PODUZETNIŠTVO – DEVETI STROJARSKI IZAZOV

Plakat_Strojarski izazovU srijedu, 6. svibnja 2015. je u Slavonskom Brodu svečano otvoren deveti po redu Strojarski izazov kojeg zajednički organiziraju Strojarski Fakultet u Slavonskom Brodu i Bilfinger Đuro Đaković Montaža d.o.o.. Ovogodišnja tema skupa je Poduzetništvo je bila posebno zanimljiva studentima i Poduzetnicima.

Suradnja Strojarskog Fakulteta u Slavonskom Brodu i Tera Tehnopolis d.o.o. je je primjer uspješnog povezivanja temeljenog na međusobnom dopunjavanje resursa i vještina u cilju brže i učinkovitije izgradnje gospodarstva temeljenog na znanju i tehnologiji. Prof.dr.sc. Ivan Štefanić je održao predavanje na temu Europski putokaz za mlade poduzetnike u kojemu su predstavljene mogućnosti usavršavanja i financiranja uz pomoć EU fondova za znanstvenike i poduzetnike. Za studente koji uskoro završavaju studij najzanimljiviji je bio program Erasmus za mlade poduzetnike.

[one_half]
Predavanje na temu Europski putokaz za mlade poduzetnike
Predavanje na temu Europski putokaz za mlade poduzetnike
[/one_half] [one_half_last]
Predavanje na temu Europski putokaz za mlade poduzetnike
Predavanje na temu Europski putokaz za mlade poduzetnike
[/one_half_last] Erasmus za mlade poduzetnike je međunarodni program razmjene koji omogućava mladim i ambicioznim poduzetnicima učenje od iskusnih poduzetnika domaćina koji su vlasnici ili upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama. Iskustva se razmjenjuju za vrijeme boravka kod domaćeg poduzetnika koji pridošlom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke. Domaćinu se pružaju novi pogledi na vlastitu tvrtku, kao i prilika za suradnju s inozemnim partnerima te učenje o njihovim tržištima. Također, Erasmus nije samo program razmjene orijentiran na usavršavanje, već program usavršavanja orijentiran na postizanje rezultata, odnosno pokretanje poslovanja nakon završetka. Program razmjene prosječno traje 3,5 mjeseca, a bitno je istaknuti da poslodavac mentor nema nikakvih dodatnih troškova jer novi poduzetnik ima stipendiju programa.

U plenarnom dijelu je održan niz veoma zanimljivih i dobro posjećenih predavanja. Prof.dr.sc. Ivan Samardžić, Dekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu je održao predavanje s temom 53 godine izvođenja studijskih programa iz polja strojarstva u Slavonskom Brodu; Drago Čugura, predsjednik Uprave Bilfinger Đuro Đaković Montaže prezentaciju s temom Biti korak ispred; Mato Sigurnjak, Sigmat d.o.o. Slavonski Brod – Moj poduzetnički pothvat – „ Priča o malom stroju“ te prof.dr.sc. Dražan Kozak, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu – Hrvatski katalog znanja, vještina i kompetencija za studije strojarstva temeljen na ishodima učenja.

X
Secured By miniOrange