“Okus kupine i lavande” Preljev za salatu, kiseli / “Okus boba bazge AURELIA” Preljev za salatu, kiseli / Okus matičnjaka, bazge i “apple mint” Preljev za salatu kiseli

Podatci o prijavitelju

Autor: Jasna Anna Marija Picek

Autori: J.A.M.Picek

Država: Hrvatska

Podatci o tvrtki prijavitelju

Tvrtka / obrazovna institucija: OPG Picek VRT "Mala vidrica"

Podatci o inovaciji (HR)

Naziv inovacije: “Okus kupine i lavande” Preljev za salatu, kiseli / “Okus boba bazge AURELIA” Preljev za salatu, kiseli / Okus matičnjaka, bazge i “apple mint” Preljev za salatu kiseli

Kratki opis inovacije: OPG Picek VRT "Mala vidrica" stvori delikatesne i veganske proizvode iz uzgoja PERMAKULTURE bez konzervansa ili drugih kemijskih tvari (nema kemije nit u vrtu ni u proizvodnji). Kao podlogu koristimo recepture iz srednjega vijeka, kao naprimjer od Svete Hildegardt. Pokušavamo oživjeti staro hrvatsko ili europsko kulinarstvo u novom ruhu. "Ocat od kupine i lavande" proizvodili smo po recepturi iz srednjega vijeka ( po našim informacijama od Sv.Hildegardt). U našem vrtu permakulture rastu do 40 sorti kupina, tako da od te recepture ima različite boje, ali u aromi se ne razlikuju značajno. Kad se kombinira kupina i lavanda imaju pet puta jačih aroma, zato je jedna mala žlica dovoljna sa jednu glavicu salate. U Europi ima samo pet proizvođača tog octa. Moji kolegi su pretežno monokulturisti tako da moj ocat se u tom pojmu razlikuje i nadam se ističe. Nakon što je taj ocat posto sve popularniji kreirala sam prošle godine još dodatno ocat bobica bazge „AURELIA“, koji je sa svojim božićnim notom ukusa isto bio brzo razgrabit. Zato ove godine isto inspirirana recepturom srednjega vijeka nastaje ocat s matičnjakom, cvatom bazge i "apple mint", tu su i cvijetići bazge i grančice matičnjaka u boci, lijepi dekorativni efekt i sve intenzivnije aroma

Duži opis inovacije: OPG Picek VRT "Mala vidrica" stvori delikatesne i veganske proizvode iz uzgoja PERMAKULTURE bez konzervansa ili drugih kemijskih tvari (nema kemije nit u vrtu ni u proizvodnji). Kao podlogu koristimo recepture iz srednjega vijeka, kao naprimjer od Svete Hildegardt. Pokušavamo oživjeti staro hrvatsko ili europsko kulinarstvo u novom ruhu. "Ocat od kupine i lavande" proizvodili smo po recepturi iz srednjega vijeka ( po našim informacijama od Sv.Hildegardt). U našem vrtu permakulture rastu do 40 sorti kupina, tako da od te recepture ima različite boje, ali u aromi se ne razlikuju značajno. Kad se kombinira kupina i lavanda imaju pet puta jačih aroma, zato je jedna mala žlica dovoljna sa jednu glavicu salate. U Europi ima samo pet proizvođača tog octa. Moji kolegi su pretežno monokulturisti tako da moj ocat se u tom pojmu razlikuje i nadam se ističe. Nakon što je taj ocat posto sve popularniji kreirala sam prošle godine još dodatno ocat bobica bazge „AURELIA“, koji je sa svojim božićnim notom ukusa isto bio brzo razgrabit. Zato ove godine isto inspirirana recepturom srednjega vijeka nastaje ocat s matičnjakom, cvatom bazge i "apple mint", tu su i cvijetići bazge i grančice matičnjaka u boci, lijepi dekorativni efekt i sve intenzivnije aroma

Podatci o inovaciji (EN)

Naziv inovacije: Blackberry and lavender vinegar

Kratki opis inovacije: OPG Picek VRT "Mala vidrica" creates delicatessen and vegan products from PERMACULTURE cultivation without preservatives or other chemical substances (there are no chemicals either in the garden or in production). As a base, we use recipes from the Middle Ages, for example from Saint Hildegardt. We are trying to revive the old Croatian or European cuisine in a new guise. "Blackberry and lavender vinegar" was produced according to a recipe from the Middle Ages (according to our information from St. Hildegardt). Up to 40 varieties of blackberries grow in our permaculture garden, so the recipe has different colors, but they do not differ significantly in aroma. When blackberries and lavender are combined, their aromas are five times stronger, so one small spoonful is enough for one head of salad. There are only five producers of this vinegar in Europe. My colleagues are mainly monoculturists, so my vinegar is different in that sense and I hope it stands out. After that vinegar became more and more popular, I created an additional elderberry vinegar “AURELIA”, which with its Christmas note of taste was also quickly snapped up. Also inspired by a recipe from the Middle Ages I created a vinegar with lemon balm, elderflower and "apple mint", there are also elderflowers and lemon balm twigs in the bottle, a nice decorative effect and an increasingly intense aroma.

Duži opis inovacije: OPG Picek VRT "Mala vidrica" creates delicatessen and vegan products from PERMACULTURE cultivation without preservatives or other chemical substances (there are no chemicals either in the garden or in production). As a base, we use recipes from the Middle Ages, for example from Saint Hildegardt. We are trying to revive the old Croatian or European cuisine in a new guise. "Blackberry and lavender vinegar" was produced according to a recipe from the Middle Ages (according to our information from St. Hildegardt). Up to 40 varieties of blackberries grow in our permaculture garden, so the recipe has different colors, but they do not differ significantly in aroma. When blackberries and lavender are combined, their aromas are five times stronger, so one small spoonful is enough for one head of salad. There are only five producers of this vinegar in Europe. My colleagues are mainly monoculturists, so my vinegar is different in that sense and I hope it stands out. After that vinegar became more and more popular, I created an additional elderberry vinegar “AURELIA”, which with its Christmas note of taste was also quickly snapped up. Also inspired by a recipe from the Middle Ages I created a vinegar with lemon balm, elderflower and "apple mint", there are also elderflowers and lemon balm twigs in the bottle, a nice decorative effect and an increasingly intense aroma.

Kategorija

Poljoprivredno-prehrambeni sektor ili samo Poljoprivreda

Secured By miniOrange