TERA Tehnopolis na obuci u Estoniji za bolesti pčela i dobre prakse suzbijanja

U sklopu projekta beeB održan je događaj s ciljem obuke konzorcijskih partnera na temu Bolesti pčela i dobre prakse suzbijanja na kojemu se raspravljalo i o upotrebi gamifikacije za procjenu i upravljanje pčelinjacima. Događaj se održao od 30.8.2021. do 3.9.2021. godine u gradu Tartuu u Estoniji, a domaćini događaja bili su predstavnici estonskog sveučilišta o životnim znanostima Eesti Maaülikool. #beeB #trainingevent #tartu #estonija

U sklopu projekta beeB održan je događaj s ciljem obuke konzorcijskih partnera na temu Bolesti pčela i dobre prakse suzbijanja na kojemu se raspravljalo i o upotrebi gamifikacije za procjenu i upravljanje pčelinjacima. Događaj se održao od 30.8.2021. do 3.9.2021. godine u gradu Tartuu u Estoniji, a domaćini događaja bili su predstavnici estonskog sveučilišta o životnim znanostima Eesti Maaülikool. Na događaju je sudjelovao i Vedran Lederer, mag. ing. agr., djelatnik TERA Tehnopolis d.o.o., hrvatskog konzorcijskog partnera u projektu beeB.


Drugi su dan sudionici događaja učili od stručnjaka, poput Reet Karise, Rista Raimetsa i Sigmara Naudija, o pčelinjim bolestima i upravljanju kolonijama u različitim podnebljima. Također, sudionici su obišli i eksperimentalnu poljsku postaju Rohu i vizualno pregledali zdrave pčelinje kolonije te prikupili uzorke sa štetnicima kao što su grinja Varroa destructor i uzročnik gljivičnih oboljenja pčela Nosema sp. Po povratku u kampus estonskog sveučilišta, sudionici su analizirali prikupljene uzorke u laboratoriju.

Tijekom trećeg dana događaja konzorcijski partneri obišli su pčelinjak SUMILA te lokalnog proizvođača meda i pčelinjih proizvoda Meemeistrid koji je predstavio svoju tehnologiju pčelarenja te razne vrste meda i pčelinjih proizvoda. Također, sudionici su se sastali s predstavnicima lokalne akcijske skupine Peipsi-Alutaguse s kojima su raspravljali o izazovima za povećanje znanja pčelara kroz upotrebu i razvoj alata za gamifikaciju.

Članovi konzorcija posjetili su i školu Olustvere School of Service and rural Economics u kojoj zainteresirani mogu steći potrebno znanje da bi se mogli baviti pčelarstvom. U okviru događaja u Estoniji bio je organiziran i obilazak srednjovjekovnog dvorca Pöltsamaa te šetnja kroz močvaru Laeva.

X
Secured By miniOrange