Što je Novi europski program za inovacije – NEIA?

Kroz inovacije, a posebno deep-tech inovacije, Europa želi smanjiti emisije stakleničkih plinova, učiniti gospodarstva digitalnijima i zajamčiti sigurnost europske hrane, energije i sirovina. Novi europski program za inovacije (New European Innovation Agenda – NEIA) usvojen je 5. srpnja 2022.

Cilj programa je pomoći razviti nove tehnologije pomoću kojih će se Europa posvetiti hitnim društvenim izazovima. Nove tehnologije će biti plasirane na tržište putem nabave inovacija – ključnog instrumenta za modernizaciju javnih usluga uz poticanje rasta inovativnih tvrtki.

Novi europski program za inovacije usredotočen je na pet ključnih ciljeva:

  1. Financiranje scale-upova će potaknuti institucionalne i druge privatne ulagače u Europi da ulažu u i imaju koristi od rasta europskih deep tech start-upova.
  2. Omogućavanje inovacija kroz eksperimentalne prostore i javnu nabavu.
  3. Ubrzavanje i jačanje inovacija u europskim inovacijskim ekosustavima diljem EU-a i rješavanje inovacijskog jaza podržat će stvaranje regionalnih inovacijskih dolina.
  4. Poticanje, privlačenje i zadržavanje talenata kroz niz inicijativa, uključujući EU fond talenata za pomoć tvrtkama u pronalaženju talenata izvan EU-a, program ženskog poduzetništva i vodstva te rad na dioničkim opcijama zaposlenika u start-upovima.
  5. Poboljšanje alata za izradu politika, za razvoj i korištenje robusnih, usporedivih skupova podataka i zajedničkih definicija za osiguranje bolje koordinacije politike na europskoj razini.

U okviru Obzora Europa, projekti Europskih inovacijskih ekosustava doprinijet će trima glavnim ciljevima programa: rast deep tech inovativnih tvrtki; omogućavanje inovacija kroz eksperimentalne prostore i inovativnu javnu nabavu; te jačanje inovacijskih ekosustava diljem EU-a i rješavanje inovacijskog jaza.

U okviru Novog europskog programa za inovacije, TERA Tehnopolis sudjeluje u projektu EMPOWEREDbyNEIA, koji predstavlja poziv na akciju za izgradnju jačih regionalnih inovacijskih ekosustava kroz suradnju znanstvene zajednice, inovatora, razvojnih agencija, inkubatora, akceleratora, malih i srednjih poduzeća, posebice start-upova te industrije. Pročitajte više o EMPOWEREDbyNEIA projektu na našoj stranici.

X
Secured By miniOrange