Cirkularna ekonomija: EU projekt MOVECO predstavlja Nagradu za inovacije i Transnacionalnu strategiju za cirkularnu ekonomiju

München – U sklopu projekta MOVECO, sufinanciranog sredstvima Europske Unije, 14. svibnja, 2019. godine u Ars Electronica Centru u Linzu, održana je završna konferencija pod motom ”The Danube goes circular”. Oko sedamdeset sudionika iz deset zemalja Dunavske regije iskoristilo je priliku za razmjenu iskustva i osobnih stajališta vezanih uz cirkularnu ekonomiju. Prezentirani su rezultati projekta, uključujući i transnacionalnu strategiju za cirkularnu ekonomiju Dunavske regije, kao i putujuća izložba na istu temu. Vrhunac konferencije bila je dodjela nagrada na kojoj su projektni partneri proglasili pobjednike MOVECO Nagrade za inovacije.

U sklopu nagrada za inovacije, projekt MOVECO se po prvi puta pohvalio uspješnim inovativnim i cirkularnim proizvodima i uslugama. Sve tvrtke koje su se prijavile na natječaj su kreativne i inovativne, a dolaze iz partnerskih zemalja: Austrije, Njemačke, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Srbije i Rumunjske. Međunarodni žiri, sastavljen od stručnjaka iz navedenih zemalja te iz područja cirkularne ekonomije, odabrao je 15 finalista koji su predstavljeni na samoj konferenciji.

Proizvođač namještaja DONAR d.o.o. (Slovenija) pobjednik je u kategoriji ”Cirkularni dizajn godine” , dok je nagradu za ”Cirkularnu inovaciju godine” odnijela online platforma Refurbed (Austrija) koja se bavi popravcima i preprodajom korištenih elektroničkih uređaja. U kategoriji ”Proizvod 2019 godine” tri su kompanije oduševile žiri: Ponio (Slovačka) sa svojom biorazgradivom kozmetičkom ambalažom, Cupffee (Bugarska) sa jestivim šalicama za kavu i Lorenz GmbH & Co.KG (Njemačka) s pametnim vodomjerima koji se mogu reciklirati.

Transnacionalna strategija i Planovi za cirkularnu ekonomiju Dunavske regije

Pod vodstvom Ministarstva okoliša i prostornog planiranja Republike Slovenije, MOVECO partneri su razvili transnacionalnu strategiju koja ima za cilj usmjeriti političke donositelje odluka u procesu ubrzavanja prelaska ka cirkularnoj ekonomiji u Dunavskoj regiji. Kroz nove cirkularne poslovne modele, ovaj pristup doprinosi inteligentnom i održivom rastu u regiji, otvaranju radnih mjesta i smanjenju socijalnih i gospodarskih razlika među zemljama.

Strategija se usredotočuje na tri vrste otpada: električnu i elektroničnu opremu, baterije i akumulatore te ambalažu. Također, predlaže mjere i akcije za proizvođače i operatore otpada, kao i za kućanstva i potrošače. Na temelju Strategije izrađeni su i Planovi za cirkularnu ekonomiju s konkretnim preporukama za provedbu.

Antonija Božić Cerar, stručnjakinja za pitanja o okolišu iz Gospodarske komore Slovenija, glavnog projektnog partnera, zadovoljna je rezultatima projekta: ”Bilo je zadovoljstvo promatrati maštovite i kreativne poslovne ideje i projekte vezane uz učinkovitiju, cirkularnu upotrebu resursa. Nadamo se da će inspirirati druge tvrtke koje razmišljaju o tome kako pristupiti prijelazu s linearnih na cirkularne načine proizvodnje i također pomoći u podizanju svijesti kako je ova tranzicija ostvariva unutar šire zajednice.”

Posjetitelji konferencije mogli su posjetiti i mobilnu izložbu koja je prikazivala proizvode i rješenja tvrtki iz Dunavske regije koji rješavaju problem upravljanja resursima te uspješno provode viziju cirkularne ekonomije koja štedi resurse.

O projektu MOVECO

Financiran sredstvima Europske Unije, kroz program Interreg Danube Transnational Programme, MOVECO (www.interreg-danube.eu/moveco) podiže svijest o cirkularnoj ekonomiji među tvtkama, sveučilištima i istraživačkim centrima, vlasti, institucijama za gospodarski razvoj i građanima. Od prosinca 2016. do kolovoza 2019. godine, 16 partnera iz deset zemalja dunavske regije (konzorcij projekta sastoji se od predstavnika iz sljedećih zemalja dunavske regije: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija) zajednički rade na promicanju znanja o cirkularnoj ekonomiji i poboljšanju okvirnih uvjeta za cirkularne proizvode i poslovne modele u regiji.

Konzorcij projekta razvio je online platformu (www.danube-goes-circular.eu) s virtualnim tržištem za podršku suradnje između tvrtki i istraživačkih institucija, za promicanje ponovne uporabe proizvoda i sirovina te za poticanje industrijske simbioze. Projekt je koordiniran od strane Gospodarske komore Slovenije.

 

Više informacija:

www.danube-goes-circular.eu
www.interreg-danube.eu/moveco

 

X
Secured By miniOrange