Ocat od kupine, lavande i dragoljuba

Autori: Jasna Picek

Država: Republika Hrvatska

Foto galerija

Podatci o inovaciji (HR)

Naziv inovacije: Ocat od kupine, lavande i dragoljuba

Kratki opis inovacije: OPG Picek VRT "Mala vidrica" stvori delikatesne i veganske proizvode iz uzgoja PERMAKULTURE bez konzervansa ili drugih kemijskih tvari (nema kemije nit u vrtu ni u proizvodnji). Kao podlogu koristimo recepture iz srednjega vijeka, kao naprimjer od Svete Hildegardt. Pokušavamo oživjeti staro hrvatsko ili europsko kulinarstvo u novom ruhu.

Duži opis inovacije: "Ocat od kupine i lavande" proizvodili smo po recepturi iz srednjega vijeka ( po našim informacijama od Sv.Hildegardt). U našem vrtu permakulture rastu do 40 sorti kupina, tako da od te recepture ima različite boje, ali u aromi se ne razlikuju značajno. Kad se kombinira kupina i lavanda imaju pet puta jačih aroma, zato je jedna mala žlica dovoljna sa jednu glavicu salate. U Europi ima samo pet proizvođača tog octa. Moji kolegi su pretežno monokulturisti tako da moj ocat se u tom pojmu razlikuje i nadam se ističe. Nakon što je taj ocat posto sve popularniji kreirala sam prošle godine još dodatno ocat bobica bazge, koji je sa svojim božićnim notom ukusa isto bio brzo razgrabit. Zato ove godine isto sam inspirirana recepturom srednjega vijeka : - Ocat jabučni s cvatom bazge, koji je ispao jači nego očekivano - Ocat crveni s cvatom bazge, ovdje me jako iznenadilo da ocat od crnog grožđa jako intenzivno pojača aromu cvat bazge - Ocat crnog ribiza ide kao i ocat bobica bazge sadrži božićne arome - Ocat s dragoljubom ima zemljani okus, ima prelijepu boju (cvijet i lišće su jestivi i mogu se koristit svježe i kao čaj, dobar je za imunitet) -Ocat s matičnjakom, cvatom bazge i "apple mint", tu su i cvijetići bazge i grančice matičnjaka u boci, lijepi dekorativni efekt i sve intenzivnije aroma

Podatci o inovaciji (EN)

Naziv inovacije: Blackberry and lavender vinegar, and honeysuckle vinegar

Kratki opis inovacije: OPG Picek VRT "Mala vidrica" ​​creates delicatessen and vegan products from PERMACULTURE cultivation without preservatives or other chemical substances (there are no chemicals either in the garden or in production). As a base, we use recipes from the Middle Ages, for example from Saint Hildegardt. We are trying to revive the old Croatian or European cuisine in a new dress.

Duži opis inovacije: "Blackberry and lavender vinegar" was produced according to a recipe from the Middle Ages (according to our information from St. Hildegardt). In our permaculture garden, up to 40 varieties of blackberries grow, so it has different colors from that recepture, but the aroma is not significantly different. When blackberry and lavender are combined, they have five times stronger aroma, that's why one small spoon is enough with one head of salad. There are only five producers of this vinegar in Europe. My colleagues are mainly monoculturists, so my vinegar is different in that sense and I hope it stands out. After that vinegar became more and more popular, I created an additional elderberry vinegar last year, which with its Christmas note of taste was also quickly grabbed. That's why this year I'm also inspired by a recipe from the Middle Ages: - Apple cider vinegar with elderflower, which is stronger than expected - Red vinegar with elderflower, here I was very surprised that black grape vinegar strongly enhances the aroma of elderflower - Like elderberry vinegar, blackcurrant vinegar have Christmas aromas - Vinegar with honeysuckle is more earthy, has a beautiful color (flower and the leaves are edible and can be used fresh or as tea, good for immunity) - Vinegar with lemon balm, elderflower and "apple mint", there are also elderflowers and lemon balm twigs in the bottle, a nice decorative effect and an increasingly intense aroma

Zaštita intelektualnog vlasništva

Poslovna tajna (engl. Secret Know-how)

Traženo partnerstvo

Financijski ugovor

Kategorija

Poljoprivredno-prehrambeni sektor ili samo Poljoprivreda

Secured By miniOrange