U Osijeku održan događaj za razmjenu pčelarskih znanja i iskustava

Od 11. do 13. svibnja 2022. godine u Osijeku se u okviru Erasmus+ projekta beeB održao događaj s ciljem obuke konzorcijskih partnera na temu Promicanje novih ideja u području pčelarstva kroz spiralni model inoviranja. Na događaju su izmijenjene pčelarske prakse i znanja između sudionika te se raspravljalo o mogućnostima poslovne suradnje.

U okviru Erasmus+ projekta “beeB – Promicanje izgradnje mostova suradnje u pčelarstvu kroz inovativne i participativne metode stručnog usavršavanja” koji TERA Tehnopolis provodi od studenog 2019. godine, u Osijeku se od 11. do 13. svibnja 2022. godine održao događaj s ciljem obuke konzorcijskih partnera na temu Promicanje novih ideja u području pčelarstva kroz spiralni model inoviranja.

   

Prvog su dana događaja, 11. svibnja 2022. godine, partneri obišli proizvodni pogon svjetski poznate tvrtke Apipharma d.o.o. u Industrijskoj zoni Našice. Riječ je o tvrtki s dugom tradicijom od 48 godina postojanja koja je potekla od tradicionalnog pčelarskog obrta te je razvojem i izgradnjom izrasla u farmaceutsku tvornicu u kojoj se pčelinji proizvodi i druge prirodne sirovine prerađuju na farmaceutski način. Tvrtka danas svoje proizvode izvozi u 43 države svijeta, a tijekom posjeta raspravljalo se o mogućnostima poslovne suradnje.

Drugi su dan, 12. svibnja 2022. godine, sudionici događaja posjetili Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek. Na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu partneri su posjetili laboratorij za ispitivanje kakvoće  meda i drugih pčelinjih proizvoda te su od prof.dr.sc. Ljiljane Primorac, izv.prof.dr.sc. Ivane Flanjak i dr.sc. Blanke Bilić Rajs doznali kojom opremom raspolaže laboratorij te koje se analize u njemu obavljalju. Tijekom posjeta razmijenila su se znanja i dobre prakse budući da je uža specijalnost nekih članova konzorcija upravo rad na različitim analizama meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek konzorcijske je partnere ugostio prof.dr.sc. Zlatko Puškadija koji je partnere proveo kroz Katedru za pčelarstvo i zoologiju te sudionicima iznio svoja znanja i iskustva vezana za pčelarenje na području istočne Hrvatske. Također, istog su dana partneri posjetili i OPG Kovačić u Batini koji se bavi selekcijom i uzgojem matica za tržište. Prilikom posjeta sudionici su od doc.dr.sc. Marina Kovačića s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koji je ujedno i nositelj OPG-a, učili o procesu selekcije pčela te tehnologijama uzgoja matica.

Posljednjeg su dana događaja, 13. svibnja 2022. godine, partneri obišli OPG Erkapić Dubravka u Antunovcu te Novaković obrt za proizvodnju satnih osnova gdje im je prezentirana tehnologija prerade pčelinjeg voska u satne osnove.

X
Secured By miniOrange