Europska noć istraživača u Osijeku

Europska noć istraživača se ove godine održala i u Osijeku uz događaj „Tržnica budućnosti“. Spomenuta aktivnost dio je tematske skupine Strossmayer Days koja sadržajno povezuje gospodarski razvoj i razvoj poljoprivrede na koje je Strossmayer u svoje vrijeme imao snažan utjecaj.

Europskoj je noći istraživača cilj približiti znanost javnosti te mnogim aktivnostima progovoriti o važnosti znanosti za društvenu zajednicu, o važnosti znanstveno-istraživačkoga rada te o europskim i nacionalnim politikama u znanosti.

TERA Tehnopolis d.o.o. prepoznala je ovu inicijativu te je u okviru projekta TERA SAPO, na EU info kutku, predstavila projekte koji povezuju istraživački sektor i gospodarstvo, ponajprije male i srednje poduzetnike, te projekte kroz koje je moguće ostvariti međunarodnu suradnju i financijske potpore.

Javnost je informirana o nekolicini projekata koje TERA trenutno provodi poput:

Erasmusa za mlade poduzetnike, međunarodnog programa razmjene koji ima za cilj potencijalnim i/ili postojećim poduzetnicima omogućiti stjecanje iskustva u inozemstvu kod poduzetnika koji već dugi niz godina upravljaju uspješnim tvrtkama;

Europske poduzetničke mreže (EEN) koja malim i srednjim poduzetnicima diljem Europe pruža niz usluga i aktivnosti koje su usmjerene na internacionalizaciju i povećanje konkurentnosti poduzeća te im pomaže maksimalno iskoristiti mogućnosti Europske unije i jedinstvenog europskog tržišta;

KET4CP-a, programa koji se temelji na pružanju pomoći malim i srednjim poduzetnicima iz proizvodnog sektora u povezivanju s KET tehnološkim centrima;

KETGATE-a, programa koji povezuje poslovne potporne institucije i istraživačko-tehnološke organizacije s ciljem pružanja potpore malim i srednjim poduzetnicima da brže i učinkovitije plasiraju pametna rješenja na tržište, utječu na privatna i javna ulaganja te podupiru dinamičan razvoj znanja temeljenog na ključnim tehnologijama razvoja.

EIT Food-a, programa koja povezuje tvrtke, sveučilišta i istraživačke centre u Europi te potiče poduzetništvo i inovacije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Svim zainteresiranima pružene su dodatne informacije i kratko savjetovanje o aktivnostima i uslugama koje pruža TERA Tehnopolis d.o.o. te su ujedno i pozvani da se sa svojim pitanjima obrate e-poštom na ured[at]tera[.].hr ili na broj telefona 031/251-000.

X
Secured By miniOrange