TVRTKA BOR-PLASTIKA D.O.O. PRIMILA FINANCIJSKU POTPORU U OKVIRU PROJEKTA KET4CleanProduction

Bor-plastika d.o.o. je regionalna tvrtka koja se bavi proizvodnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Uređaji ove tvrtke projektirani su u skladu s europskim normama i služe zaštiti okoliša. Kroz svoju djelatnost, u kojoj se trude u najvećoj mjeri upotrebljavati alternativne izvore energije i očuvati vodne resurse, razvijaju nove načine pročišćavanja otpadnih voda. Osim toga, vizija tvrtke je jačanje gospodarstva te poboljšanje kvalitete života cjelokupne zajednice.

Tvrtka Bor-plastika ove se godine uključila u projekt KET4CleanProduction i primila financijsku potporu od 50.000 eura za primjenu tehnologije biofilm reaktora s pokretnom podlogom (MBBR tehnologija). Projekt se provodi u suradnji s razvojno-istraživačkim organizacijama International Iberian Nanotechnology Laboratory iz Portugala i Institutom Jožef Stefan iz Slovenije. Glavni je cilj ovog projekta, uvođenjem tehnologije biofilm reaktora s pokretnom podlogom u proizvodnju, unaprijediti postojeću tehnologiju za izradu postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, smanjiti uporabu sirovina i potrošnju energije, i to uz istovremeno održavanje ili unaprjeđenje performansi njihovih uređaja.

Bor-plastika trenutno koristi oko 200 tona termoplastike godišnje. Uvođenjem MBBR tehnologije smanjit će se potrošnja sirovina i potreban volumen uređaja, dok će učinkovitost uređaja ostati jednaka ili se poboljšati u odnosu na ranije. Time se smanjuje i potrošnja energije te potrošnja resursa potrebnih za ispitivanje uređaja (voda, električna energija). Mali komadi termoplastike će se razvrstati i zdrobiti u granule te ponovno uporabiti u proizvodnji umjesto da završe na otpadu. Dio će se granulata koristiti za proizvodnju nosača biomase potrebnih za primjenu MBBR tehnologije. Termoplastika ojačana nanokristalom, materijalom na biološkoj osnovi, ne samo da će imati pozitivan utjecaj na okoliš, već će i unaprijediti mehanička svojstva i obnovljivost nosača biomase. Nanokristalni je materijal ekološki prihvatljiv i lako dostupan, visoko je učinkovit i stvara niske troškove. Osim toga, uporabom nanokristala smanjit će se uporaba materijala na bazi nafte.

Temeljem primljene financijske potpore i uspješne suradnje, objavljena je i priča o uspjehu koja se nalazi na sljedećoj poveznici.

KET4CleanProduction (KET4CP) namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima iz proizvodnog sektora diljem Europe. Projekt malim i srednjim poduzetnicima nudi mogućnost financiranja 70% ukupnih troškova sudjelovanja, a najviše do 50.000 eura bespovratnih sredstava, koja se isplaćuju jednokratno. Sve novosti o informacijama koje su povezane s glavnom tematikom Projekta možete pratiti u sklopu Newsletter-a. Četvrti broj je objavljen i dostupan na sljedećoj poveznici.

X
Secured By miniOrange