„KRENI U BUDUĆNOST BEZ PLASTIKE“ – ZAKONSKE OBVEZE I PROMJENA REGULATIVE U PODRUČJU PLASTIKE I AMBALAŽE

S ciljem što bolje informiranosti poduzetnika o novim zakonodavnim obvezama vezanim uz promjenu regulative u području plastike i ambalaže, TERA Tehnopolis d.o.o. je, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), Regionalnim uredom Osijek i Gradom Osijekom, organizirala jednodnevnu radionicu 5. lipnja 2019. godine, pod nazivom „Kreni u budućnost bez plastike“.

Jednodnevna radionica se fokusirala na promjenu regulative u području plastike i ambalaže. Obzirom da je Europski parlament izglasao zabranu korištenja jednokratne plastične ambalaže, koja stupa na snagu 2021. godine, s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša i korištenja prirodnih resursa, proizvođači i korisnici takve ambalaže suočeni su s velikim promjenama. U svrhu njihova informiranja te usmjeravanja na cirkularnu ekonomiju, na radionici su svi prisutni imali priliku informirati se o svim problemima, promjenama i mogućim rješenjima toga područja te se upoznati s primjerima dobre prakse i na taj način unaprijediti vlastito poslovanje.

Predavači na radionici su bili stručnjaci iz područja cirkularne ekonomije, europskih regulativa i zaštite okoliša:

  • – Mr. sc. Ivana Ostoić, dipl.ing. ekologije, konzultant s preko 22 godine iskustva za područje održivog razvoja, zaštite okoliša, energetske učinkovitosti na projektima u Hrvatskoj, Srbiji, BIH i Crnoj Gori. Ivana je na projektu MOVECO sudjelovala kao stručnjak za cirkularnu ekonomiju iz područja održivog upravljanja otpadom.
  • – Vesna Petrović, diplomirani inženjer kemije i magistar zaštite okoliša, sudski vještak za područje gospodarenja otpadom i sekundarnim sirovinama. Vesna ima 20 godina iskustva u projektima i poslovima u području gospodarenja otpadom, u nevladinom i privatnom sektoru te državnoj administraciji.

Osim predavanja, radionica je također imala fokus na nove materijale i reciklažu postojećih, dok je bila održana i panel rasprava s proizvođačima i korisnicima. Sudionici panel rasprave su bili predstavnici tvrtke Saponia d.d., Blanka Balicki dipl.ing., stručni suradnik u razvoju ambalaže i Marijana Marinović dipl.ing. univ.spec.oecol., organizator Zaštite okoliša, zatim predstavnica tvrtke Folder d.o.o., Vesna Petrović, magistar zaštite okoliša, predstavnica tvrtke IQ Consulting d.o.o., dr.sc. Ivana Ostoić, dipl.ing.ekologije te predstavnik Udruge Ospera, Juraj Bučević, predsjednik Udruge.

Radionica je organizirana u okviru projekta MOVECO koji podiže svijest o cirkularnoj ekonomiji i gdje ciljane grupe korisnika nastoje zajedničkom suradnjom iskoristiti potencijale cirkularne ekonomije na našem području kako bi ojačale konkurentnost, potaknule sigurnost opskrbe, ostvarile ekonomski rast te otvorile nova radna mjesta.

Svi zainteresirani za uključivanje u projektne aktivnosti, kao i za dobivanje najnovijih informacija o cirkularnoj ekonomiji, mogu nas kontaktirati na broj telefona 031 251 000, putem e-pošte na ured[at]tera[.]hr ili osobno na adresi Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek. Također, sve informacije o Projektu možete pratiti na MOVECO web stranici, društvenim mrežama te preko novorazvijenih MOVECO alata.

Projekt sufinancira Europska komisija, kroz program Interreg, Danube Transnational Programme (ERDF, IPA).

X
Secured By miniOrange