EIT Food Open Innovation Call: Na raspolaganju 750.000 eura za uvođenje inovacija iz poljoprivredno-prehrambenog sektora na tržište!

 • Otvoren je prvi EIT Food poziv za Srednju i Istočnu Europu, Open Innovation Call, namijenjen svim prihvatljivim prijaviteljima iz Srednje i Istočne Europe koji su uključeni u kreiranje zdravijeg i održivijeg poljoprivredno-prehrambenog sektora.
 • Ukupan proračun od 1.5 milijuna eura dostupan je organizacijama koje rade na rješavanju problema u lancima opskrbe poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u ovoj regiji.
 • Poziv je otvoren do 5. lipnja 2023. godine!

 

EIT Food objavio je prvi poziv u okviru Regionalne inovacijske sheme (eng. Regional Innovation Scheme – RIS), Open Innovation Call, za prihvatljive prijavitelje iz Srednje i Istočne Europe, kojemu je cilj ubrzati inovacije prema stvaranju pozitivnih promjena u prehrambenom sustavu. EIT Food je inicijativa uključena u partnerstvo Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), EU tijela.

Ukupan proračun od 1.5 milijuna eura dostupan je organizacijama iz Srednje i Istočne Europe koje rade na rješavanju problema u lancima opskrbe poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su aktualni u ovim regijama, uključujući:

 • pritisak na lance opskrbe hranom,
 • niska ulaganja u intelektualno vlasništvo,
 • nedostatak unutarsektorske i međusektorske suradnje,
 • potreba za ulaganjem u održivost.

EIT Food je u potrazi za projektnim prijedlozima koji nastoje koristiti otvorene inovacije za jačanje lanaca opskrbe hranom kako bi postali otporniji i fleksibilniji, kao i poticanje suradnje sudionika u prehrambenom sustavu i smanjenje negativnih utjecaja proizvodnje hrane na okoliš.

Cilj Poziva je plasiranje novih proizvoda na tržište, uvođenje novih i unaprjeđenih komercijalnih procesa i usluga te ostvarenje utjecaja kroz sljedeće misije:

 • zdraviji život kroz hranu,
 • Net Zero“ prehrambeni sustav,
 • potpuno transparentan, pošten i otporan prehrambenih sustav.

 

Organizacije mogu prijaviti projekte u maksimalnoj vrijednosti do 750.000 eura za uvođenje njihovih inovacija na tržište. Osim financiranja, prihvatljivi prijavitelji će imati mogućnost pristupiti potpori za pronalazak novih partnera u prehrambenom sektoru.

 

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, virusa COVID-19 i kontinuiranog utjecaja klimatske krize, Srednja i Istočna Europa suočila se s neviđenim pritiskom na prehrambeni sustav posljednjih godina. U isto vrijeme, međutim, postoji mnogo neiskorištenog potencijala unutar aktivne inovacijske zajednice ove regije za stvaranje novih poljoprivredno-prehrambenih inovacija koje mogu pomoći u ublažavanju prekida opskrbnog lanca. EIT Food RIS CEE Open Innovation Call ponudit će prijeko potrebnu podršku ovim inovatorima kako bi pomogli u donošenju novih poljoprivredno-prehrambenih rješenja na tržište.”, rekla je Marja-Liisa Meurice, EIT Food CLC North-East direktorica.

 

Važne informacije vezane uz Poziv

Prijaviti se mogu sve organizacije iz sljedećih prihvatljivih EU zemalja: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i pridružene zemlje u programu Obzor Europa: Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina.

Kako bi bili prihvatljiv konzorcij, morate:

 • imati minimalno 3 prihvatljive organizacije,
 • biti posvećeni suradnji između 2 različite prihvatljive zemlje,
 • predstavljati minimalno dvije strane u tzv. trokutu znanja (eng. knowledge triangle – istraživanje, inovacije, edukacija) – industrija, akademska zajednica, istraživačka zajednica,
 • uključiti minimalno jednu organizaciju koja dolazi iz industrije (npr., proizvođač hrane, maloprodaja).

Svaka od 3 organizacije mora biti aktivni sudionik u konzorciju.

Maksimalna financijska potpora po prijavitelju iznosi 750.000 eura, a projektni prijedlozi ne mogu potraživati više od 24 mjeseca financiranja. Prihvatljivi prijavitelji moraju dokazati svoju sposobnost financiranja 30% troškova projekta iz drugih izvora, a EIT Food će nadoknaditi do 70% troškova projekta za aktivnosti Innovation Challenge.

 

Rok za prijavu na natječaj: 5. lipnja 2023. godine, do 23:59 sati po Srednjoeuropskom vremenu.

 

U cilju dobivanja detaljnijih informacija o natječaju, EIT Food partneri organiziraju informativni webinar za potencijalne prijavitelje 4. travnja 2023. godine, s početkom u 15:00 sati. Na webinar se možete prijaviti OVDJE.

 

Ukoliko ste zainteresirani za prijavu na natječaj, a nemate formiran konzorcij, EIT Food partneri organiziraju webinar namijenjen pronalaženju konzorcijskih partnera, 25. travnja 2023. godine, s početkom u 13:00 sati. Za više informacija o webinaru pratite novosti na web stranici Poziva.

 

Za više informacija možete kontaktirati i TERA Tehnopolis, EIT Food HUB za područje Republike Hrvatske, e-poštom na ivona[at]tera[.]hr, telefonom na 031/251-002, osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek ili putem kontakt forme.

 

O EIT Food inicijativi

RIS Central and Eastern Europe CEE Open Innovation Call je EIT Food projekt. EIT Food je najveća i najaktivnija zajednica inovacija u području hrane na svijetu. Inicijativa potiče inovacije za izgradnju prehrambenog sustava prilagođenog budućnosti koji proizvodi zdravu i održivu hranu za sve.

Podržanog od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Europske unije, EIT Food ulaže u projekte, organizacije i fizičke osobe koje ciljaju ka istom: zdravom i održivom prehrambenom sustavu. Inicijativa podržava inovacijski potencijal tvrtki i sveučilišta i potiče rast start-up tvrtki iz poljoprivredno-prehrambenog sektora kako bi uvele nove tehnologije i proizvode na tržište. Također, EIT Food pruža potporu poduzetnicima i profesionalcima u stjecanju vještina potrebnih za promjenu prehrambenog sustava te stavljanje potrošača na prvo mjesto, pomažući u izgradnji povjerenja ponovnim povezivanjem s podrijetlom njihove hrane.

EIT Food jedna je od devet inovacijskih zajednica osnovanih u okviru Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), nezavisnog EU tijela osnovanog 2088. godine u cilju poticanja inovacija i poduzetništva diljem Europe.

Više informacija možete pronaći na EIT Food web stranici te prateći novosti na društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube i Instagram.

X
Secured By miniOrange