network za 2023. godinu! Rok za prijavu je 26. ožujka 2023. godine, a detalje možete pronaći OVDJE.
 • „RisingFoodStars“ mrežna je organizacija za uspješne scale-up tvrtke koje mogu promijeniti prehrambeni sektor, omogućujući svojim članovima sudjelovanje kao partnera u svim EIT Food aktivnostima. Program je namijenjen tek osnovanim scale-up tvrtkama koje su prošle fazu oblikovanja ideja, imaju kupce koji plaćaju i spremne su za značajan rast svjetskih razmjera. Otvorene su prijave za program RisingFoodStars za 2023. godinu! Rok za prijavu je 26. ožujka 2023. godine, a detalje možete pronaći OVDJE.
 • “Test Farms” ovim programom zajednica EIT Food pomaže inovativnim agrotehnološkim start-up tvrtkama da provjere i testiraju svoje proizvode i usluge te predstave svoja rješenja investitorima i krajnjim kupcima. Mogućnost korištenja potpore od 3.000 eura. Otvorene su prijave za “test-bed” tvrtke odnosno za tvrtke koje daju pristup start-up tvrtkama svojim poljoprivrednim gospodarstvima i postrojenjima. Rok za prijavu je 28. veljače 2023. godine, a detalje možete pronaći OVDJE.
 • “Empowering Women in Agrifood (EWA)” naziv je programa osnaživanja žena u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Cilj je ovog programa u okviru zajednice EIT Food motivirati potencijalne poduzetnice na samozapošljavanje i pružiti im odgovarajuće znanje, samopouzdanje i mreže poslovnih partnera kako bi uspješno pokrenule i razvile održivo poslovanje. Više o samom programu možete pronaći na sljedećoj poveznici.
Krajnji korisnici

Studenti, start-up tvrtke, potencijalni poduzetnici, predstavnici izvršne vlasti, žene poduzetnice, stručnjaci u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Dodatne informacije

Big Brand Bootcamp | Challenge Labs 2021 | EIT Food Accelerator Network | EIT Food Awareness day | EIT Food Government Executive Academy | EIT Food RIS Council (Vijeće) | EIT Food RIS Fellowships | EIT Food Seedbed | EIT Food TeamUp | EIT Food Test Farms | EIT Jumpstarter | EWA – Empowering Women in Agrifood | RisingFoodStars   Od lipnja 2018. godine, TERA Tehnopolis u Hrvatskoj provodi aktivnosti Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju – FOOD HUB, posebice stručno usavršavanje studenata u vodećim europskim tvrtkama, u području proizvodnje hrane, zatim edukacija djelatnika državne, regionalne uprave i lokalne samouprave te poticanje studenata i inovatora u pripremi inovativnih poslovnih planova.

Logo EIT Food

X
Secured By miniOrange