NACIONALNI PROGRAM STIPENDIRANJA „ZA ŽENE U ZNANOSTI“

L’Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture su otvorili dvanaestu godinu zaredom natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“. Pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000,00 eura (u kunskoj protuvrijednosti) će se nagraditi četiri mlade hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Stipendije su svojevrsna nagrada za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja, a ujedno služe i kako bi ih se dodatno motiviralo i inspiriralo u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri. Krajnji rok za predaju natječajne dokumentacije je 8. prosinca 2017. godine, a o najboljima među izvrsnima će već tradicionalno odlučiti Izborno povjerenstvo.

Prema pravilniku natječaja, kandidatkinje za nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije. Također, na dan zatvaranja natječaja prijavljene kandidatkinje ne mogu biti starije od 35 godina, a preporuka mentora je obavezna i uvjetuje valjanost prijave.

O dobitnicama stipendija među prijavljenim kandidatkinjama odlučuje Izborno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednikom Izbornog povjerenstva „Za žene u znanosti“. Cijenjeni dugogodišnji članovi Izbornog povjerenstva ovog programa stipendiranja dugog više od jednog desetljeća su i akademici Vida Demarin, Sibila Jelaska, Krešimir Nemec i Vladimir Paar te prof.dr.sc. Ivan Vicković, dr.sc. Katica Biljaković i prof.dr.sc. Helena Jasna Mencer.

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ nastavlja osvještavati javnost o značaju rada i veličini doprinosa žena znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, predstavlja afirmaciju hrvatske znanosti i hrvatskih znanstvenica i mijenja predodžbu o ulozi i doprinosu žena u društvu u cijelosti. Svake godine ovaj program stipendiranja nastavlja ispunjavati svoju zadaću odgovornije nego ikada prije – osvještavati javnost o ulozi, doprinosu i izvanrednim sposobnostima žena znanstvenica u Hrvatskoj i svijetu.

Svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture.

X
Secured By miniOrange