PREVLADAVANJE JAZA IZMEĐU INDUSTRIJE I ISTRAŽIVAČKIH INSTITUCIJA

Ključne razvojne tehnologije (KET) danas prestavljaju glavnu poveznicu u razvoju strateških tehnologija, pridonose gospodarskom rastu i otvaranju radnih mjesta te pružaju doprinos u rješavanju društvenih izazova. KET tehnologije su ključne za unaprjeđenje proizvoda i procesa regionalnih inovacijskih sposobnosti, otvaranje novih prilika na tržištu te osiguranje buduće konkurentnosti industrije Srednje Europe na svjetskoj razini.

U cilju pružanja potpore malim i srednjim poduzetnicima u pristupu visoko-tehnološkim uslugama te rješavanju izazova čiste proizvodnje kako bi osnažili suradnju s relevantnim dionicima u području istraživanja i tehnologije, TERA Tehnopolis sudjelovala je na 4. Međunarodnom kongresu „Tehnologija, kvaliteta i sigurnost hrane“ te 18. Međunarodnom simpoziju „Tehnologija hrane za životinje“, održanih 23. listopada 2018. godine u Novom Sadu. U sklopu događaja, prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor TERA Tehnopolis d.o.o., sudjelovao je u ulozi panelista te nazočnima približio značaj prevladavanja jaza između industrije i istraživačkih institucija kroz poticanje inovativnog načina poslovanja uz pomoć projekata KETGATE i KET4CleanProduction.

Projekt KETGATE ima za cilj  ima za cilj u svoje aktivnosti uključiti istraživačko-tehnološke organizacije koje mogu ponuditi svoju stručnu ekspertizu poduzetnicima kako bi se bolje organizirala i postavila mreža KET pristupnih točaka. Potencijalni paket usluga za istraživačko-tehnološke organizacije uključuje: promidžbu usluga, osnaživanje i olakšavanje suradnje s MSP-ovima, program usavršavanja, financijske sheme. Više o Projektu možete doznati u trećem broju Newsletter-a koji je dostupan na sljedećoj poveznici. Svi koji žele primati novosti o ključnim razvojnim tehnologijama mogu se registrirati za primanje Newsletter-a putem sljedeće poveznice.

Projekt KET4CleanProduction nudi mogućnost realizacije bespovratnih sredstava u maksimalnom iznosu od 50 000 EUR, što čini 70% ukupnih troškova sudjelovanja. Strateški ciljevi projekta KET4CleanProduction temelje se na pružanju pomoći malim i srednjim poduzetnicima iz proizvodnog sektora u povezivanju s KET tehnološkim centrima (engl: key enabling technologies) u inozemstvu te rješavanju izazova čiste proizvodnje, što rezultira unaprjeđenjem održivosti, inovativnosti i kompetitivnosti.

Svi zainteresirani za uključivanje u projekte KETGATE ili KET4CleanProduction mogu kontaktirati TERA Tehnopolis putem e-pošte aniksic[at]tera.hr, broja telefona 031 251 002 ili osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.

Projekt KETGATE sufinancira Europska unija kroz program Interreg, Europe Central Regional Development Fund, a projekt KET4CleanProduction je financiran od strane Europske unije kroz program istraživanja i razvoja Obzor2020.

X
Secured By miniOrange