Pčelinji proizvodi za potrebe apiterapije

Podatci o prijavitelju

Autor: Anita Dragić

Autori: Anita Dragić

Država: Croatia

Podatci o tvrtki prijavitelju

Tvrtka / obrazovna institucija: APIDORA, obrt za apiterapiju i apiinhalaciju

Država: Croatia

Telefon: +385 91 582 6119

Email: info@apidora.hr

Web: https://apidora.hr

Foto galerija

Podatci o inovaciji (HR)

Naziv inovacije: Pčelinji proizvodi za potrebe apiterapije

Kratki opis inovacije: Med, propolis i ostali pčelinji proizvodi očuvanih bioloških svojstava. Ove proizvode je proizvela pčela isključivo od prirodnih resursa i kao takvi imaju pozitivan učinak na zdravlje ljudi i životinja.

Duži opis inovacije: Pčelinji proizvodi isključivo organskog podrijetla u primarnoj proizvodnji trenutno se koriste za vlastite potrebe poslovanja. Proizvode se način da se pčelinje zajednice ne hrane s raznim dodacima prehrane poput industrijskog šećera, glukozno - fruktoznog sirupa, proteinima i sl. Med, propolis, pelud, pčelinji kruh nisu matična mliječ osnovna hrana potrebna za opstanak života, ali mogu pravilnom primjenom i očuvanim biološkim svojstvima znatno poboljšati kvalitetu života i ljudi. Stoga ne postoji potreba za velikim količinama pčelinjih proizvoda čemu se teži, već proizvodi trebaju imati kvalitetu i koristiti za potrebnu namjenu. Pčelinji proizvodi imaju velike benefite kao apiterapijska sredstva za pomoć u očuvanju zdravlja i kao funkcionalna hrana. Bogati su ugljikohidratima, enzimima, antioksidansima, proteinima, vitaminima, mineralima i dr. ako se pravilno proizvode i skladište. Zdravstvenu ispravnost proizvoda potvrđujem mikrobiološkom analitikom u NZJZ Andrija Štampar. Znakom kvalitete zlatni žig HAD-a označena su naša dva proizvoda cvjetni med i tinktura propolisa što znači da su ti proizvodi prema standardima koje zadovoljavaju vrhunske kvalitete od kojih se može očekivati apiterapijski učinak.

Podatci o inovaciji (EN)

Naziv inovacije: Primary production for apitherapy.

Kratki opis inovacije: The goal of the business is to preserve the natural biological properties of bee products so that they have a positive effect on our health. From bee products, I offer polyfloral and monofloral honey, propolis, pollen, royal jelly, bee bread and beeswax.One part of the product was analytically tested, and as a result of the analytical report, three types of honey and propolis alcohol tincture were marked with the top quality mark of the Croatian Apitherapy Society.

Duži opis inovacije: Honey is a pure bee product produced by bees from nectar and as such, a perfect organic product. We do not feed any foods to the bees (sugar, cake, winter syrup...). We only take a certain amount of products from bee colonies so as not to damage their survival. The importance of quality is emphasized. We collect propolis by using nets for collecting propolis, from which we make propolis alcohol tincture. We produce pollen only in abundant pollen pastures. The lack of pollen in the bee colony can significantly impair the development and health of the entire bee colony. I use this product to make a mixture of raw honey and fresh pollen that make one product rich in amino acids, proteins, etc. The product is used to strengthen immunity and as a functional food for people who are exposed to great psychophysical efforts. Royal jelly is the product of a 12-day-old bee. It acts as a biostimulator on our body. I produce it only with the presence of bees and food that they themselves bring to their community. Bee bread is fermented pollen that bees use for brood development. I offer this product as hand-picked bee bread, because the purity of the product itself is important for the quality of this product. This product has up to ten times more nutritional value. I produce beeswax exclusively from honeycomb caps.

Prednosti inovacije

Ovaj način proizvodnje i raspolaganje resursima se u potpunosti isključuje iz konvencionalne proizvodnje koja u ovom zanimanju nije dobrodošla. Suočeni klimatskim promjenama u konvencionalnoj proizvodnji koja teži nemogućoj količini proizvoda za pozitivno poslovanje fizički se ne stigne prilagoditi izazovima u samoj proizvodnji. Takav način poslovanja je suočen s konstantnim gubitcima u proizvodnji i temeljnim gubitkom pčelinjih zajednica koje ima za posljedicu ne samo u pčelarskom sektoru nego i u ostalim granama poljoprivredne proizvodnje. Ovo potvrđujem svojim dvadesetpetogodišnjim iskustvom bavljenja pčelarstvom. Obzirom da je popularizirano hobi pčelarstvo, ozbiljnijeg poslovanja i uvođenja inovativnih rješenja u samu proizvodnju gotovo nema. Uvođenjem novih tehnologija, osmišljavanje novog pristupa pčelarstvu kao humanom zanimanju krećemo od samog početka.

Namjena inovacije

Edukacijom vlasnika manjih organizacijskih poslovanja poput obrtnika i ostalih poduzetnika proširiti će se načini korištenja pčelinjih proizvoda. U većini uslužnih djelatnosti pčelinji proizvodi su lako primjenjivi (gastronomija, saloni za uljepšavanje, wellness i dr.). Uvođenjem pčelinjih proizvoda proizvedenih na ovaj način u ponudu postiže se konkurentnost, specifičnost i razvija se socijalno poduzetništvo. Vlada pozitivno poduzetništvo, motiviranost i razvoj regionalnog gospodarstva. Primjerom pozitivnog poslovanja motiviraju se i mladi ljudi kojih u ovom zanimanju nema, a razlog je loše upravljanje, negativnost, nedostatak edukacija i dr.

Zaštita intelektualnog vlasništva

Poslovna tajna (engl. Secret Know-how)

Traženo partnerstvo

Ugovor o tehničkoj suradnji (engl. Technical cooperation agreement)

Kategorija

Socijalna ekonomija i lokalne ekonomije

Secured By miniOrange