EIT Food HUB HRVATSKA

Program EIT Food je najveća i globalno najutjecajnija inicijativa vezana uz poljoprivredno-prehrambeni sektor, koja povezuje tvrtke, sveučilišta i istraživačke centre u Europi te potiče poduzetništvo i inovacije. TERA Tehnopolis, EIT Food HUB za Hrvatsku, s provedbom EIT Food aktivnosti nastavlja i u narednom razdoblju, a u nastavku izdvajamo najaktualnije.

 

Government Executive Academy

EIT Food se financira iz programa Obzor2020 i pruža zemljama sudionicama specijalističku izobrazbu i različite mogućnosti financiranja. U okviru Programa organizira se i izobrazba za predstavnike izvršne vlasti koji obavljaju aktivnosti u lancu dodane vrijednosti za hranu i poljoprivredu

EIT Food Government Executive Academy (GEA) okuplja predstavnike izvršne vlasti na svim razinama iz 13 RIS zemalja, istraživače koji rade na području inovacija poljoprivrednih prehrambenih proizvoda iz industrije, akademske zajednice i europskih institucija. Akademija je tjedni program izobrazbe koji nudi uvid u izazove vezane uz inovacije i propise prehrambenog sustava. Izobrazba je također prilika za razmjenu najboljih praksi koje će pridonijeti daljnjem poboljšanju strategija za inteligentnu strategiju istraživanja i inovacija te budući razvoj operativnih programa temeljenih na strukturnim i investicijskim fondovima Europske unije. Akademiju provodi Sveučilište u Varšavi, EIT Food CLC North-East i EIT Food CLC South s partnerima (Siemens, Colruyt, Givaudan, Maspex i Pepsico).

Troškovi sudjelovanja (do 1000 EUR) financirani su od strane programa Obzor2020, a prijaviti se možete isključivo putem sljedeće poveznice.

EIT Food RIS Council

EIT Food RIS Council (Vijeće) je savjetodavno tijelo koje se sastoji od predstavnika EIT RIS država. Vijeće će podržati Program u dijalogu o politikama i drugim interakcijama u ciljanim državama, pridonijeti daljnjoj razradi EIT Food instrumenata i projekata te promicati povezanost s državnim tijelima i drugim dionicima, a sve u cilju usklađivanja razvoja EIT Food portfelja s nacionalnim ili regionalnim strategijama pametne specijalizacije RIS država.

Ciljevi EIT Food RIS Council (Vijeća):

 • – analiza napretka u provedbi EIT Food RIS strategije 2018-2020, posebice RIS programa namijenjenih pružanju potpore studentima, poduzetnicima, istraživačima i inovatorima,
 • – sudjelovanje u realizaciji EIT Food RIS strategije 2018-2020 i u pripremi nove strategije nakon 2021. godine,
 • – praćenje i evaluacija aktivnosti EIT Food Hub-a,
 • – iznošenje stavova o postojećim problemima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru,
 • – sudjelovanje u RIS stručnoj zajednici i drugim događajima (EIT Food Awareness Days i EIT Food Demo Days),
 • – promocija EIT Food aktivnosti u RIS državama, uključujući komunikaciju s nacionalnim i regionalnim vlastima.

Koristi i obveze članova EIT Food RIS Vijeća:

 • – mogućnost korištenja službenog naziva „član EIT Food RIS Vijeća“,
 • – sudjelovanje u EIT Food RIS aktivnostima (nije obavezno),
 • – mogućnost utjecaja na dizajniranje i provedbu EIT Food RIS aktivnosti,
 • – sudjelovanje u europskoj poljoprivredno-prehrambenoj zajednici, posebice kroz aktivno sudjelovanje u EIT Food RIS stručnoj zajednici (obavezno; najmanje 3 objave na godinu).

EIT Food će pokriti troškove sudjelovanja članova na barem tri sastanka EIT Food RIS Vijeća. Svaki sudionik će imati pokrivene troškove za smještaj i put (po sastanku) u iznosu od 1000 EUR, a prijava je moguća isključivo preko sljedeće poveznice.

EIT Food RIS Solutions

EIT Food RIS Solutions je novi program za ambiciozne studente koji žele biti uključeni u rješavanje industrijskih problema, identificiranih od strane partnera. Najbolji timovi imaju priliku sudjelovati na tzv. „Maratonu hrane“ Foodhatons koji će biti organiziran u Poljskoj i Italiji. Cilj programa EIT Food RIS Solutions je angažiranje grupa studenata iz različitih područja obrazovanja iz RIS država te svih stupnjeva obrazovanja, kako bi radili na rješavanju postojećih problema u području poljoprivredno-prehrambenog sektora. Studenti trebaju odabrati tim, snimiti video s ukratko opisanim idejnim rješenjem. Stručni žiri će, temeljem prijave, odabrati 25 najboljih timova za tromjesečno mentorstvo. U timu moraju biti minimalno dvije, a maksimalno četiri osobe.

Pri tromjesečnom razvoju svog idejnog rješenja, studenti će biti podržani i mentorirani od strane profesora i stručnjaka te će biti informirani o problemima zaštite intelektualnog vlasništva, poslovnog planiranja i izlaganja pred auditorijem. Nakon mentoriranja, timovi će pripremiti detaljnu prezentaciju nakon čega će žiri odabrati 20 najboljih timova koji će dobiti mogućnost sudjelovanja na tzv. „Maratonu hrane“ Foodhatons u Poljskoj i Italiji te prezentirati svoje aktivnosti (prototip, novo rješenje ili poslovni model).

Troškovi (do 1000 EUR po timu) su financirani od strane Programa.

Prijave su otvorene do 30. lipnja 2019. godine, a više informacija o Programu  i samoj prijavi možete pronaći na sljedećoj poveznici.

EIT Food R&D Expert Community

Stručna zajednica za istraživanje i razvoj hrane okuplja stručnjake iz poljoprivredno-prehrambenog sektora zainteresirane za nadogradnju postojećeg znanja o industriji, širenje mreže kontakata, pronalazak projektnih partnera i resursa te razmjenu znanja/mišljenja/ideja s kolegama. Teme se vežu uz budućnost poljoprivredno-prehrambenog sektora, održivost, nutricionizam, nove trendove u hrani i recikliranju te brojnim drugim.

Članovi zajednice su stručnjaci trenutno uključeni i/ili zainteresirani u istraživačko-razvojne aktivnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora. To ujedno i predstavlja glavni kriterij za uključivanje u zajednicu koji treba biti vidljiv na prijaviteljevom LinkedIn profilu u jednom od sljedećih odjeljaka: sažetak, iskustvo ili obrazovanje. Zajednicom upravlja EIT Food’s Regional Innovation Scheme (RIS) te ujedno potiče ostale stručnjake na pridruživanje i uspostavu dijaloga.

Postoje 3 načina prijave:

 • – pozivnicom partnera programa EIT Food,
 • – pozivnicom postojećeg člana zajednice,
 • – slanjem prijave na foodexperts[at]eitfood[.]eu – prijava mora sadržavati LinkedIn profil prijavitelja u PDF formatu i kratko objašnjenje razloga pridruživanja zajednici te na koji način planira doprinijeti istoj.

Na temelju prijave i  prijaviteljeva profila, admin i moderatori će donijeti odluku o prihvaćanju novog člana.

Za više informacija o EIT Food programu te ostalim aktivnostima Programa možete kontaktirati EIT Food HUB za Hrvatsku, TERA Tehnopolis d.o.o., na broj telefona 031 251 000, putem e-pošte na ured[at]tera[.]hr ili osobno na adresi Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.

X
Secured By miniOrange