Okrugli stol: Strategija pametne specijalizacije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

TERA Tehnopolis organizira okrugli stol na temu strategije pametne specijalizacije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru 21. travnja 2023. godine. Cilj okruglog stola je raspraviti o budućnosti S3 pametne specijalizacije u Hrvatskoj te o novom konceptu koji spaja industrijsku i inovacijsku politiku s naglaskom na investicije temeljene na znanju i inovativnosti.

S3 je preduvjet za korištenje ESI fondova za tematski cilj Istraživanje, razvoj i inovacije. U razdoblju 2021. – 2027. S3 do 2029. ima za cilj doprinijeti ostvarivanju cilja kohezijske politike „Pametnija Europa“ kroz inovacije i podršku gospodarskoj transformaciji i modernizaciji te  industrijskoj tranziciji regionalnih gospodarstava, i na taj način poduprijeti provedbu strateških ciljeva Republike Hrvatske definiranih Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030. godine.

Pametna specijalizacija zahtijeva visoku razinu suradnje u kreiranju politika između državne uprave, istraživačke zajednice i poslovnog sektora i stoga će govornici na okruglom stolu biti iz različitih područja poput ministarstava, sveučilišta i UTT ureda. Utvrđivanje perspektivnih područja koja imaju potencijal za njegovanje kritične mase aktivnosti je interaktivni proces otkrivanja koji zahtijeva snažnu uključenost različitih dionika. Pametna specijalizacija predstavlja odmak od kreiranja politika usmjerenih na državu i pristup „odozgo prema dolje“ prema suradnji što je i cilj ovog okruglog stola.

Okrugli stol je prigoda za razgovor i o nedavno objavljenom EIT Food priručniku povezanom s S3 pametnom specijalizacijom koji možetepreuzeti OVDJE.

X
Secured By miniOrange