Podatci o prijavitelju
Autori: Marija Mijić, Martina Denon, Iva Baraban, Lucija Vuić, Mihaela Trošelj, Jelena Bošnjak, Lea Pošta, Mihael Ćavar, Renato Putniković, Melani Šimić
Država: Hrvatska
Mentor / Mentori: Maja Ergović Ravančić, Svjetlana Škrabal, Valentina Obradović
Podatci o tvrtki prijavitelju
Država: Hrvatska
Telefon: 034/311-460
Email: ured@ftrr.hr
Web: https://ftrr.hr/
Podatci o inovaciji (HR)
Naziv inovacije: Chef na svoj način
Kratki opis inovacije: S ciljem isticanja važnosti potrebe da se osobe s intelektualnim teškoćama educira o pravilnoj prehrani i pripremi ukusnih obroka koji su nutritivno obogaćeni, nastala je ova monografija sa slikovnim receptima ukusnih jela koja su rezultat zajedničkog rada studenata Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Vrlo je važna senzibilizacija studenta prema svim dionicima društva, širenje stečenih znanja i vještina te edukacija potrebitih. Daje to jednu novu, sretniju i empatičniju dimenziju procesu studiranja i formiranja studenata kao budućih stručnjaka u svom području.
Duži opis inovacije: Od najranije dobi osoba stječe prehrambene navike. Za svako dijete, roditelji ili skrbnici su odgovorni za oblikovanje odnosa prema hrani. Odrastanjem se dijete suočava s brojnim okolišnim čimbenicima koji mogu utjecati na njegov stav o hrani, poput vrtića, škole, vršnjaka, medija i slično. Kod djece i odraslih s intelektualnim teškoćama, utjecaj navedenih čimbenika je selektivno izraženiji što znači da lako prihvaćaju njima privlačnu hranu, uz snažno odbijanje neprivlačne hrane. Također, svijest o utjecaju nepravilne prehrane na zdravlje i povećanje tjelesne mase kod osoba s intelektualnim teškoćama često je nedovoljno izražena. Osobe s intelektualnim teškoćama uglavnom imaju sklonosti prema određenim okusima i visoko prerađenoj hrani uz izbjegavanje visoko nutritivno vrijedne hrane poput voća i povrća. Promjena ili integracija nove hrane u prehranu često predstavlja izazov za roditelje i sve osobe uključene u njihov život. Neprestanim i postepenim izlaganjem određenoj hrani te upoznavanju s načinom pripreme, aktivnim sudjelovanjem u pripremi obroka, moguće je promijeniti stav prema određenoj namirnici ili jelu. Djecu i odrasle s intelektualnim teškoćama kroz život prate određeni izazovi vezani uz zdravstveno stanje i metaboličke procese, koji su nešto drugačiji od ostale populacije, a samim time bivaju često neprepoznati što onemogućava pravilan tijek djelovanja. Jedna od specifičnosti osoba s intelektualnim teškoćama je povećana tjelesna masa i pretilost zbog nedovoljne sposobnosti rasuđivanja o kvaliteti i količini unesene hrane, ali i specifičnosti u metaboličkim procesima. S druge strane, moguća je i nedovoljna uhranjenost kao rezultat pretjerane izbirljivosti hrane i neofobije, zbog čega je narušeno zdravstveno stanje kao posljedica nedovoljnog unosa hranjivih tvari. Smatra se kako su pretilost i neuhranjenost jedno od sekundarnih zdravstvenih stanja koje je moguće spriječiti među osobama s intelektualnim teškoćama ukoliko se pravovremeno intervenira. Velika je odgovornost na svim dionicima društva, ne samo na roditeljima, kako i u kojoj mjeri će se pristupiti edukaciji i funkcionalnom osposobljavanju osoba s intelektualnim teškoćama za svakodnevni život. Kuhanje i boravak u kuhinji je sastavni dio svakodnevice svake osobe i vrlo je važno da osobe s intelektualnim teškoćama budu aktivno uključene u pripremu obroka. Na taj način razvijaju pozitivan stav prema hrani primajući informacije o svim segmentima procesa pripreme, od obrade namirnice do gotovog obroka. Na taj način potiče se odgovornost i samostalnost, ali i produbljuju socijalni kontakti, kognitivni procesi i osjećaj pripadnosti. S ciljem isticanja važnosti potrebe da se osobe s intelektualnim teškoćama educira o pravilnoj prehrani i pripremi ukusnih obroka koji su nutritivno obogaćeni, nastala je ova monografija sa slikovnim receptima ukusnih jela koja su rezultat zajedničkog rada studenata Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Vrlo je važna senzibilizacija studenta prema svim dionicima društva, širenje stečenih znanja i vještina te edukacija potrebitih. Daje to jednu novu, sretniju i empatičniju dimenziju procesu studiranja i formiranja studenata kao budućih stručnjaka u svom području.
Podatci o inovaciji (EN)
Naziv inovacije: A chef in my own style
Kratki opis inovacije: With the aim of highlighting the importance of educating people with intellectual disabilities about proper nutrition and the preparation of delicious meals that are nutritionally enriched, this monograph was created with pictorial recipes of delicious dishes that are the result of the joint work of students of the Faculty of Tourism and Rural Development in Požega. It is very important to sensitize students to all stakeholders in society, spread the acquired knowledge and skills, and educate the needy. It gives a new, happier and more empathetic dimension to the process of studying and forming students as future experts in their field.
Duži opis inovacije: From an early age, a person acquires eating habits. For each child, parents or guardians are responsible for shaping the relationship to food. Growing up, the child is faced with numerous environmental factors that can influence his attitude towards food, such as kindergarten, school, peers, the media and the like. In children and adults with intellectual disabilities, the influence of the mentioned factors is selectively more pronounced, which means that they easily accept food that is attractive to them, with a strong rejection of unattractive food. food. Also, awareness of the impact of improper nutrition on health and weight gain in people with intellectual disabilities is often insufficiently expressed. People with intellectual disabilities generally have a preference for certain flavors and highly processed foods while avoiding foods with high nutritional value such as fruits and vegetables. Changing or integrating new foods into the diet is often a challenge for parents and all persons involved in their lives. Continuous and gradual exposure to certain food and familiarization with the method of preparation, active participation in meal preparation, it is possible to change the attitude towards a certain food or dish. Children and adults with intellectual disabilities are accompanied throughout their lives by certain challenges related to their state of health and metabolic processes, which are somewhat different from the rest of the population, and thus, they are often unrecognized, which prevents the proper course of action. One of the specifics of people with intellectual disabilities is increased body mass and obesity due to insufficient ability to reason about the quality and quantity of ingested food, but also specificity in metabolic processes. On the other hand, insufficient nutrition is also possible as a result of excessive food pickiness and neophobia, due to which the state of health is impaired as a result of insufficient intake of nutrients. It is considered that obesity and malnutrition are one of the secondary health conditions that can be prevented among people with intellectual disabilities if timely intervention is done. All stakeholders in society, not only parents, have a great responsibility as to how and to what extent the education and functional training of people with intellectual disabilities for everyday life will be approached. Cooking and spending time in the kitchen is an integral part of every person's everyday life, and it is very important that people with intellectual disabilities are actively involved in meal preparation. In this way, they develop a positive attitude towards food by receiving information about all segments of the preparation process, from food processing to the finished meal. In this way, responsibility and independence are encouraged, but also social contacts, cognitive processes and a sense of belonging are deepened. With the aim of highlighting the importance of educating people with intellectual disabilities about proper nutrition and the preparation of delicious meals that are nutritionally enriched, this monograph was created with pictorial recipes of delicious dishes that are the result of the joint work of students of the Faculty of Tourism and Rural Development in Požega. It is very important to sensitize students to all stakeholders in society, spread the acquired knowledge and skills, and educate the needy. It gives a new, happier and more empathetic dimension to the process of studying and forming students as future experts in their field.