IZDVOJENI NATJEČAJI I INFO DANI

- Program Eurostars-2 - Mjere informiranja i promocije povezane s poljoprivrednim proizvodima - Radionice za Javni poziv „Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“

Program Eurostars-2

Vrsta projekta: Razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa
Prijavitelji: Mala i srednja razvojno-istraživačka poduzeća
Iznos potpore: Maksimalno 200.000 EUR ili do 70% opravdanih troškova hrvatskog partnera na projektu
Opravdani troškovi: Plaće zaposlenih, oprema i sitni inventar, troškovi usluga, troškovi putovanja, ostali razvojni troškovi
Trajanje projekta: Maksimalno 36 mjeseci
Rokovi:
[list type=”icon-arrow”]

 • Popunjavanje online pretprijave (prema HAMAG-BICRO): 13.2.2017.
 • Rok za savjetodavne povratne informacije temeljem pretprijave: 17.2.2017.
 • Rok za online punu prijavu (prema EUREKA tajništvu – Bruxelles): 2.3.2017.
 • Rok za dostavu nacionalne dokumentacije (prema HAMAG-BICRO): 9.3.2017.
 • Odluka o uspješnim prijavama: Ljeto 2017.
[/list] Eurostars je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Ciljevi Programa su potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet, potaknuti međunarodnu suradnju poduzetnika te stvoriti temelje za međunarodni tržišni plasman. Osnovni kriterij je sudjelovanje minimalno dvije zemlje članice u projektu.

Znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti u projekt kao vanjski suradnici, ali ne mogu samostalno sudjelovati u projektu.

Info dan

Zajednički poziv za međunarodne suradničke projekte u program Eurostars-2 je objavila Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) koja u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom (EEN) organizira info dan na temu otvorenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Europske unije Eureka/Eurostars te SME instrument. Info dan će se održati u petak, 3. veljače 2017. godine s početkom u 10:00 sati u Kongresnom centru „Forum Zagreb“, Radnička cesta 50, Zagreb. Svi zainteresirani za radionicu se mogu prijaviti OVDJE.

Mjere informiranja i promocije povezane s poljoprivrednim proizvodima

Otvaranje natječaja: 12.1.2017.
Rok za prijavu: 20. travnja 2017. godine u 17:00 sati
Prijavitelji: Mala i srednja poduzeća, velika poduzeća, udruge poslodavaca, ostalo
Ukupan iznos potpore: 963.750.000,00 kn, stope sufinanciranja jednostavnih programa iznose:
[list type=”icon-arrow”]

 • 70% prihvatljivih troškova na unutarnjem tržištu i
 • 80% prihvatljivih troškova u trećim zemljama.
[/list] Europska komisija je objavila dva poziva Mjere informiranja i promocije u vezi s poljoprivrednim proizvodima koje se provode na unutarnjem tržištu i u trećim zemljama:
[list type=”icon-arrow”]
 • Poziv za podnošenje prijedloga za „jednostavne“ programe koje podnosi jedna ili više organizacija predlagateljica u istoj državi članici s proračunom u iznosu od 641.250.000,00 kn,
 • Poziv za podnošenje prijedloga za “složene“ programe koje podnose najmanje dvije organizacije predlagateljice iz najmanje dvije države članice ili jedne/više europskih organizacija s proračunom u iznosu od 322.500.000,00 kn.
[/list] Prioriteti promotivnih programa su:
[list type=”icon-arrow”]
 • na unutarnjem tržištu podići svijest o održivoj poljoprivredi u Uniji i ulozi poljoprivredno-prehrambenog sektora u suzbijanju klimatskih promjena,
 • na vanjskom tržištu istaknuti posebne značajke poljoprivrednih metoda koje se upotrebljavaju u EU, značajke poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te prepoznavanje sustava kvalitete EU.
[/list]

Ciljevi mjera informiranja i promocije su podizanje razine svijesti o vrijednostima poljoprivrednih proizvoda Europske unije i visokim standardima koji se primjenjuju na metode proizvodnje u Europskoj uniji, povećanje konkurentnosti i potrošnje poljoprivrednih proizvoda, podizanje razine svijesti o sustavima kvalitete Europske unije i njihovog prepoznavanja, povećanje tržišnog udjela poljoprivrednih proizvoda i određenih prehrambenih proizvoda Europske unije, s posebnim naglaskom na ona tržišta u trećim zemljama koja imaju najveći potencijal za rast, ponovno uspostavljanje redovnih tržišnih uvjeta u slučaju ozbiljnog poremećaja na tržištu, gubitka povjerenja potrošača ili drugih specifičnih problema.

Radionice za Javni poziv „Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je poziv na seriju pripremnih radionica za Javni poziv „Komercijalizacija inovacija u poduzetništvu“ namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima.
Trajno otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijava će se provoditi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020: Prioritet 3 „Poslovna konkurentnost“; Investicijski prioritet 3d „Potpora stvaranju kapaciteta MSP-a za uključivanje u proces rasta na regionalnim, nacionalnim i međunarodnim tržištima i inovacijskim procesima“; Specifični cilj 3d2 „Povećana inovativnost MSP–ova“.
Cilj Poziva je podržati projekte usmjerene novim proizvodima i uslugama s višom i visokom dodanom vrijednošću koje imaju pozitivan učinak na poslovne rezultate i rast poduzeća te s tržišnim potencijalom na međunarodnoj razini. Obavijest o načinu podnošenja prijava na projekt nalazi se na poveznici https://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1318.
Radionica u Osijeku će biti održana u velikoj Vijećnici Županijske komore Osijek, 9. veljače 2017. godine sa početkom u 11:00 sati na adresi Europske avenije 13, Osijek.
Prijave na radionice se zaprimaju do popunjenosti na adresu davor.nikolic[at]mingo[.]hr s naznakom u predmetu poruke za koji se grad prijavljuje.

TERA ASISTENCIJA U NATJEČAJIMA

TERA Tehnopolis nudi prijaviteljima na natječajima asistenciju u pripremi i provedbi projekta. Usluge koje TERA pruža se odnose na savjetodavne usluge za inovacije, pripremu natječajne dokumentacije, upravljanje projektom te komercijalizaciju projekta i plasiranje proizvoda na tržište EU uz pomoć Europske poduzetničke mreže.
Za dodatne informacije javite se e-poštom na ured[at]tera[.]hr, telefonom na 031/251-000 ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek.

X
Secured By miniOrange