Bespovratne potpore za preradu, marketing i prodaju poljoprivrednih proizvoda

Otvorene su prijave na natječaje za ulaganja u preradu, marketing i prodaju poljoprivrednih proizvoda (TO 4.2.1.) te u obnovljive izvore energije, za potrebe postojećih ili budućih objekata prerade (TO 4.2.2.), u okviru Programa ruralnog razvoja.

Potpore iznose od 15.000 do najviše 2.000.000 eura, za 50% ulaganja, a prijave se podnose do 4. svibnja 2023. godine.

Svi prijavitelji moraju biti upisani u RPO (Registar poreznih obveznika – porez na dohodak ili porez na dobit) najkasnije od 30. rujna 2021. godine.

 

Potpore za preradu 

Za ulaganja u preradu mogu se prijaviti fizičke i pravne osobe registrirane za preradu poljoprivrednih proizvoda, ali i poljoprivrednici (OPG, obrti, poduzeća, zadruge) upisani u Upisnik poljoprivrednika najkasnije od 30. rujna 2021. godine koji se još ne bave preradom, ali planiraju istu registrirati, nakon ostvarenja potpore.

Primjeri ulaganja: sirane, uljare, objekti za preradu mesa, za proizvodnju sokova,  prerađevina od voća i povrća, laboratoriji  i dr. te sva potrebna oprema, sve za vlastite potrebe gospodarstva, dok se uslužna prerada ne financira. Prihvatljiva je i kupnja gospodarskih vozila, ali samo u kombinaciji s ulaganjem u gradnju/rekonstrukciju/ i/ili opremanje objekata.

 

Potpore za prodaju i marketing

Samostalna ulaganja isključivo u prodaju odnose se na prodaju vlastitih prerađevina te potpore mogu ostvariti samo subjekti koji već imaju registriranu preradu.

Ulaganja u marketing odnose se na marketing primarnih poljoprivrednih proizvoda. Za ova ulaganja prihvatljive su obje vrste korisnika, a nije nužno registrirati preradu ni nakon ostvarenja potpore.

Primjeri ulaganja: Objekti za prodaju, prodajni automati, vage, izložbene vitrine i dr.  Kupnja gospodarskih vozila, prihvatljiva je u kombinaciji s ulaganjem u gradnju/rekonstrukciju/ i/ili opremanje objekata.

 

TERA ASISTENCIJA U NATJEČAJU

TERA Tehnopolis nudi potencijalnim prijaviteljima asistenciju u pripremi i provedbi projekata. Usluge koje TERA pruža se odnose na savjetodavne usluge, pripremu natječajne dokumentacije, upravljanje projektom te komercijalizaciju projekta i plasiranje proizvoda na tržište EU uz pomoć Europske poduzetničke mreže.

Za dodatne informacije javite se e-poštom na ured[at]tera[.]hr, telefonom na 031/251-000 ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6 u Osijeku ili putem naše kontakt forme.

X
Secured By miniOrange