EIT Food Challenge Labs 2023!

Tim “Alternativci” s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba osmislio je proizvod koji bi pridonio recikliranju nusproizvoda proizvodnje i učinkovitom gospodarenju otpada. Osmislili su inovativni proizvod koji je nutritivno bogatija verzija snack proizvoda.

Riječ je o proizvodu jednostavnog naziva BOKI.  Boki je ekstrudirani snack proizvod napravljen od bučine pogače, nusproizvod proizvodnje bučinog ulja i kukuruznog brašna, uz dodatak začina. Zdravija verzija snack proizvoda ne sadrži alergene, posjeduje dobre nutritivne vrijednosti zbog većeg udjela proteina i vlakana, u odnosu na postojeće snack proizvode.

Kupnjom Boki-ja dobiva se Boki-Bon na kojem se nalazi QR kod. Skeniranjem tog koda otvara se stranica na kojoj se nalazi informativni video o ekološkoj proizvodnji Boki-ja te informacije o dobavljačima – lokalnim poljoprivrednicima.

Svijetlu budućnost proizvoda prepoznao je i žiri natjecanja Challenge Labs 2023., kojeg je organizirala  TERA Tehnopolis d.o.o., EIT Food HUB Hrvatska te poduzeća CUSPIS d.o.o., GAUSS d.o.o., PIRINI-TRADE d.o.o. i MIRAKUL d.o.o. kao sponzori.

         Mirakul d.o.o.

Riječ je o online radionici, održanoj u dva termina tijekom prosinca 2023. godine, s ciljem definiranja glavnih izazova u poljoprivredno-prehrambenom sektoru te okupljanja kreativnih pojedinaca i timova koji razrađuju idejna rješenja. Misija radionice Challenge Labs je potaknuti zajedničko osnivanje tvrtki te povezati dionike iz industrije, akademske zajednice i start-up tvrtki. Nakon provedene ankete sa stručnjacima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora Republike Hrvatske, zaključeno je da se područje održive poljoprivredne proizvodnje susreće s brojnim izazovima, a izdvojeni izazovi za koje su se na radionici dizajnirala inovativna rješenja bili su: smanjenje količina agrokemikalija bez gubitka kvalitete i količine prinosa, prilagođavanje poljoprivredne proizvodnje klimatskim promjenama, recikliranje nusproizvoda proizvodnje i učinkovito gospodarenje biootpadom i pridobivanje pozitivnog stajališta populacije u korištenju alternativnih proteina za ljudsku ishranu (npr. kukaca). Na radionici je sudjelovalo ukupno šest timova,  četiri iz Osijeka i dva iz Zagreba, koje su mentorirali Branimir Kampl (Kampl Consulting d.o.o.), Tin Batur (Agrigentum d.o.o.), Mato Mrkalj (RDP Hub d.o.o.), Ivana Rendulić Jelušić (Alti Agro d.o.o.), Anita Dragić (obrt APIDORA), Aleksandar Kovač (TERA Tehnopolis d.o.o.). Nakon zanimljivih koraka radionice koji su se odrađivali u interaktivnom alatu MURAL, timovi su pripremili kratke pitch prezentacije u kojima su pred članovima žirija predstavili svoja rješenja na unaprijed definirane izazove.

Glavnu nagradu u iznosu 2.000,00 eura je osvojio tim „Alternativci”.

Natjecanje Challenge Labs će biti organizirano i sljedeće godine, a sve novosti o prijavama možete pratiti na našoj službenoj web stranici. Za dodatne informacije javite se e-poštom na eitfoodhub[at]tera[.]hr, telefonom na 031/251-000, osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek ili putem naše kontakt forme.

X
Secured By miniOrange