Postanite dionici na projektu Circular DigiBuild

Otpad nastao građevinskim aktivnostima u Europskoj uniji 2020. iznosio je više od 37% ukupnog otpada. EU stavlja fokus na recikliranje i ponovno korištenje – prelazak na kružno gospodarstvo uz pomoć novih digitalnih tehnologija. No građevinski sektor nije sklon rizicima i sporo usvaja digitalne inovacije. Iz tog razloga je pokrenut  .

Kružno gospodarstvo može potencijalno iskoristiti nove digitalne tehnologije, kao što su big data, umjetna inteligencija (AI), blockchain i internet stvari (IoT). Ove tehnologije, u kombinaciji s inovacijama poslovnog modela, mogu pružati rješenja za probleme povezane s transformacijom prema kružnom gospodarstvu.

Specifični ciljevi projekta su:

  • unaprijediti suradnju ključnih dionika u podunavskim zemljama za uvođenje digitalnih tehnologija i principa kružnog gospodarstva u građevinarstvu
  • sistematizirati postojeće znanje i prakse za korištenje digitalnih tehnologija i kružnog gospodarstva u građevinarstvu
  • provesti tri pilota u dunavskoj regiji vezana za korištenje digitalnih tehnologija i principa kružnog gospodarstva u građevinarstvu.

Projekt je pokrenut 1. siječnja 2024. godine i provodi se u svim zemljama dunavske regije (izuzev Ukrajine). Partneri na projektu iz Hrvatske su Inovacijski centar Nikola Tesla (Zagreb) i TERA Tehnopolis d.o.o. (Osijek).

Pozivamo istraživačke i znanstvene organizacije, mala i srednja poduzeća, uprave i nevladine organizacije da se pridruže hrvatskoj grupi dionika. Radi se o neformalnoj grupi koju bi se polugodišnje konzultiralo o ključnim temama projekta. Grupa bi pružala povratne komentare i prijedloge kako bi rezultati projekta bili što relevantniji za hrvatsko okruženje i dunavsku regiju.

Budite i vi dio projekta Circular DigiBuild! Iskažite svoj interes slanjem e-pošte sadržajem “Želim se uključiti u projekat Circular DigiBuild” na projekti@tera.hr, telefonom na 031/251-000, osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek ili putem naše kontakt forme.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Program transnacionalne suradnje dunavske regije.

 

X
Secured By miniOrange