Mala škola intelektualnog vlasništva – Registracija autorskih prava

Zaštita autorskih prava se proteže samo na fizičke izraze, a ne na ideje, postupke, metode rada ili matematičke pojmove. Ona proizlaze iz trenutka stvaranja radova i nije potrebna registracija ili druga formalnost. Iako vlasnici autorskih prava ne moraju registrirati autorska prava, a registracija nije uvjet zaštite, neki nacionalni zakoni to dopuštaju.

Autorska prava štite radove kao što su: književna, umjetnička i glazbena djela, računalni programi, neke vrste baza podataka, umjetnička djela, rasporedi ili tipografski aranžmani, snimke i emitiranje izvođenja glazbe i slična djela. Prema jasno utvrđenom načelu, zaštita autorskih prava se proteže samo na fizičke izraze, a ne na ideje, postupke, metode rada ili matematičke pojmove kao takve.

Zaštita autorskih prava je u članicama EU automatski, kao i u svakoj zemlji koja je potpisnica Bernske konvencije. Stoga, autorska prava proizlaze iz trenutka stvaranja radova i nije potrebna registracija ili druga formalnost.

Vlasnici autorskih prava mogu u cilju obavještavanja drugih o postojanju autorskih prava (čime smanjuju vjerojatnost mogućeg kršenja) koristiti simbol autorskog prava (©), nakon čega slijedi naziv vlasnika i godina nastanka.

Iako vlasnici autorskih prava ne moraju registrirati autorska prava, a registracija nije uvjet zaštite, neki nacionalni zakoni to dopuštaju. Korištenje tih neobvezujućih registracijskih sustava može se pokazati korisnim u nekim situacijama, osobito ako je dokaz o posjedovanju i stvaranju na određeni datum nužan za sudske postupke. Također može spriječiti prenošenje informacija u pregovorima s potencijalnim partnerima jer pokazuje da je taj materijal već stvoren.
U EU trenutačno svoje autorsko pravo možete registrirati uz pomoć sustava I-DEPOT. Prednost ove registracije u odnosu na neke druge inicijative je u značajno većoj vjerojatnoći prihvaćanja kao dokaza u eventualnim sudskim postupcima jer riječ je pouzdanom digitalnom potpisu i kredibilitetu Službenog ureda za intelektualno vlasništvo Beneluksa – BOIP.

Više o zaštiti i upravljanju autorskim pravima možete doznati na Internet stranici posvećenoj autorskim pravima ili kroz komunikaciju s hrvatskim ambasadorima European IPR Helpdeska.

X
Secured By miniOrange