EU fondovi za poljoprivredu i ruralni razvoj 2023-2027: Strateški plan ZPP

Bespovratne potpore za poljoprivredu i ruralni razvoj dodjeljivale su se od 2014. godine temeljem Programa ruralnog razvoja. Program je bio namijenjen za period od 2014. do 2020. godine, ali se provedba nastavila i u još dvije godine prijelaznog razdoblja, do kraja 2022. godine.  Početkom 2023. godine započinje novo programsko razdoblje, koje će trajati do 2027. godine u kojem će se primjenjivati novi strateški dokument – Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike.

Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike, koji je odobrila Europska komisija, s novih 3,8 milijardi eura, temelj je za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (EFJP i EPFRR) i primjenu alata i instrumenata ZPP-a (izravna plaćanja, ruralni razvoj, sektorske intervencije) u narednom petogodišnjem razdoblju. Predstavlja ključni dokument za raspolaganje sredstvima iz europskih poljoprivrednih fondova.

Program ruralnog razvoja je definirao inicijalno 19 mjera, s ciljem povećanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unaprjeđenja životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima. Uslijed izvanrednih okolnosti u prijelaznom razdoblju, provedena je i Mjera 21 – Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima posebno pogođenim krizom uzrokovanom bolešću COVID-19. Također, provedena je i Mjera 22 za izvanrednu pomoć radi učinaka ruske invazije na Ukrajinu.

Alokacija Programa od 2,4 milijarde eura povećana je u prijelaznom razdoblju za 901 milijun eura iz višegodišnjeg financijskog okvira (Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – EPFRR) te sredstava Europskog plana oporavka (EURI) te ukupna alokacija iznosi 3,2 milijarde eura.

Na ovoj poveznici možete pogledati trenutno otvorene natječaje, kao i Plan objave natječaja za 2023. godinu.

 

TERA ASISTENCIJA U NATJEČAJU

TERA Tehnopolis nudi potencijalnim prijaviteljima asistenciju u pripremi i provedbi projekata. Usluge koje TERA pruža se odnose na savjetodavne usluge, pripremu natječajne dokumentacije, upravljanje projektom te komercijalizaciju projekta i plasiranje proizvoda na tržište EU uz pomoć Europske poduzetničke mreže.

Za dodatne informacije javite se e-poštom na ured[at]tera[.]hr, telefonom na 031/251-000 ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6 u Osijeku ili putem naše kontakt forme.

X
Secured By miniOrange