DIGITALNO, DRURALNO, PRISTUPAČNO!

Strateška vizija dRural projekta, financiranog iz programa Obzor 2020, je poboljšanje života na ruralnim područjima. U okviru projekta dRural, kreiranjem digitalne platforme, razvijaju se različite digitalne usluge namijenjene ruralnim područjima.

Trenutni fokus projekta je na Dubrovačko-neretvansku županiju, najjužniju regiju Republike Hrvatske, kao jednu od pilot područja. Turizam i poljoprivreda smatraju se glavnim gospodarskim granama. Plan je proširiti dRural platformu i na druge dijelove Hrvatske, a potom i na druge EU države te okolne države koje su izvan EU.

Od trenutno dostupnih dRural usluga, izdvajamo: prijevoz ljudi, prijevoz paketa, sustav rezervacija, sustav za detekciju gužvi na određenim mjestima.

Krajnji cilj projekta dRural je integrirati širok spektar digitalnih usluga na digitalnu platformu, a koje omogućuju olakšan svakodnevni život krajnjim korisnicima koji dolaze iz ruralnih područja. Projektom se žele privući mladi ljudi da se vrate ili ostanu u ruralnim područjima.

Projekt pruža različite digitalne alate korisnicima za lakšu organizaciju i skrb za starije osobe i pojedince s posebnim potrebama. S druge strane, platforma posjeduje alate za optimizaciju korištenja organizacijskih resursa poput vremena i opreme, pojednostavljenih poslovnih modela u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, a malim proizvođačima rješava distribuciju proizvoda izbjegavajući prepreke povezane s kanalima distribucije.

dRural platforma nastala je detaljnom analizom problema na ruralnim područjima s kojima se suočava današnja stvarnost. Analizom se zaključilo kako su stvarne potrebe u ruralnim područjima velike kada ih se usporedi s potrebama u razvijenim područjima. Mogućnosti i prilika za napretkom ima, ali je za dugoročni napredak potrebno ići malim koracima kako bi se došlo do krajnjeg cilja.

Za dobra rješenja treba vremena!

Projekt je financiran sredstvima EU iz istraživačko-razvojnog programa Obzor 2020, pod brojem ugovora 101017304.

 

X
Secured By miniOrange