12. Budi uzor®/41. Inova® – „Pametna specijalizacija“

Dodijeljena odličja osječkim studentima, inovatorima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Budi uzor 2016.Međunarodna izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova 12. Budi uzor®/41. Inova® je održana od 8.11. do 12.11.2016. u Zagrebu u organizaciji TERA, Hrvatske udruge inovatora – poduzetnika (HUIP), Hrvatskog saveza inovatora (HSI) i Saveza inovatora Zagreba. U sklopu izložbe, predstavljeno je ukupno 450 izložaka, od čega su 120 inozemnih iz 21 države sudionice izložbe i 330 domaćih. Ukupan broj natjecatelja u pisanju poslovnih planova je 135. Studenti s najboljim poslovnim planovima, njih 7, iste su izložili i pred stručnim žirijem tijekom trećeg dana izložbe. U tri minute istaknuli su prednosti svoje ideje te potom odgovarali na pitanja žirija. Izložba je bila prilika za održavanje poslovnih razgovora u cilju učinkovitije komercijalizacije inovacija i povećanja konkuretnosti na domaćem i europskom tržištu. Osim studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u okviru Gastro kutka.

327Tema ovogodišnje izložbe i natjecanja u pisanju studentskih poslovnih planova je „Pametna specijalizacija“. Studenti su svoje poslovne planove napisali uz pomoć aplikacije za pisanje poslovnih planova koja se temelji na konceptu Inovativnog3 poduzetništva. Aplikacija je izuzetno dobro primljena od korisnika i sve više je koriste i potporne institucije i poduzetnici. Dva najbolja studentska poslovna plana su Uzgoj puževa studentice Vinke Čepo i Wice Choice – Haskap studenata Melite Bašić Palković i Davora Lamešića, studenata Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, koji su nagrađeni i posebnim nagradama. GRAND PRIX BUDI UZOR 2016 za najbolju inovaciju je dodijeljen istraživačkoj grupi koju vodi Tomislav Matić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

235Ovo iskustvo će uvelike obogatiti moj životopis te ne samo da će mi pomoći ukoliko krenem u realizaciju poslovnog plana, već će mi pomoći kako razmišljati, odakle krenuti i kako se predstaviti jednoga dana, bilo na tržištu, bilo na samom radnom mjestu. Sve svoje pohvale ću primijeniti u praksi, a kritike korigirati kako bih se unaprijedila.“, rekla je Vinka Čepo.

Najuspješniji osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od 6 mjeseci bez naknade. Na taj način samostalno kreću u poduzetničke vode, a u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti.

365Studentima, inovatorima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nagrade su uručili rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof.dr.sc. Željko Turkalj, direktor TERA Tehnopolis, prof.dr.sc Ivan Štefanić, dopredsjednica Hrvatske udruge inovatora poduzetnika, Ana Nikšić, univ.spec.oec., profesor Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić te Vedrana Gado, dipl.iur. iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Izložba je također bila prigoda za održavanje niza poslovnih razgovora, mjesto za pronalazak partnera, kupaca, dobavljača ili djelatnika. TERA je u sklopu Europske poduzetničke mreže – EEN, koja omogućuje poduzetnicima izlazak na europsko tržište, održala sajam poslovnih mogućnosti te edukacije o intelektualnom vlasništvu i načinima zaštite istog (IPR Help desk), čije su usluge na štandu svaki dan pružali predstavnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

dziv-budi-uzorPosebno raduje činjenica da se izložba Budi uzor®/Inova® sljedeće godine održava u Osijeku. TERA tim već sljedeći tjedan kreće s cjelokupnom organizacijom koja će pružiti bogat program. Ovo je ujedno poziv svima da sudjeluju u izložbi, bilo kao izlagači, bilo kao posjetitelji jer će se u raznovrsnom sadržaju vjerojatno pronaći sve dobne skupine.

Vidimo se na Budi uzor®/Inova® 2017. godine!

Vaš TERA tim

Popis nagrađenih 2016.

bu_posebnanagrada_pp_2016

BUDI UZOR:

Poslovni planovi dobitnici

Posebne nagrade

Gastro kutak

INOVA:

Posebne nagrade Hrvatskog saveza inovatora

Dobitnici medalja na štandu Tera Tehnopolis / HUIP

Posebne nagrade WIIPA za inovatore Tera Tehnopolis / HUIP

[one_half]
Budi uzor 2016. - Program izložbe
Budi uzor 2016. – Program izložbe
[/one_half][one_half_last]
Finalisti o natjecanju Budi uzor 2016.
Finalisti o natjecanju Budi uzor 2016.
[/one_half_last] [one_half]
Izložbene novine broj 10, 19. studenoga 2016.
Izložbene novine broj 10, 19. studenoga 2016.
[/one_half][one_half_last]
Katalog: Studentski poslovni planovi
Katalog: Studentski poslovni planovi
[/one_half_last]

Galerije

[one_half]

12. Budi uzor®/41. Inova®, 11.11.2016. godine

grupnaslika_budiuzor_2016
[/one_half][one_half_last]

Dodjela nagrada, 16.11.2016. godine

Budi uzor 2016.: Dodjela nagrade
[/one_half_last]

X
Secured By miniOrange