U FINALU EIT FOOD INNOVATION PRIZES CROATIA 2020 DODIJELJENO UKUPNO 10.000 EURA NAJUSPJEŠNIJIM SUDIONICIMA

Najinovativnij hrvatski start-up iz prehrambeno-prerađivačkog sektora je tim ZUS Beeotics koji je za svoju inovativni ideju osvojio 5.000 eura. Drugo mjesto pripalo je timu Future of Oil Gels i osvojenom nagradom od 3.000 eura, dok je na trećem mjestu tim VeeMee Agro s osvojenih 1.000 eura. Pobjednik sudjeluje u velikom finalu gdje ima priliku osvojiti 10.000, 15.000 ili 25.000 eura.

TERA Tehnopolis i ove je godine organizirala natjecanje EIT Food Innovation Prizes, jedno od  najvećih natjecanja za start-up tvrtke iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u jugoistočnoj Europi. Nagrađuju se poduzetnici i start-up tvrtke u cilju razvoja njihovih inovativnih proizvoda i usluga koje mogu promijeniti i doprinijeti razvoju prehrambenog sustava.

Natjecanje je održano online, 22. srpnja 2020. godine. Ovogodišnji pobjednik je tim ZUS Beeotics  koji je za svoju inovativnu ideju osvojio 5.000 eura. Tim je, pored glavne nagrade od 5.000 eura, osvojio i nagradu publike u iznosu od 2.000 eura.

Riječ je o inovativnoj ideji korištenja najnaprednijih alata za daljnje istraživanje zdravlja pčela. Upotreba pesticida u poljoprivredi i onečišćenje okoliša ubijaju korisne bakterije u pčelama i narušavaju njihovu prirodnu ravnotežu. Zbog toga su pčele bolesne, slabe i podložne parazitskim i mikrobnim infekcijama. Tim ZUS Beeotics razvija proizvod koji bi izliječio poremećaj u mikrobiomu pčelinjih crijeva koji je uzrokovan faktorima okoliša i na taj način poboljšava prinos meda i jača njihov imunitet.

Drugo mjesto pripalo je timu Future of Oil Gels i osvojenom nagradom od 3.000 eura, dok je na trećem mjestu tim VeeMee Agro s osvojenih 1.000 eura.

Ove godine online finale natjecanja Innovation Prizes održalo se u ukupno 17 zemalja u Južnoj i Istočnoj Europi: Hrvatska, Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Turska.

Natjecanje uključuje i veliko finale u sklopu kojega se dobitnici prve nagrade od 5.000 eura iz svih 17 država natječu za osvajanje tri glavne nagrade: 10.000, 15.000 i 25.000 eura.

TERA Tehnopolis provodi EIT Food aktivnosti od 2018. godine, od kada je postala hrvatska regionalna kontakt točka Programa (EIT Food HUB Croatia). Natjecanje je organizirano u suradnji s HGK – Županijskom komorom Osijek.

X
Secured By miniOrange