Programi mobilnosti

LOKALNA KONTAKT TOČKA _

TERA TEHNOPOLIS D.O.O.

TERA Tehnopolis d.o.o. je lokalna kontakt točka za programe mobilnosti Erasmus za mlade poduzetnike i MobiliseSME, osmišljene kao potpora poduzetništvu.

Krajnji cilj programa mobilnosti je internacionalizacija poduzeća, ostvarivanje mreže partnerskih odnosa širom Europe te pristup inozemnom tržištu kroz prekograničnu suradnju poduzetnika tijekom kratkotrajnog boravka i rada u inozemstvu.

Programi mobilnosti su potpora mladim poduzetnicima koji dobivaju priliku za učenje o vođenju vlastitog poduzeća od iskusnih poduzetnika u inozemstvu, potpora iskusnim poduzetnicima koji mentoriranjem novih poduzetnika dobivaju svježi pogled na vlastito poslovanje te podrška razvoju znanja i vještina osoblja malih i srednjih poduzeća.

ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE

Erasmus za mlade poduzetnikee poduzetnike je međunarodni program razmjene koji omogućuje suradnju novih, perspektivnih poduzetnika s iskusnim poduzetnicima koji upravljaju manjim tvrtkama u inozemstvu. Erasmus za mlade poduzetnike financira Europska unija kroz program COSME (Competitiveness for Small and Medium-Sized Enterprises).

Program: Erasmus za mlade poduzetnike

Cilj programa je povezivanje novih poduzetnika s iskusnim poduzetnicima u drugim državama sudionicama zbog razmjene znanja i iskustava. Novim poduzetnicima program omogućuje razvijanje vještina koje su potrebne za usavršavanje poslovnog plana i realizacije poslovnog pothvata, dok poduzetnik domaćin dobiva novi pogled na poslovanje vlastite tvrtke te priliku za suradnju s inozemnim partnerima.

U programu mogu sudjelovati novi poduzetnici (NE) i poduzetnici domaćini (HE):

 • 3D štampanje (3D printer Ultimaker 2)
 • Host entrepreneur – Poduzetnici domaći, odnosno iskusni poduzetnici koji vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica. Kroz sudjelovanje u Erasmus programu imaju mogućnost razmjene iskustva s novim poduzetnicima koji će kratkotrajno raditi u sjedištu njihovog poduzeća.
Kroz program Erasmus za mlade poduzetnike dosad je službeno ostvareno preko 10.000 međunarodnih razmjena poduzetnika, registrirano je preko 18.500 novih poduzetnika i preko 11.500 poduzetnika domaćina.
Svi zainteresirani svoju prijavu mogu osigurati:

TELEFONOM

031/251-010

E-POŠTOM

MOBILNOST@TERA.HR

OSOBNO

TRG LJUDEVITA GAJA 6, OSIJEK

Službene brošure:
Erasmus za mlade poduzetnike u praksi

Programom upravlja mreža lokalnih kontakt točaka koje podupiru poduzeća u različitim zemljama Europske unije. Nakon ispunjavanja prijave, lokalna kontakt točka će pomoći u pronalaženju partnera koji odgovara potrebama novog, odnosno iskusnog poduzetnika. TERA Tehnopolis je lokalna kontakt točka za program Erasmus za mlade poduzetnike, a registracija za sudjelovanje moguća je putem poveznice.

MobiliseSME

MobiliseSME je program prekogranične mobilnosti namijenjen osoblju malih i srednjih poduzeća, sufinanciran je od strane EaSI programa (EURES) Europske unije. Osnovni cilj MobiliseSME programa je podržati kratkoročne prekogranične razmjene zaposlenika, menadžera i/ili (su)vlasnika malih i srednjih poduzeća (MSP-ova).

Program: Logo MobiliseSME

Pravila programa MobiliseSME:

 • MobiliseSME omogućuje razmjenu osoblja MSP-a koji se nalazi u jednoj od zemalja Europske unije s MSP-om iz druge zemlje Europske unije. Tvrtke koje su u prošlosti već ostvarile neki oblik suradnje također mogu sudjelovati u razmjeni u sklopu ovog programa.
 • Program pruža financijsku potporu osoblju koje odlazi na razmjenu, za troškove smještaja i integracije (iznos mjesečne financijske potpore ovisi o trajanju i mjestu razmjene).
 • Rokovi za sudjelovanje nisu definirani. Program se odvija kontinuirano.
 • Razmjene su moguće u trajanju od 1 do 6 mjeseci, a moraju biti realizirane tijekom razdoblja od 12 mjeseci.
 • Osoblje koje odlazi na razmjenu mora ostati zaposleno kod poslodavca tijekom trajanja razmjene.

Malim i srednjim poduzećima razmjene omogućuju:

 • Razvoj vještina i kapaciteta osoblja
 • Poboljšanje poslovanja
 • Stvaranje i jačanje mreže inozemnih partnera
 • Internacionalizaciju poslovanja
 • Pristup novim tržištima i tržišnim nišama te izvoz proizvoda i usluga
Program MobiliseSME: What is it?

Tko može sudjelovati?

Sudionici programa, odnosno prijavitelji su zaposlenici, menadžeri ili su(vlasnici) malih i srednjih poduzeća (MSP-ovi), tvrtke s jednim zaposlenim (ako su registrirani kao pravna osoba i imaju porezni broj) te vanjski suradnici (freelanceri), kao i slobodna zanimanja (odvjetnici, javni bilježnici, računovođe, ovlašteni revizori, liječnici, farmaceuti, psiholozi, arhitekti i inženjeri).

Dva su načina sudjelovanja u programu; kao Tvrka korisnik i kao Tvrtka domaćin:

 • Sending company – Tvrtka korisnik, odnosno tvrtka čiji zaposlenik, menadžer i/ili su(vlasnik) ide na razmjenu. Zaposleni koji idu na razmjenu moraju imati najmanje tri godine radnog iskustva i biti zaposlenik Tvrtke korisnika najmanje godinu dana.
 • Host company – Tvrtka domaćin, odnosno tvrtka kod koje zaposlenik, menadžer i/ili su(vlasnik) dolazi na razmjenu. MSP-ovi osnovani prije više od godinu dana u programu mogu sudjelovati kao Tvrtka domaćin.
MobilseSME: Who can participate?

MobiliseSME u praksi:

Konzorcij je sastavljen od 12 partnera iz cijele Europe, na čelu sa Španjolskom gospodarskom komorom u Belgiji i Luksemburgu (CAMARABELUX).

Uključene države su Belgija, Španjolska, Irska, Srbija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija, Italija, Austrija, Grčka, Francuska i Crna Gora. Međutim, u programu mogu sudjelovati sve države EU-a te Island i Norveška, Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska.

Za sudjelovanje i registraciju prijavitelji kontaktiraju lokalnu kontakt točku, koja je zadužena za provođenje programa na njihovom području.

Za područje Republike Hrvatske jedina lokalna kontakt točka je TERA Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka.

Službene brošure:

Za sve dodatne informacije o programima mobilnosti obratite nam se na adresu e-pošte: mobilnost@tera.hr, na broj telefona: 031/251-010 ili nam pošaljite poruku putem obrasca:

X
Secured By miniOrange