Ostvaren prvi korak prema kružnom gospodarstvu u građevini

U srijedu 29.05.2024. godine u 14:30 sati održan je uvodni sastanak hrvatskog Regional multi-stakeholder group (Regionalna višedionička skupina, RMSG) u okviru projekta Circular DigiBuild. Na sastanku su sudjelovali mnogobrojni stručnjaci iz raznih sektora (znanstvenici i poduzetnici). Prezentiran je projekt i ciljevi istog, te program aktivnosti.

Projekt je pokrenut na temelju izazova u građevinarstvu u dunavskoj regiji. Građevinarstvo stvara puno otpada i koristi puno resursa, a ne usvaja principe kružnog gospodarstva zbog nesklonosti rizicima. Projektom se želi potaknuti korištenje digitalnih rješenja i usvajanje principa kružnog gospodarstva u ovom sektoru. Na projektu sudjeluje 18 partnera iz zemalja dunavske regije, a projekt se provodi do lipnja 2026. godine.

Projekt ima za cilj unaprijediti suradnju ključnih dionika u zemljama regije, sistematizirati njihovo znanje i provesti 3 pilot projekta u regiji. Aktivnosti će biti podijeljene po semestrima. U prvoj fazi će se utvrđivati znanje po državama regije putem upitnika kako bi se identificirali važni dionici, utvrdilo koje digitalne tehnologije koriste i koliko je rašireno kružno gospodarstvo. U idućim fazama bi se birale tehnologije koje će se pilotirati u sklopu projekta te bi se pripremio i proveo pilot.

Hrvatskom RMSG-u će se redovito na sastancima predstavljati postignuti rezultati i planovi za nadolazeći period. Otvorene diskusije će služiti kako bi se unaprijedili rezultati i usmjerile aktivnosti, a dionici će moći i ostvariti suradnje na srodnim temama.

Još uvijek možete postati dionik na projektu Circular DigiBuild! Iskažite svoj interes slanjem e-pošte sadržajem “Želim se uključiti u projekt Circular DigiBuild” na projekti@tera.hr, telefonom na 031/251-000, osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek ili putem naše kontakt forme.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Program transnacionalne suradnje dunavske regije.

X
Secured By miniOrange