Apiinhalacije i apiterapija

Podatci o prijavitelju

Autor: Anita Dragić

Autori: Anita Dragić

Država: Croatia

Podatci o tvrtki prijavitelju

Tvrtka / obrazovna institucija: APIDORA, obrt za apiterapiju i apiinhalaciju

Država: Croatia

Telefon: +385 91 582 6119

Email: info@apidora.hr

Web: https://apidora.hr

Foto galerija

Podatci o inovaciji (HR)

Naziv inovacije: Apiinhalacije i apiterapija

Kratki opis inovacije: Apiterapija je inovativni pristup u korištenju pčelinjih proizvoda od koje je jedan način korištenja pčelinjih proizvoda i apiinhalacija. Ovo su relativno novi pojmovi u pčelarstvu koji se koriste u cijelom svijetu. Apiinhalacije se provode u specifično izgrađenom prostoru malih površina koji se zove apikomora ili apikućica. Materijal koji se koristi za izgradnju apikomore je čisto drvo. Apiinhalacija je inovacija u cijelom svijetu zbog čega se organiziraju međunarodni simpoziji odnosno konferencije vezano uz istraživanja iz područja apiterapije. To je svakako dobar izvor edukacija i novih saznanja koje koristim za osobno napredovanje.

Duži opis inovacije: U apikomoru sam smjestila tri pčelinje zajednice nad kojima obavljam pregled najmanje jednom tjedno zbog utvrđivanja zdravstvenog stanja i čistoće same košnice. Svaka košnica je opremljena osnovnom opremom za provođenje apiinhalacija. Kod korištenja dodatne opreme kao što je ventilator pomoću kojeg se regulira dovod zraka iz košnice do korisnika sama inhalacija traje od 20 - 30 min. Osobno ne koristim ovu tehnologiju kod apiinhalacija jer bolesnici koji dolaze na apiinhalacije imaju problema s disanjem i često ne mogu udahnuti količinu zraka koju ventilator dovodi do dišnog sustava. Apiinhalacije provodim i kombiniranjem inhalacija na bazi čistog propolisa ovisno o tegobama korisnika. Kod ovakvog pristupa apiinhalacija traje i do 45 min. Udisanje aerosoli odnodsno isparljivih spojeva meda, propolisa, voska, matične mliječi, peluda i pčelinjih feromona odvija se proces apiinhalacije koja se provodi u sezoni kada pčele u košnicu unose nektar i pelud (od ožujka do listopada). Obzirom da u periodu od listopada do ožujka sezonski su nam na raspolaganju razne virusne infekcije dišnih puteva kod kojih se inhalacijom sa propolisom i medom ublažavaju simptomi i bitno skraćuje vrijeme trajanje simptoma prehlade i sl. Temperatura zraka koju korisnici udišu iz košnice je stalna i iznosi 36 stupnjeva. Apikomora je nositelj znaka zlatni žig HAD-a što korisnicima usluga jamči da je pružatelj usluga odgovorna i educirana osoba koja brine i oko najmanjih detalja koji su izuzwtno važni zbog zaštite njihova zdravlja i sigurnosti.

Podatci o inovaciji (EN)

Naziv inovacije: APIDORA, a business for apitherapy and beehive air therapy

Kratki opis inovacije: In 2019, I completed an apitherapy course organized by the Croatian Apitherapy Society, and in 2020, I founded a business is providing health care services. I perform beehive air therapy; APIDORA . The main activity of the business is providing health care services. I perform beehive air therapy in a chamber for apitherapy (a wooden house built according to standards for beehive air therapy and performing apitherapy services).

Duži opis inovacije: A chamber for apitherapy, which is filled with three bee colonies that are used for beehive air therapy, i.e. inhaling air from the hive. During the time when bees gather nectar, pollen, propolis, and produce royal jelly and beeswax, air from the hive becomes rich in flavonoids. The facility (chamber for apitherapy) is equipped with: - api-inhalators for inhalations from the beehive, - Proposteam inhaler (inhalations with propolis) and - Ultrasonic inhaler ( inhalations with honey)

Prednosti inovacije

Razvoj inovativne djelatnosti apiturizma korištenjem apiterapijskih usluga u obliku apiinhalacija i apiwellness usluga.

Namjena inovacije

Apiterapija - apiinhalacije je inovativna ponuda apiturizma koji se može razvijati u svim regijama. Za očekivati je da će se ovakve ponude razvijati samo u regijama gdje postoje osobe koje se kontinuirano educiraju uz pomoć prihvaćenih organizacija. Obzirom da je pčelarstvo velikim djelom hobi zanimanje pretežito generacija treće životne dobi potrebno je na inovativan način ozbiljno pristupiti razvoju potencijala za inovativne ponude kroz apiturizam. Kroz edukacije i motivaciju u pozitivnom okruženju upoznavati mlađe generacije o načinu organizacije poslovanja u ovoj djelatnosti te razvijati gospodarstvo u ruralnim i urbanim sredinama.

Zaštita intelektualnog vlasništva

Poslovna tajna (engl. Secret Know-how)

Traženo partnerstvo

Zajedničko ulaganje (engl. Joint venture agreement)

Kategorija

Turizam

Secured By miniOrange