MOVECO Nagrada za inovativnost 2019. – Traže se tvrtke s inovativnim proizvodima kreiranima prema principu cirkularne ekonomije

U proljeće 2019. godine, projekt MOVECO, sufinanciran od strane Europske komisije kroz program Interreg, nagradit će proizvode i usluge kreirane prema konceptu cirkularne ekonomije kroz MOVECO Nagradu za inovativnost. Nagrada je prilika za kreativne, budući orijentirane tvrtke i poslovne modele iz partnerskih zemalja (Austrija, Njemačka, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Bugarska, Srbija i Rumunjska) u predstavljanju njihovih proizvoda i usluga široj javnosti. TERA Tehnopolis d.o.o. je hrvatski konzorcijski partner u Projektu.

Autorsko pravo: projekt MOVECO, dizajnirano od strane IDEEN DIE FRUCHTEN

Tko se može prijaviti?

Ukoliko ste tvrtka iz prethodno spomenutih partnerskih zemalja, možete se prijaviti za MOVECO Nagradu za inovativnost. Prijavljeni proizvodi ili usluge trebaju biti proizvedeni i/ili dizajnirani prema principu cirkularne ekonomije. Proizvodi ili usluge trebaju biti već dostupni/e na tržištu (proizvod nije koncept ili nacrt). Sudjelovanje je besplatno.

Kategorije MOVECO Nagrade za inovativnost:

// Proizvod godine 2019. – mikro poduzeća (< 9 zaposlenika)

// Proizvod godine 2019. – mala poduzeća (< 49 zaposlenika)

// Proizvod godine 2019. – srednja poduzeća (< 249 zaposlenika)

Posebne kategorije

// Cirkularni dizajn godine 2019.

// Cirkularna inovacija godine 2019.

Kako se prijaviti?

Prijava je moguća isključivo putem sljedeće poveznice. Svoju prijavu možete podnijeti od 21. siječnja do sredine veljače 2019. godine. Prijava je besplatna. Proglašenje pobjednika će se održati na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu završne konferencije projekta MOVECO u Linzu, Austrija, u svibnju 2019. godine.

Zašto se prijaviti za MOVECO Nagradu za inovativnost?

Dobitnici MOVECO Nagrade za inovativnost će biti medijski popraćeni u zemljama Dunavske regije. Nagrada promovira proizvode i usluge dizajnirane prema principu cirkularne ekonomije i održivog dizajna u budućnosti. Nagrađene tvrtke i poslovni modeli će postati poznatiji široj javnosti u ovom dijelu Europe. Nagrađeni će također imati priliku povezati se s MOVECO projektnim partnerima odnosno istraživačkim institucijama, klasterima i poslovnim mrežama koji su izvrsni promicatelji poslovnih ideja cirkularne ekonomije.

Upute za prijavu za MOVECO Nagradu za inovativnost možete preuzeti sa sljedeće poveznice.

 

O projektu MOVECO

Sufinanciran od strane Europske komisije kroz program Interreg, Danube Transnational Programme (ERDF, IPA), MOVECO je projekt koji podiže svijest o cirkularnoj ekonomiji među tvrtkama, istraživačkim institucijama, javnim vlastima, gospodarskim razvojnim institucijama i stanovništvom. Od prosinca 2016. godine, 12 projektnih i 4 strateška partnera iz 10 zemalja Dunavske regije zajedno rade u promoviranju cirkularne ekonomije te poboljšanju okvirnih uvjeta cirkularnih proizvoda i poslovnih modela u Dunavskoj regiji. Glavni partner na projektu je Gospodarska komora Slovenije.

O cirkularnoj ekonomiji

Cilj cirkularne ekonomije je učinkovita uporaba i recikliranje sirovina. Međutim, ne radi se samo o temama kao što su recikliranje ili odlaganje otpada. Fokus je na održivom korištenju resursa. Glavni fokus je na produljenju životnog ciklusa proizvoda i komponenti, tako da se konačni proces recikliranja može provesti što je kasnije i učinkovitije moguće. Inovacije i istraživanja usmjerena su na konzistentnu optimizaciju procesa kako bi se smanjila uporaba sirovina i otpada na minimum. MOVECO Nagrada za inovativnost otvorena je za potencijalne prijavitelje iz svih industrija i gospodarskih sektora te je namijenjena podizanju javne svijesti o ovom obećavajućem gospodarskom sektoru.

Online platforma i inovacijski alati

Projekt MOVECO je nedavno objavio online platformu za razmjenu resursa i proizvoda. Platforma predstavlja virtualno tržište: tvrtke i istraživačke institucije iz Dunavske regije unutar platforme imaju mogućnost za razmjenom proizvoda, materijala i resursa za ponovnu uporabu te ostvariti suradnju u cilju promocije cirkularne ekonomije. Projekt je također razvio cirkularne inovacijske alate koji daju mogućnost pregleda principa cirkularne ekonomije među različitim materijalima, uključujući informaciju o mogućnostima suradnje, kao i instrumentima procjene i financiranja cirkularnih projekata.

Kontakt podaci

Ana Nikšić, univ.spec.oec.

aniksic@tera.hr

Stručni suradnik

TERA Tehnopolis d.o.o.

 

www.interreg-danube.eu/moveco

www.danube-goes-circular.eu

X
Secured By miniOrange