Objavljena studija “Smart Solutions for smart products in Central Europe”

„Smart Solutions for smart products in Central Europe” je studija stvorena u projektu transregionalne suradnje „THINGS+ Stvaranje novih usluga u poduzećima čije se poslovanje temelji na proizvodima”. Riječ je o projektu stvaranja postupka inoviranja usluga u proizvodnim poduzećima čije se poslovanje temeljilo isključivo na prodaji gotovih proizvoda. Projekt THINGS+ temelji se na servitizaciji – stvaranju novih usluga na temelju postojećih proizvoda koji se već nalaze u ponudi poduzeća.

THINGS+ je projekt stvaranja postupka inoviranja usluga u proizvodnim poduzećima čije se poslovanje temeljilo isključivo na prodaji gotovih proizvoda. Razvojem poslovne podrške i poticanjem stvaranja novih usluga u proizvodnim poduzećima omogućit će se unapređivanje konkurentnosti poduzeća, stvaranje atraktivnije ponude za kupce i bolji rezultati poslovanja.

THINGS+ se temelji na servitizaciji – stvaranju novih usluga na temelju postojećih proizvoda koji se već nalaze u ponudi poduzeća. Kroz servitizaciju poduzeća unapređuju svoju ponudu i umjesto samo proizvoda nude proizvode i usluge ili samo usluge stvorene na proizvodu.

„Smart Solutions for smart products in Central Europe” je studija stvorena u projektu transregionalne suradnje „THINGS+ Stvaranje novih usluga u poduzećima čije se poslovanje temelji na proizvodima”. Rezultat je dvogodišnjeg rada stručnjaka za inovacijsku politiku, koji su kroz istraživanje i razgovore o regionalnim politikama donijeli zaključke i preporuke za kreatore politika u srednjoj Europi. Cilj ovih preporuka je unapređenje konkurentnosti malih i srednjih proizvodnih poduzeća poticanjem procesa servitizacije.

Dokument se sastoji od osam poglavlja. Prva dva poglavlja (I. – II.) se odnose na ideju projekta THINGS+ i opis glavnih aktivnosti. Usmjerena su na pitanja povezana s transformacijom tradicionalnih poduzeća u regionalne pokretače inovativnosti, a bez značajnih ulaganja u razvoj tehnologija. Sljedeća dva poglavlja (III. – IV.) uvode koncept servitizacije i popularizacije ovog pristupa u srednjoj Europi. Preporuke za razvoj regionalnih inovacijskih politika i posebne mjere koje omogućuju servitizaciju temeljenu na proizvodu predstavljene su kroz dva poglavlja (V. – VI.). Dvije regionalne demonstracijske pilot akcije opisane su u poglavlju VII. provedene su u Lodzskoj regiji (Poljska) i regiji Veneto (Italija). Posljednje poglavlje (VIII.) sažetak je zaključaka projekta THINGS + koje je razradio međunarodni tim stručnjaka.

Cijeli dokument studije „Smart Solutions for smart products in Central Europe” pronađite na sljedećoj poveznici.

X
Secured By miniOrange