U Priručniku o najboljim praksama doznajte sve o ekološkom uzgoju i plasiranju proizvoda na tržište!

Priručnik o najboljim praksama „Organic Route Croatia – Moldova” rezultat je provedbe istoimenog projekta koji su provele TERA Tehnopolis d.o.o. iz Hrvatske i EcoVisio Public iz Moldavije, a koji je sufinancirala inicijativa Europske unije „EU4Business: Connecting Companies”. Sve su projektne aktivnosti bile usmjerene na povezivanje ekoloških proizvođača i poduzetničkih potpornih institucija iz Hrvatske s onima iz Moldavije, a uključivale su studijske posjete i poslovne susrete između hrvatskih i moldavskih ekoloških proizvođača i poduzetničkih potpornih institucija, razvoj novih usluga za osnaživanje potpore ekološkim proizvođačima, sudjelovanje na sajmu poljoprivrednih proizvoda te razvoj priručnika o najboljim praksama, a sve to s ciljem osnaživanja sektora ekološke hrane u Hrvatskoj i Moldaviji i povećanja trgovinske razmjene između tih dviju zemalja.

 

Svi su projektni ciljevi ostvareni, no kraj provedbe projekta ne znači i kraj pružanja potpore ekološkim proizvođačima. Priručnik o najboljim praksama, koji je razvijen kao kruna projektnih aktivnosti, sadrži informacije o raznim temama važnim za poslovanje, promociju i plasiranje ekoloških proizvoda na domaće i strana tržišta i namijenjen je svima onima koji se bave ili se planiraju početi baviti ekološkim uzgojem.

 

U prvom, odnosno uvodnom poglavlju možete doznati više o projektu i partnerima koji su sudjelovali u njegovoj provedbi, dok drugo poglavlje sadrži važne informacije o ekološkoj poljoprivredi, ekološkoj certifikaciji i označivanju proizvoda, ekoturizmu te brendiranju poljoprivrednih proizvoda, marketingu na društvenim mrežama, e-trgovini i internacionalizaciji poslovanja. U trećem su poglavlju opisane neke od hrvatskih i moldavskih poduzetničkih potpornih institucija koje su sudjelovale u projektu kao korisnici i osnažile svoje kapacitete za pružanje potpore ekološkim proizvođačima. Te su organizacije prikazale usluge koje pružaju ekološkim proizvođačima, kao i najbolje prakse iz tog područja njihova poslovanja. Naposljetku, četvrto poglavlje sadrži prikaze ekoloških proizvođača iz Hrvatske i Moldavije, koji su s čitateljima podijelili najbolje prakse iz svojeg poslovanja, ali i najveće izazove s kojima su se suočili ili se još uvijek suočavaju. Osim toga, ekološki proizvođači, posebice oni koji tek započinju svoju poduzetničku priču u skladu s načelima ekološkog uzgoja, ovdje mogu pronaći i vrijedne savjete za pokretanje i rast svojeg poslovanja.

 

Nadamo se da će ovaj priručnik poslužiti kao vodič i pomoć svima onima koji se planiraju upustiti u ekološku proizvodnju ili plasirati svoje proizvode na strana tržišta, a ne znaju odakle krenuti i kome se obratiti.

 

Priručnik možete besplatno preuzeti na OVDJE.

 

X
Secured By miniOrange