LIFE PROGRAM HRVATSKA

LIFE program je financijski instrument Europske unije za okoliš i klimatske aktivnosti. Sufinanciraju se pilot, demonstracijski, informacijski i projekti najbolje prakse. Cilj LIFE programa je doprinijeti implementaciji, ažuriranju i razvoju EU politike i zakonodavstva iz područja okoliša i klime kroz sufinanciranje projekata koji imaju europsku dodanu vrijednost. LIFE je započeo još 1992. godine od kada je sufinancirano 4.171 projekata za zaštitu okoliša i klime s otprilike 3,4 milijardi eura.

Europska komisija najavila je otvaranje natječaja za LIFE projektne prijedloge za 28. travnja 2017. godine. Rokovi za podnošenje prijava za tradicionalne projekte razlikuju se po prioritetnim područjima, a podnose se putem eProposal online alata.

 Potprogram  Rok prema EK
  Klima     7. rujan 2017.
  Okoliš i učinkovitost resursa   12. rujan 2017.
  Priroda i bioraznolikost   14. rujan 2017.
  Upravljanje okolišem i informiranje   14. rujan 2017.

Višegodišnji program rada za program LIFE za razdoblje 2014. – 2017. uspostavlja okvir za upravljanje novim programom u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Sadrži indikativni proračun, objašnjava metodologiju za odabir projekata i uspostavlja pokazatelje rezultata za dva nova potprograma – Okoliš i Klimatske aktivnosti. Ukupni proračun namijenjen financiranjuprojekata iz potprograma Okoliš je 1.1 milijardi eura, a za potprogram Klimatske aktivnosti 0,36 milijuna eura. Za vrijeme trajanja prvog višegodišnjeg programa rada (2014 -2017), najviša stope EU sufinanciranja je 60% prihvatljivih troškova, osim za prioritetno područje „Priroda i bioraznolikost“ gdje je moguće i do 75% sufinanciranja.

Nacionalna kontakt točka za Program LIFE pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike organizira INFO dan – LIFE otvaranje natječaja 2017. INFO dan – LIFE otvaranje natječaja 2017. će se održati 9. svibnja 2017. godine u Zagrebu, Hotel Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, Zagreb, s početkom
u 8:30 sati. Svoje sudjelovanje na INFO danu možete registrirati ovdje.

X
Secured By miniOrange