Osnaživanje mladih za tržište rada: inovativna rješenja TERA Tehnopolisa

Ulazak na tržište rada može biti stresno za mlade osobe. Nakon završetka fakulteta mladi imaju puno znanja, no često im nedostaje praktično iskustvo, kako u njihovoj profesiji tako i kod same prijave na posao. Privremeno, dobar mentor može nadomjestiti osobno iskustvo, na način da prati i podupire mlade na njihovom putu prema razvoju karijere. TERA Tehnopolis je jedan takav mentor, i nudi više rješenja za pomoć studentima i mladima.

TERA Tehnopolis je pokrenula Studentski poduzetnički inkubator StudOS kako bi potaknula poduzetničke aktivnosti kod studenata. Kroz edukaciju i korištenje poslovnog prostora unutar Studentskog poduzetničkog inkubatora, osigurani su svi preduvjeti za pokretanje poduzetničkih aktivnosti i samozapošljavanje. Prostor inkubatora je namijenjen prihvatu malih i srednjih poduzetnika, s posebnim fokusom na poduzetnike početnike čije se djelatnosti temelje na visokim tehnologijama i inovacijama. U sklopu ovog inkubatora TERA Tehnopolis pruža savjetodavne i logističke usluge.

Poduzetnički inkubator TERA Tehnopolisa je poslovni prostor namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji pokreću poslovanje (ili proširuju postojeće). Osim poslovnog prostora i suvremene uredske opreme, stanarima je na raspolaganju savjetodavna i konzultantska potpora pri realizaciji poduzetničkih ideja. Stanarom poslovnog inkubatora TERA mogu postati poduzetnici, inovatori i fizičke osobe koje žele razvijati na znanju utemeljeno poduzeće, uz primjenu novih tehnologija i inovacija.

Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika (HUIP), stanar TERA inkubatora, je nositelj projekta „RaSTEMo“ kojemu je cilj popularizacija i poticanje razvoja STEM okruženja na području Osječko-baranjske županije. Kroz interaktivne radionice, inovativne metode poučavanja i korištenje najsuvremenijih tehnologija, popularizira se STEM među mladima, poboljšava se vidljivost STEM-a u obrazovanju te se poučava prirodoslovna pismenost na razumljiv i zanimljiv način.

U STEM-u, 3D printanje pruža praktičnu primjenu koncepta dizajna i proizvodnje, omogućujući korisnicima da svoje ideje pretoče u stvarne objekte. Trodimenzionalni ispis daje

inženjerima razvoja i dizajnerima mogućnost jasnog uvida u tok postupka dizajniranja, mogućnost isticanja parametara te ranog uočavanja mogućih grešaka i njihovog ispravljanja. TERA Tehnopolis, u sklopu svog 3D laboratorija, nudi usluge 3D printanja i 3D skeniranja za sve zainteresirane.

 

Uz sve navedeno, TERA Tehnopolis i Hrvatska udruga inovatora-poduzetnika organiziraju INOVA/BUDI UZOR® izložbu inovacija, prototipova i poslovnih planova s atraktivnim programom nagrađivanja. U sklopu izložbe se održava natjecanje u pisanju poslovnih planova, na kojem studenti i budući poduzetnici

mogu vježbati uspješno prezentiranje poslovne ideje. Pisanje poslovnog plana je olakšano korištenjem digitalnog alata. Alat sadrži sve dijelove poslovnog plana koji trebaju biti ispunjeni, automatski kontrolira unesene podatke te automatski popunjava proračunska polja na bazi unesenih podataka. Alat se također može primjenjivati u nastavi.

INOVA/BUDI UZOR® izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova će se ove godine održati na Zagrebačkom Velesajmu, od 16. do 18. listopada. Prijave su otvorene, a sve informacije o samoj izložbi su dostupne na službenoj Budi uzor stranici.

TERA Tehnopolis nudi razna rješenja kako bi podržala mlade kod ulaska na tržište rada uz programe poput Studentskog poduzetničkog inkubatora StudOS, izložbe INOVA/BUDI UZOR®, usluga 3D printanja.  Posebnu važnost ima i projekt „RaSTEMo“  Hrvatske udruge inovatora poduzetnika koji se provodi s partnerima:  Kulturni centar Milutin Milanković, Općina Erdut, Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te udruga Zajedno za Zajednicu 3Z iz Dalja. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sve ove aktivnosti zajedno doprinose osnaživanju mladih. Stoga pozivamo sve zainteresirane studente i buduće poduzetnike da iskoriste usluge koje nudi TERA Tehnopolis te da se jave na ured@tera.hr za dodatne informacije.

 

X
Secured By miniOrange