NOVE USPJEŠNE RAZMJENE U OKVIRU PROGRAMA ERASMUS ZA MLADE PODUZETNIKE

Uspješne razmjene u okviru programa Erasmus za mlade poduzetnike se i dalje nastavljaju. Četiri buduća poduzetnika iz Hrvatske su prepoznala prednosti koje nudi Program te su svoja prva iskustva stekli kod iskusnih poduzetnika u inozemstvu.

Buduća poduzetnica, Osječanka Mirna Vlahović, želi pomoći osobama koje imaju kreativne ideje, a nemaju dovoljno financijskih sredstava za njihovo ostvarenje. Ona je među prvima odlučila pokrenuti „crowdfunding“ platformu u Hrvatskoj za prikupljanje novca od donatora za određeni projekt. Najveći problem joj je bio nedostatak iskustva te se upravo zbog toga odlučila uključiti u program Erasmus za mlade poduzetnike. Zahvaljujući Programu, Mirna je pronašla Philippa Walza, poduzetnika iz Austrije koji posjeduje „crowdfunding“ platformu Respekt.net. Philippo je Mirni pomogao u savladavanju osnovnih prepreka pri pokretanju njezine vlastite tvrtke, omogućio joj sudjelovanje u različitim poslovnim modelima i marketinškim strategijama ovakvih platformi, kao i različitim događajima vezanim uz poslovanje platformi te joj pružio ostale brojne informacije koje će Mirni zasigurno koristiti za pokretanje njezine vlastite „crowdfunding“ platforme.

cosme-eye_marinadNakon nekoliko godina iskustva u maloj tvrtki, buduća poduzetnica iz Bjelovara, Marina Došen Jan, je odlučila pokrenuti vlastiti posao te naučiti kako upravljati i voditi tvrtku, pronaći kupce i razviti svoje poduzetničke vještine. Marina planira otvoriti turističku tvrtku s osnovnom djelatnošću smještaja gostiju te je pomoću Programa pronašla iskusnog slovenskog poduzetnika u tom sektoru, Aleša Erbežnika iz tvrtke Food for Life Global. Radeći na konkretnim projektima, Marina je stekla značajno iskustvo u ovoj djelatnosti, proširila svoje vidike te naučila kako koristiti alate strateškog planiranja koji joj omogućuju lakši put do otvaranja njezine vlastite tvrtke.

Kada je riječ o glempiranju, ono u zadnjih godina postaje pravi turistički hit. Riječ je o spajanju kampiranja i luksuznog odmora, tzv. glamuroznom kampiranju, čiju je popularnost prepoznao i budući hrvatski poduzetnik Marko Šeper. Marko je odlučio spojiti inozemne glempere s hrvatskim turizmom. Program Erasmus mu je pomogao pronaći iskusnog poduzetnika iz Velike Britanije od kojeg je stekao značajna znanja i iskustvo potrebno za pokretanje ovakve vrste poslovanja u Hrvatskoj.

come-eye_maurocMauro Cherin iz Rovinja ima planira pokrenuti tvrtku Tropico čija će osnovna djelatnost biti ugradnja solarnih energetskih sustava. Glavna mu je prepreka u otvaranju vlastite tvrtke manjak poduzetničkih vještina i nedovoljno marketinško znanje. Upravo zbog toga je Mauro odlučio sudjelovati u programu Erasmus te je uspio pronaći poduzetnika iz Irske koji mu u tome može pomoći. Kao dugogodišnji vlasnik trgovine irske kave i čaja, irski poduzetnik Oliver Cunningham je Maura naučio kako koristiti marketinšku strategiju u njegovom poslovanju te mu pomogao u stjecanju osnovnih poduzetničkih vještina koje će mu značajno pomoći u minimiziranju pogrešaka prilikom pokretanja vlastite tvrtke.

Sudjelujući u Programu, svi poduzetnici su se, prije svega, osobno razvili, promijenili su način razmišljanja te su nakon razmjene još odlučniji pokrenuti svoje tvrtke. Razmjena im je omogućila prikupiti znanja neophodna za njihovo buduće poslovanje te su samouvjereniji u postizanju svog cilja i izbjegavanju velikih poduzetničkih pogrešaka.

X
Secured By miniOrange