INFO DAN O NACIONALNOJ I EU POTPORI MALIM I SREDNJIM PODUZETNICIMA

Kada je u pitanju pružanje potpore malim i srednjim poduzetnicima kroz savjetovanje oko financiranja, postupke za poslovanje u inozemstvu, zaštite njihovog intelektualnog vlasništva ili pomoć pri sklapanju partnerstva kako bi razvili ili promovirali svoj proizvod na tržištu, odgovor leži u projektima i programima koji pružaju upravo takve potpore.

U okviru Info dana o nacionalnoj i EU potpori malim i srednjim poduzetnicima, održanog 26. rujna 2018. godine u Zagrebu, pružene su informacije o uslugama i programima koje Europska komisija nudi u Hrvatskoj, zajedno s informacijama o nacionalnim programima.

26.09.2018.., Zagreb – Konferencija EU Open for Business.
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U sklopu događaja, između ostalih prezentiranih projekata i programa, prof.dr.sc. Ivan Štefanić, predstavio je projekte i programe TERA Tehnopolis koji potiču buduće poduzetnike pri samom početku razvoja njihovog poslovanja, stjecanja iskustva u inozemstvu te zaštite njihovog intelektualnog vlasništva.

Poduzetnici nemaju vremena za stjecanje formalnog obrazovanja koje im možda nije niti potrebno za njihovo poslovanje. No, podcijeniti poduzetničku edukaciju može biti izuzetno opasno jer specijalistički treninzi omogućuju složenu procjenu budućih ili aktualnih poslova iz različitih kutova. Učenje kroz iskustvo i inovativno rješavanje problema su iznimno važne komponente poduzetničkog obrazovanja koje nema smisla bez pisanja barem jednog potpuno razvijenog poslovnog plana. U okviru projekta I-Dare, Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., primjenom inovativnih poslovnih modela i inovativnih rješenja kroz održavanje treninga za pisanje inovativnog poslovnog plana, povećavaju se šanse za postizanje poslovnog uspjeha budućih poduzetnika. Izrada poslovnog plana značajno je olakšana uz novorazvijen e-alat za edukaciju koji može otkloniti početnu prepreku poduzetnicima u njihovim daljnjim poslovnim koracima.

26.09.2018.., Zagreb – Konferencija EU Open for Business.
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon razvijenog poslovnog plana, uz pomoć programa Erasmus za mlade poduzetnike, svi budući poduzetnici imaju priliku steći iskustvo u inozemstvu uz financijsku potporu koju pruža Europska unija. Program omogućuje poduzetnicima koji su odlučili pokrenuti vlastitu tvrtku ili su je pokrenuli unutar protekle tri godine, učenje od iskusnih poduzetnika koji su vlasnici ili vode tvrtku u jednoj od zemalja sudionica.

U cilju kvalitetnog i pouzdanog savjetovanja te edukacije u području zaštite intelektualnog vlasništva na materinjem jeziku, EEN IPR Helpdesk Ambassadors program omogućuje edukaciju malih i srednjih poduzetnika te izgradnju kapaciteta za učinkovito upravljanje intelektualnim vlasništvom. Cilj savjetodavne potpore zaštite intelektualnog vlasništva je prevladavanje jezične barijere poduzetnicima iz njihove regije, ali i svim poduzetnicima s teritorija Mreže koji svoje poslovanje žele pokrenuti ili proširiti u njihovoj regiji.

Ako želite sudjelovati u navedenim projektima i programima, registrirajte se za primanje Novosti iz Ureda za transfer tehnologije ili pišite na utt[at]tera.hr.

 

 

X
Secured By miniOrange