30 GODINA POSTOJANJA PROGRAMA ERASMUS

Europska komisija je 26. siječnja 2017. godine službeno predstavila proslavu 30. obljetnice početka programa Erasmus, jednog od najuspješnijih programa Europske unije. Obljetnica će se proslaviti dugogodišnjim budućim planiranim programom kojim se želi potaknuti i pokrenuti dijalog kako ojačati Program u cilju njegovog još većeg doprinosa europskom društvu u budućnosti.

Europska komisija je 26. siječnja 2017. godine službeno predstavila proslavu 30. obljetnice početka programa Erasmus, jednog od najuspješnijih programa Europske unije. Program Erasmus je osnovan 1987. godine kao studentski program razmjene. Danas, program Erasmus+ nudi veliku lepezu usluga za visoko i strukovno obrazovanje i treninge, srednjoškolsko obrazovanje, obrazovanje odraslih i mladih te sport. U 30 godina postojanja, 9 milijuna ljudi je u sklopu Programa pružena prilika za učenjem, treningom, volontiranjem ili stjecanjem profesionalnog iskustva u inozemstvu. Prema istraživanju, odlazak mladih u inozemstvo u sklopu Programa, uvećava šanse za razvojem njihove profesionalne karijere. Vjerojatnoća zapošljavanja studenata koji su bili na razmjeni dvostruko je veća od studenata koji nisu bili na razmjeni.

Program Erasmus+ se razvio u program koji nudi puno više od same razmjene. Razvojni projekti su glavni alat koji nudi edukativnim organizacijama mogućnost suradnje s ostalim edukativnim organizacijama te ostalim sudionicima kao što su tvrtke i javne ustanove. Ovakvi projekti su osigurali kvalitetu i potaknuli inovacije ključne za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

30. obljetnica će se proslaviti dugogodišnjim budućim planiranim programom događaja na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini uz podršku osoba koje su bile ključne za razvoj programa Erasmus. Europska komisija kroz planirane događaje želi potaknuti i pokrenuti dijalog kako ojačati Program u cilju njegovog još većeg doprinosa europskom društvu u budućnosti.

X
Secured By miniOrange