EEN mjesec intelektualnog vlasništva: Niz besplatnih predavanja za male poduzetnike očekuje nas u travnju 2023.

U travnju 2023. očekuje nas svjetski dan intelektualnog vlasništva, a povodom toga, odlučili smo cijeli mjesec posvetiti nizu besplatnih predavanja i radionica na teme inovacija i zaštite intelektualnog vlasništva namijenjenih malim poduzetnicima poput vas! Imate pitanja o patentima, žigovima i izvorima financiranja? Ne brinite, na ovim događanjima možete dobiti sve odgovore!

Znate li što je intelektualno vlasništvo? To su nematerijalne vrijednosti koje su plod ljudskog uma. To uključuje industrijsko vlasništvo kao što su patenti, zaštitni znakovi, dizajn i modeli te autorska i srodna prava kao što su glazba, književnost, slike i skulpture. Prava intelektualnog vlasništva daju vlasnicima kontrolu nad svojim kreacijama i odluku o njihovoj upotrebi i iskorištavanju. U današnje vrijeme, digitalno poslovanje olakšava pristup tuđim informacijama, ali istovremeno postavlja pitanje zaštite intelektualnog vlasništva. Mnogi poduzetnici smatraju da je zaštita nepotrebna, skupa i kompleksna, ali u stvarnosti, to može biti temelj vašeg poslovanja i doprinos vašem uspjehu.

U suradnji s partnerima hrvatskog konzorcija Enterprise Europe Network (EEN), pripremili smo niz besplatnih događanja tijekom mjeseca travnja. Pridružite nam se na online predavanjima, virtualnim info danima i predavanjima uživo, gdje ćete naučiti sve što trebate znati o zaštiti intelektualnog vlasništva, uključujući i mogućnosti za financiranje vaših projekata. Nemojte propustiti priliku za zaštitu vaših ideja, proizvoda i usluga. Prijavite se već danas na događanja koja su namijenjena upravo vama!

Partneri hrvatskog konzorcija Enterprise Europe Network (EEN) prepoznali su važnost zaštite intelektualnog vlasništva te osmislili niz besplatnih predavanja i radionica na kojima će se malim i srednjim poduzetnicima približiti ova kompleksna tema. U nastavku donosimo pregled svih događanja koja će se održati u mjesecu travnju u kojem slavimo Svjetski dan intelektualnog vlasništva.

  1. STEP Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci poziva vas na online predavanje 5. travnja 2023. na temu Zaštite intelektualnog vlasništva – TIPS & TRICKS. U prvom dijelu seminara predstavit će se sve vrsta prava intelektualnog vlasništva, kako nastaju te koja prava daju njihovim nositeljima te kako im to može pomoći u poslovanju. U drugom dijelu seminara prikazat će se nekoliko primjera iz prakse u kojima je došlo do povrede prava intelektualnog vlasništva poduzetnika, kao i primjera kada najčešće nastaju povrede tuđih prava intelektualnog vlasništva i koje su posljedice toga. Treći dio seminara namijenjen je upoznavanju sudionika s mogućnostima zaštite pojedinih prava intelektualnog vlasništva, što je često uvjet za prijavu na natječaje iz programa i fondova EU ili druge oblike sufinanciranja i kreditiranja, kao i troškovima takve zaštite. Dodatno će se predstaviti osnovne informacije o programu u okviru inicijative „Ideas Powered for Business” za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzetnicima (MSP) iz EU-a koju provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), a namijenjen je izradi, razvoju i zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva. Webinar se održava od 10:00 do 12:00 sati putem platforme Zoom, a namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Prijaviti se možete OVDJE.
  2. STEP Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci također priprema i virtualni info dan za male i srednje poduzetnike 11. travnja 2023. s temom Bespovratna sredstva za financiranje zaštite intelektualnog vlasništva. Na info danu će se predstaviti program bespovratnih sredstava u okviru  „Ideas Powered for Business“, osmišljen kako bi se malim i srednjim poduzetnicima sufinancirala zaštita intelektualnog vlasništva –  žiga, dizajna i patenata. Program uključuje mogućnost sufinanciranja pred-dijagnostičkih usluga (IP Scan) kojima poduzeća dobiju uvid u potencijalne koristi koje bi im donijela zaštita njihovog intelektualnog vlasništva. Bespovratna sredstva se dodjeljuju kroz sustav vaučera, a poziv je otvoren do 16. prosinca 2023. godine ili do iskorištenja sredstava. Program bespovratnih sredstava je financiran iz Fonda za mala i srednja poduzeća (SME Fund), pokrenutog u okviru inicijative „Ideas Powered for Business“ koju provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO). Cilj info dana je upoznati poduzetnike sa sadržajem javnog poziva kako bi mogli procijeniti jesu li kandidati za navedena sredstva. Info dan počinje u 11:00 sati putem platforme Zoom, namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Prijaviti se možete OVDJE.
  3. Intelektualno vlasništvo imat će svoj info dan i u Varaždinu 13. travnja 2023. godine kada će se održati radionica naziva Uloga intelektualnog vlasništva u poslovanju tvrtke ili zašto je nužno zaštiti vjerojatno najvrjedniju imovinu modernih kompanija.
  4. Nakon Varaždina, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu 14. travnja 2023. organizira online radionicu ‘Horizon IP Scan: Kako do besplatnog savjetovanja za bolje upravljanje intelektualnim vlasništvom?’. Tijekom radionice, Nikola Balić, voditelj Odjela za znanost i inovacije i dugogodišnji IP Helpdesk ambasador, naučit će vas kako strateški upravljati i koristiti intelektualno vlasništvo putem Horizon IP Scan programa potpore. Najbolji dio? Ova usluga podrške potpuno je besplatna! Prijaviti se možete OVDJE
  5. Tema intelektualnog vlasništva predstavit će se i znanstvenicima 19. travnja 2023. kada će se uživo održati predavanje Intelektualno vlasništvo na Sveučilištima na kojem će biti riječi o intelektualnom vlasništvu s kojim se susreću znanstvenici na sveučilištima i uobičajenoj praksi na onim naprednim u vezi s postupanjem i komercijalizacijom. Predavač je Neven Tamarut iz STEP Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.
  6. Temom Budućnosti intelektualnost vlasništva 19. travnja 2023. bavit će se i mreža Taftie – Europska mreža vodećih nacionalnih agencija za inovacije čiji je član Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), još jedan partner hrvatskog konzorcija EEN-a. HAMAG-BICRO ove godine također i predsjeda navedenom mrežom inovacijskih agencija.
  7. Predstavljanje važnosti zaštite intelektualnog vlasništva zatim se seli u južne krajeve gdje će još jedan partner hrvatskog konzorcija EEN-a, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, priprema više događanja s temom intelektualnog vlasništva. Predavanje Valorizacije znanja: Razumijevanje procesa i mogućnosti financiranja održat će se 21. travnja 2023. za studente, znanstvenike, dionike u lokalnom inovacijskom ekosustavu te poduzetnike. Bit će riječi o procesu valorizacije znanja, od identificiranja vrijednog znanja do komercijalizacije i zaštite intelektualnog vlasništva, osnovama intelektualnog vlasništva, kako odabrati pravi oblik zaštite intelektualnog vlasništva za svoje istraživanje, mogućnostima financiranja valorizacije znanja, poput javnih potpora, ulaganja rizičnog kapitala, kreditiranja i drugih oblika financiranja te kako pripremiti poslovne planove i prezentacije za potencijalne investitore i kako razviti strategiju komercijalizacije svojeg istraživanja. Predavači su Vukmir i Joško Bobanović iz Soffinove.
  8. Na svjetski Dan intelektualnog vlasništva, 26. travnja 2023., snimit će se Podcast Inovacije i kava: Uspješne priče o inovacijama i kreativnosti iz ženske perspektive. Kako bolje pokriti ovogodišnju temu “Women and IP: Accelerating Innovation and Creativity” nego “uz kavu” i priče dvije uspješne splitske poduzetnice. U goste na prvo ovogodišnje Inovacije i kava događanje dolaze Ivana Maršić iz tvrtke Myrio i Marija Stupalo iz tvrtke Salona Var. Prijaviti se možete OVDJE
  9. Samo dva dana kasnije, u sklopu Festivala znanosti, travnja 2023. održat će se predavanje za poduzetnike, znanstvenike i širu javnost s trenutno vrlo popularnom temom Pametno korištenje umjetne inteligencije i Chat GPT-a: izazovi i mogućnosti. Kristjan Zemljič, slovenski stručnjak, podijelit će svoja iskustva o inovativnom korištenju umjetne inteligencije, dok će o etičkim i pravnim aspektima pričati Ivana Vuka, voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta, zajedno objašnjavajući kako se prilagoditi brzom razvoju ove tehnologije i zaštititi vlastita intelektualna prava. Prijaviti se možete OVDJE.
  10. I za kraj najavljujemo Mjesec održivosti na Sveučilištu u Splitu u svibnju 2023. godine, o čemu ćemo vas pravovremeno obavještavati.

X
Secured By miniOrange