ISKORISTITE BESPOVRATNA SREDSTVA KROZ PROGRAME EUREKA, EUROSTARS I SME INSTRUMENT

U sklopu programa EUREKA i Eurostars, mali i srednji poduzetnici imaju priliku pokrenuti i uložiti u istraživačko-razvojne aktivnosti te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. SME Instrument je natječaj u okviru programa Obzor 2020 namijenjen visoko inovativnim malim i srednjim poduzećima s velikim potencijalom rasta, koja imaju globalne ambicije drastično promijeniti postojeće stanje na tržištu.

Kada je riječ o pružanju potpore malim i srednjim poduzetnicima, veliki broj pitanja se odnosi na aktualne natječaje i natječaje u najavi pomoću kojih svi mali i srednji poduzetnici mogu unaprijediti svoje poslovanje, usmjeriti ga ka izvozno orijentiranom načinu rada te, u konačnici, postignuti uspjeh na domaćem i inozemnom tržištu.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), je u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom (EEN), 24. ožujka 2017. godine, u prostorijama TERA Tehnopolis d.o.o., u Osijeku, organizirala info dan na temu otvorenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Europske unije: EUREKA/Eurostars i SME Instrument (Obzor 2020.). Predavanje su održali Marija Galeković, zamjenica nacionalnog koordinatora projekata EUREKA/Eurostars, i Renato Vrebac, nacionalna kontakt osoba za mala i srednja poduzeća za Obzor 2020.

EUREKA je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Cilj programa je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. Sufinanciranje je na razini od 50%, uz maksimalni iznos potpore od 150.000 eura.

Eurostars je program za istraživanje i razvoj nastao kao zajednička inicijativa EUREKA-e i Europske komisije. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice. Glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem (R&D performing SME) te koje treba provoditi najmanje 50% aktivnosti. Ostali partneri na projektu moraju biti mala ili srednja poduzeća. Sufinanciranje je 70% uz maksimalni iznos potpore od 200.000 eura.

SME Instrument je natječaj u okviru programa Obzor 2020 namijenjen visoko inovativnim malim i srednjim poduzećima s velikim potencijalom rasta koja imaju globalne ambicije drastično promijeniti postojeće stanje na tržištu. SME Instrument provodi se u tri faze s ciljem preobrazbe disruptivnih ideja u konkretna, inovativna rješenja s europskim i/ili globalnim utjecajem.

Detaljnije informacije o programima i rokovima za prijavu možete pronaći ovdje:

X
Secured By miniOrange