UKLJUČITE SE U ERASMUS PROGRAM ZA MLADE PODUZETNIKE

Novi ste poduzetnik ili imate poslovnu ideju i tek planirate otvoriti tvrtku? Imate već iskustva u poslovanju, ali bi ga rado proširili i voljni ste podijeliti svoje znanje?

Prijavite se na međunarodnu razmjenu ERASMUS za mlade poduzetnike koju financira Europska unija i iskoristite mogućnost suradnje s drugim poduzetnikom. Iskustva se razmjenjuju tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći vještine za vođenje tvrtke, a ujedno sam ima priliku učiti o inozemnim tržištima. Budući da novi poduzetnik ima financijsku pomoć od strane Programa, poduzetnik koji je domaćin nema nikakvih dodatnih troškova. Razmjena prosječno traje 3,5 mjeseca, a cilj je unaprjeđenje međunarodne suradnje, poduzetništva i konkuretnosti novonastalih poduzeća.

Prijaviti se možete kao:

NOVI PODUZETNIK – ako imate manje od tri godine samostalnog rada ili tek planirate osnovati svoju tvrtku;
PODUZETNIK DOMAĆIN – ako imate više od tri godine samostalnog rada.

Koje su prednosti?

Novom poduzetniku je omogućena razmjena iskustva i edukacija tijekom boravka kod poduzetnika domaćina. Pruža mu se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodnoj suradnji te potencijalnim prilikama za suradnju s inozemnim partnerima. Novom poduzetniku je na taj način po povratku s razmjene olakšano pokretanje novog ili pak jačanje već postojećeg poduzeća.

Poduzetniku domaćinu omogućeno je razvijanje poslovnih kontakata u inozemstvu. U radu s motiviranim novim poduzetnikom može steći znanja o inozemnom tržištu te pronaći nove ideje koje mu mogu pomoći unaprijediti i proširiti poslovanje.

Dosadašnja iskustva

Od početka programa 2009. godine realizirano je 2747 razmjena, 326 je u tijeku, a 144 u pripremi. Većina novih poduzetnika (81%) identificirala je nove poslovne mogućnosti tijekom razmjena dok je polovina pronašla poslovnog partnera. Oko 60% poduzetnika domaćina dobilo je nove ideje koje su ugrađivali u nove proizvode i usluge, a više od polovice je u svojim tvrtkama povećalo prihode upravo kao konačan rezultat međunarodne razmjene.

Kako se prijaviti?

Tera Tehnopolis je uključena u sedmi ciklus programa ERASMUS za mlade poduzetnike kroz konzorcij ˝You Enter Europe 2˝ koji vodi Provincia de Pesaro e Urbino iz Italije. Svi zainteresirani se mogu prijaviti na https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ te nakon što odaberu lokalnu kontakt točku TERA, počinje postupak koji se sastoji od: prijavnog obrasca, motivacijskog pisma, životopisa i poslovnog plana. Zatim slijedi procjena i odabir kandidata te pretraživanje i odabira mentora, tj. poduzetnika domaćina. U posljednjoj fazi se razmjena odobrava na razini konzorcija i programa. Partneri u konzorciju su Confederación de asociaciones empresariales de Burgos iz Španjolske, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije iz Slovenije, Grad Sirakuza, Italija, Gospodarska komora iz Crne Gore te Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA d.o.o. i Tera Tehnopolis iz Hrvatske.

Ukoliko Vam trebaju dodatne informacije, Tera Tehnopolis održava Info dan za Erasmus u svojim prostorijama na adresi: Trg Ljudevita Gaja 6, 31 000 Osijek. Prvi termin je zakazan za četvrtak 24.9.2015., a sljedeći termini će biti svakog prvog četvrtka u mjesecu. Možete se javiti i na e-mail ured[at]tera[.]hr ili telefonom na broj 031/ 251-000.

X
Secured By miniOrange