EIT FOOD AKTIVNOSTI I PODRŠKA START-UP TVRTKAMA

EIT Food je paneuropsko partnerstvo, s pristupom usmjerenim na potrošače, čiji je cilj osnažiti inovatore, poduzetnike i studente za razvijanje prvoklasnih rješenja društvenih izazova, ubrzati razvoj inovacija, stvoriti nova radna mjesta te povećati konkurentnost Europe. Kao zajednica znanja i inovacija (ZZI) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), EIT Food povezuje partnere iz vodećih tvrtki, sveučilišta, istraživačkih centara i instituta iz 13 zemalja u Europi, duž čitavog vrijednosnog lanca prehrambenih proizvoda. Cilj je partnerstva razviti visokokvalificirani prehrambeni sektor koji će surađivati s potrošačima na razvoju proizvoda, usluga i novih tehnologija, koje će svim građanima Europe omogućiti zdraviji način života. Jedna od najvećih inicijativa u svijetu povezanih s prehranom, EIT Food, namjerava pokrenuti globalnu revoluciju u inovacijama i proizvodnji hrane, koju će predvoditi Europa. Ambicija partnerstva je potpuno preoblikovati način na koji se hrana proizvodi, dostavlja i reciklira te stvoriti učinkoviti prehrambeni sektor koji će biti otporan na izazove budućnosti te podržavati održivo i kružno bio-gospodarstvo.

TERA Tehnopolis je dio EIT zajednice te je od 2018. godine EIT FOOD HUB Croatia koja inicijativu provodi u tematskom području „hrana“. EIT Food aktivnosti se nastavljaju i u 2019. godini te su naročito usmjerene na podršku razvoju start-up tvrtkama.

EIT Food Nagrada za inovacije

I ove godine EIT Food nagrađuje inovativne ideje u poljoprivredi, ribarstvu i prehrambenom sektoru, u ukupnom iznosu od 10.000 EUR. EIT Food Nagrada za inovacije je jedno od najvećih europskih start-up natjecanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Natjecanje nagrađuje poduzetnike i novoosnovane start-up tvrtke s područja Europe te RIS regija, u cilju podrške razvoju novih proizvoda i usluga koji mogu unaprijediti prehrambeni sektor u smislu zdravlja, održivosti i povjerenja. Osim prilike za osvajanjem novčanih nagrada, sudionici imaju priliku povezati se s potencijalnim investitorima te sudjelovati na visokokvalitetnim treninzima koje održavaju stručnjaci u ovom području.

Prijaviti se mogu:

  • – bilo koji stanovnik, državljanin ili pravna osoba koja ima sjedište u EU ili pridruženim zemljama,
  • – prihvatljivi prijavitelji za natjecanje u Regionalnom programu inovacija (RIS) moraju biti stanovnici i/ili državljani Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Litve, Latvije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Portugala, Španjolske, Turske, Italije i Grčke,
  • – prijavljeni proizvod ili usluga mora ispunjavati jedan ili više EIT Food strateških ciljeva: učiniti prehrambeni sustav boljim za zdravlje ljudi, za okoliš te ga učiniti povjerljivijim i transparentnijim.

Prijave su otvorene od 1. travnja do 5. svibnja 2019. godine. Svi zainteresirani se mogu prijaviti isključivo putem sljedeće poveznice, dok se na sljedećoj poveznici nalaze detalji o samoj prijavi.

EIT Food RIS škola – Inovativna rješenja u prehrambenoj industriji

EIT Food RIS škola se održava od 23. do 29. svibnja 2019. godine, u Olsztynu (Poljska), a ima za cilj privući talentirane mlade istraživače kako bi poboljšali svoje poduzetničke i menadžerske vještine te riješili složene multidisciplinarne izazove i poboljšali svoje inovacije. Sudjelovanje u EIT FOOD RIS školi organizira se u sklopu Regionalne inovacijske sheme Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, a glavni organizatori su: Matis, istraživačka tvrtka, zatim Sveučilište u Cambridgeu, VTT Finski tehnološko-razvojni centar te Institut za razmnožavanje životinja i istraživanje hrane PAS (Poljska).

40 studenata različitih profila, iz različitih RIS regija, uključujući i Hrvatsku, sastat će se kako bi iskoristili svoje iskustvo i znanje za stvaranje novih koncepata i ideja koje će dovesti do održivog i inovativnog ponovnog korištenja inovativnih rješenja u prehrambenoj industriji. Ovaj sedmodnevni trening, kojim upravljaju profesionalni treneri, upoznat će sudionike s nekoliko tema kao što su: inovacije u prehrambenom sektoru, ljudska prehrana u prehrambenim sustavima, hrana i digitalni poremećaji, generiranje poslovnog modela i prezentacija inovativnih rješenja. Sudionici će raditi u interdisciplinarnim timovima, identificirati probleme, razvijati prototipove te prezentirati svoja rješenja pred članovima stručnog žirija. Pored toga, polaznici će imati priliku prisustvovati znanstvenoj konferenciji VII. Međunarodna sesija za mlade istraživače, gdje također imaju priliku predstaviti rezultate vlastitih istraživanja.

Za sudjelovanje u EIT FOOD RIS školi mogu se prijaviti svi studenti dodiplomskih, diplomskih, doktorskih i postdoktorskih studija te mladi istraživači i stručnjaci koji rade/studiraju u jednoj od RIS regija, u dobi od najmanje 18 godina. Škola će primiti ukupno 40 sudionika, a rok za prijavu je 31. ožujka 2019. godine, do 23:59 sati. Prijava se sastoji od kratkog motivacijskog pisma, videa (1-2 minute) te životopisa (LinkedIn) na engleskom jeziku. Prijava se šalje isključivo putem sljedeće poveznice. Ostale informacije o EIT FOOD RIS školi te samoj prijavi i ostalim uvjetima možete pronaći na sljedećoj poveznici.

X
Secured By miniOrange