EUROPSKI PROJEKT INOVACIJA I TEHNOLOGIJA U LAKOJ INDUSTRIJI

Europski projekt inovacija i tehnologija u lakoj industriji (ELIIT) je projekt Europske komisije financiran iz programa COSME za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (MSP). Cilj Projekta je podržati europska mala i srednja poduzeća u promociji tehnoloških rješenja za unaprjeđenje produktivnosti, povezivanje lanca vrijednosti, učinkovitost resursa i stvaranje novih proizvoda i usluga s dodanom vrijednošću u tekstilnoj industriji te industriji kože, obuće i odjeće (TCLF).

Projekt ELIIT će podržati mala i srednja poduzeća iz spomenutih industrija u provedbi naprednih istraživačkih rezultata postignutih u različitim tehnološkim područjima od strane pružatelja usluga i/ili vlasnika novih i inovativnih tehnologija prilikom pripreme različitih poziva za dostavu projektnih prijedloga. Prednost uključivanja poduzeća u Projekt je mogućnost uvođenja naprednih tehnologija u njihovo poslovanje, i to ključnih razvojnih tehnologija (KET), digitalnih tehnologija, pametne inteligencije, tzv. Interneta stvari (eng. „Internet of things“) i sl.

Suradnja između različitih ključnih sudionika u EU gospodarstvu ključni je cilj ELIIT projekta, prvenstveno jer pruža praktičnu podršku u poticanju inovacija i međusobne suradnje. To će omogućiti malim i srednjim poduzećima da savladaju prepreke u povezivanju, primjeni i korištenju naprednih tehnologija te ulasku na niša tržišta za nove proizvode i usluge. ELIIT će također raditi na poboljšanju znanja i vještina u TCLF industrijama vezanim za tehnologiju, proizvodne procese, materijale, poslovnu strategiju, pristup financijama i marketingu te unaprjeđenje vještina za međusektorsko umrežavanje.

Projekt će, kroz različite otvorene pozive za dostavu projektnih prijedloga, odabrati 25 partnerstava između TCLF malih i srednjih poduzeća i pružatelja usluga i/ili vlasnika novih i inovativnih tehnologija, koji će imati koristi kroz:

– financijsku potporu od 70.000 eura za razvoj proizvoda i prototipova s visokom dodanom vrijednošću i profitabilnošću,

– različite programe treninga i savjetovanja za razvoj tehničkih vještina i/ili vještina za unaprjeđenje projekta i povećanja njegovih mogućnosti,

– pomoć u pozicioniranju na tržištu te povezivanje članova partnerstava i drugih ključnih sudionika organiziranjem različitih aktivnosti te sudjelovanjem na radionicama, konferencijama i izložbama,

– podršku malim i srednjim poduzetnicima u području zaštite intelektualnog vlasništva.

Konzorcij Projekta čine sljedeći partneri: AITEX – Udruga za istraživanje tekstilne industrije, INESCOP – Tehnološki centar za obuću, CARSA – Usluge strateškog savjetovanja, GOPA Com. i Anna Maria Stein uz podršku Avvocati Associati Franzosi Dal Negro Setti.

Više informacija o ELIIT projektu možete pronaći na njegovoj web stranici koja se nalazi na sljedećoj poveznici, dok dodatne upite možete slati na adresu e-pošte info[at]eliitproject[.]eu.

X
Secured By miniOrange