„SVE NA JEDNOM MJESTU“

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Regionalnog ureda Osijek je 22. rujna 2017. godine održano događanje „SVE NA JEDNOM MJESTU“ – Instrumenti unutarnjeg tržišta EU za lakše poslovanje poduzetnika u organizaciji HUP-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojemu je cilj predstaviti poduzetnicima alate koje imaju na raspolaganju, a koji im mogu pomoći da ostvare svoja prava i iskoriste poslovne prilike koje pruža zajedničko europsko tržište.

Događanju su nazočili osječko-baranjski župan, gosp. Ivan Anušić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, gosp. Bernard Jakelić i potpredsjednica Vlade RH te ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, gđa. Martina Dalić koja se uvodno kratko obratila nazočnima te izjavila: „Danas predstavljene mjere važne su za hrvatske poduzetnike i nadamo se da će im biti od pomoći u poslovanju. Svi alati koje nudimo tu su upravo zbog vas, poduzetnika i želim naglasiti da u tim procesima niste sami, Ministarstvo je povezano i s drugim institucijama EU te je ovdje da vam pomogne.“ Ministrica je ovom prilikom posjetila i TERA poslovni inkubator.

Najznačajniji zaključci s događanja su usmjereni na to da su poduzetnicima i građanima Republike Hrvatske na raspolaganju alati koje koriste sve države članice Europske unije, a to su TRIS, Jedinstvena kontaktna točka za proizvode, Kontaktna točka za usluge, IMI, SOLVIT, Europski potrošački centar, web shopovi i drugi, dok je u RH uspostavljen i internetski portal CUT – jedini u EU preko kojega je moguć pristup velikom broju alata i informacija koje mogu pomoći poduzetnicima.

Pristup svim ovim alatima moguć je na jednostavan način, odnosno putem internetskih portala, mailom ili telefonom i na taj način je poduzetnicima dana mogućnost da se izravno obrate za savjet ili pomoć kada se pojave problemi vezani uz njihova prava u bilo kojoj državi članici EU-a.

Osim alata za pomoć poduzetnicima u rješavanju problema na unutarnjem tržištu, cilj informativne kampanje je informiranje poduzetnika o prednostima i uštedama koje u poslovanju donosi uvođenje e-Računa, e-Potpisa i ostalih usluga povjerenja te kako pokrenuti Internet trgovinu za širenje poslovanja na EU tržištu i izvan njega.

Svi spomenuti alati su praktični instrumenti, pokazuju konkretno djelovanje, razvijaju suradnju administracije prema poduzetnicima, među tijelima javne vlasti u Hrvatskoj i među državama članicama EU, što sve vodi boljem iskorištavanju prednosti zajedničkog tržišta.

X
Secured By miniOrange