Priopćenje za javnost “Vaše smeće je moje blago”

Što imaju zajedničko četkice za zube, iskorištena ambalaža od poliuretanske pjene i kartonska ambalaža? To su tri od ukupno devet primjera dobre prakse cirkularne ekonomije, predstavljeni kroz EU projekt MOVECO u najnovijoj projektnoj brošuri.
Osijek, Hrvatska, 22. prosinca 2017. godine – engleska brošura pod nazivom “Vaše smeće je moje blago” prikazuje proizvode i poslovne modele koji već uspješno koriste cirkularnu ekonomiju u svome poslovanju. Služi kao primjer ostalim tvrtkama te ih potiče u uključivanje u jednu od sljedećih tema: zatvaranje ciklusa materijala, izbjegavanje otpada, korištenje sekundarnih sirovina i zaštita resursa uz istovremeno smanjenje troškova, štednju novca ili razvijanje novih poslovnih ideja.

Mislite cirkularno – od linearne do cirkularne ekonomije
U tradicionalnoj, linearnoj ekonomiji (“odbaci ekonomiji”), proizvodi se obično spaljuju ili su bačeni na odlagalište nakon upotrebe. Rezultat su izgubljeni resursi i materijali iz tih proizvoda. Suprotno tome, cirkularna ekonomija ima za cilj zatvaranje ciklusa materijala – počevši već s razvojem proizvoda. Potrebni su proizvodi koji se mogu jednostavno ponovno koristiti, dijeliti, popravljati i reciklirati na ekološki prihvatljiv način. Primjerice, kava može biti pretvorena u olovke, a stari materijali u nove torbe. Ponovno korištenje već iskorištenih proizvoda postaje moderno budući da dugoročno čuva sredstva i pomaže u sprječavanju pojave otpada.
“Primjeri dobre prakse u MOVECO brošuri prikazuju koje su koristi cirkularnog razmišljanja. Zatvaranje ciklusa materijala je ključno za održivu budućnost na našem planetu,” rekla je Grit Ackermann, koordinatorica MOVECO projekta. “Navedeni primjeri su samo mali dio – o projektu je više objavljeno na web stranici projekta. MOVECO također uključuje dionike iz politike, poslovnog i društvenog sektora pružajući im popratne materijale o uvođenju cirkularne ekonomije kao alata.“
Brošura je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/moveco/section/best-practice
Uskoro se očekuju nove informacije o projektu što se tiče, primjerice, alata ili dodatnih informacija o razvijenim konceptima.

Europski projekt MOVECO promiče cirkularnu ekonomiju u Dunavskoj regiji.
Financiran u okviru projekta Europske unije Interreg Danube Transnational Programme, MOVECO je projekt koji podiže svijest o cirkularnoj ekonomiji među tvrtkama, istraživačkim institutima, vlastima, institucijama gospodarskog razvoja i građanima. Od prosinca 2016. godine, dvanaest projektnih partnera i četiri strateška partnera iz deset država ostvaruju suradnju sa svrhom promicanja znanja o cirkularnoj ekonomiji i poboljšanja okvirnih uvjeta za cirkularne proizvode i poslovne modele u Dunavskoj regiji. Glavni konzorcijski partner je Slovenska komora za trgovinu i industriju.

Dodatne informacije:

Projekt kontakti za Hrvatsku:
Ana Nikšić
Tel.: 031/251-002
E-pošta: aniksic[at]tera[.]hr
Tera Tehnopolis d.o.o.
Trg Ljudevita Gaja 6
31000 Osijek
Hrvatska

Birgit Boehning
Tel.: 031/251-009
E-pošta: birgit[at]tera[.]hr