KET POKRET: PRILIKA ZA DUGOTRAJAN RAST UZ POMOĆ PROJEKATA KETGATE I KET4CleanProduction

TERA Tehnopolis d.o.o., Ured za transfer tehnologije Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, od 2017. i 2018. godine provodi projekte KETGATE i KET4CleanProductionkoji su usko vezani uz primjenu naprednih proizvodnih tehnologija i povezanih ključnih razvojnih tehnologija (eng. Key Enabling Technologies – KET). Promicanje korištenja takvih tehnologija dovodi do unaprjeđivanja proizvodnih procesa malih i srednjih poduzeća što ih ujedno čini materijalno i energetski učinkovitijima.

Projekt KETGATE sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Interreg Srednja Europa“ (Interreg Central Europe) i nudi tvrtkama i pružateljima ključnih razvojnih tehnologija jedinstvenu priliku za susret i pronalazak važnih mogućnosti suradnje za iskorištavanje inovacijskih potencijala. S druge strane, KET4CleanProduction, financiran od strane Europske unije u okviru Programa istraživanja i razvoja Obzor2020, također osnažuje male i srednje poduzetnike u uvođenju čiste proizvodnje u svoje poslovanje povezujući ih s vodećim istraživačkim centrima koji im pružaju pomoć u savladavanju ovih izazova.

U sklopu oba projekta tvrtke mogu predati svoje tehnološke zahtjeve i pronaći kontakte za daljnju, financiranu suradnju. Projekti nude priliku za iskorištavanje inovacijskog potencijala tvrtki na jednostavan, siguran i učinkovit način.  Prihvatljivi prijavitelji su proizvodna mala ili srednja poduzeća koja imaju inovativnu ideju koju bi mogli oplemeniti korištenjem ključnih razvojnih tehnologija.

KETGATE projekt putem svoje platforme nudi mogućnost povezivanja ne samo sa istraživačkim centrima iz cijele Europe, već i KETGATE pristupnom točkom iz regije u kojoj je smještena pojedina tvrtka. Misija pristupnih točki jest pružiti sve potrebne informacije, procijeniti inovacijski potencijal organizacije i pomoći s ispunjavanjem prijave odnosno zahtjeva za uslugu (eng. Service Request). Cilj projekta je uključiti male i srednje poduzetnike te im olakšati pristup najnovijim KET visokokvalitetnim infrastrukturama kako bi svoju proizvodnju unaprijedili inovativnim/naprednim materijalima, kroz fotoniku te mikro i nano inženjering. Pristupna točka za našu regiju je TERA Tehnopolis d.o.o.

U projektu KET4CleanProduction malim i srednjim poduzetnicima se kroz projekte mikro potpora unaprjeđivanja proizvodnje nudi mogućnost realizacije bespovratnih sredstava u maksimalnom iznosu od 50.000 EUR.  Mikro potpore se nude za projekte transnacionalne suradnje između malih i srednjih poduzeća (MSP) i minimalno dva KET tehnološka centra (KET TC), koji imaju za cilj integrirati ključne razvojne tehnologije koje omogućuju rješavanje izazova čiste proizvodnje. Sve informacije o načinu prijave nalaze se na sljedećoj poveznici, a TERA Tehnopolis d.o.o., kao jedan od konzorcijskih partnera, svim potencijalnim prijaviteljima pruža potporu oko prijave. Maksimalni iznos financijske potpore je 50.000 EUR.

Do sada su dvije tvrtke iz Hrvatske dobile financijsku potporu u sklopu projekata. Tvrtke Phoenix d.o.o. i Bor-plastika d.o.o. su preuzele inicijativu i ostvarile dio svog inovacijskog potencijala uz pomoć suradnje s KET tehnološkim centrima u inozemstvu. Sljedeći bi mogli biti Vi. Kontaktirajte nas na ured[at]tera[.]hr i omogućite si financiranje projekata koji čekaju svoju priliku na tržištu.

X
Secured By miniOrange