Uspješne priče u okviru programa Erasmus za mlade poduzetnike

Erasmus za mlade poduzetnike je program Europske unije koji okuplja preko 30.000 uspješnih poduzetnika što za rezultat ima preko 10.200 ostvarenih razmjena. Program je dinamična prilika za učenje kroz iskustvo, odnosno učenje kroz suradnju s iskusnim mentorima koji vode uspješna poduzeća u inozemstvu. Erasmus za mlade poduzetnike financira Europska unija kroz program COSME (Competitiveness for Small and Medium-Sized Enterprises).

Program pruža mogućnost kratkotrajne prekogranične razmjene za mlade i obećavajuće poduzetnike s poduzetnicima koji imaju minimalno tri godine iskustva u vođenju vlastitog poduzeća. Krajnji cilj takve suradnje je unapređenje poslovnog plana novog poduzetnika i njegova priprema na pokretanje vlastitog posla.

Programom u praksi upravlja mreža lokalnih kontakt točaka, a posredstvom tvrtke TERA Tehnopolis d.o.o., kao lokalne kontakt točke programa Erasmus za mlade poduzetnike, ostvarene su brojne uspješne priče. Tako je uspješno završena razmjena u Amsterdamu, između nove poduzetnice Lane Mravlinčić i poduzetnika domaćina Parcivala Tiemessena. Lana je odlučila sudjelovati jer je zainteresirana za područje društvenog poduzetništva i pokretanja vlastite organizacije te je htjela svoje ideje povezati s internacionalnom perspektivom. Poduzetnik domaćin Parcival sudjelovao je u programu da bi u svoje poslovanje i komunikacijsku strukturu uveo internacionalnu perspektivu. Također, htio je proširiti svoja poslovna i osobna iskustva u vođenju i mentoriranju mladog poduzetnika sa sličnim ambicijama.

Za Lanu je razmjena u konačnici rezultirala povezivanjem s mnogim inspirativnim društvenim poduzetnicima u Nizozemskoj, uvidom u njihova pozitivna i negativna poslovna iskustva, zatim razvojem snažnog profesionalnog i osobnog odnosa s poduzetnikom domaćinom uz potencijal zajedničkog rada na različitim projektima u budućnosti. Parcival je u okviru ovog programa unaprijedio iskustvo mentoriranja te povećao vidljivost svog poslovanja u zajednicama Amsterdama i Haarlema kroz organizaciju događaja uz svježu perspektivu i ideje mlade poduzetnice Lane.

U okviru ovog programa novi poduzetnici iz Hrvatske odlaze u inozemstvo, no isto tako, novi poduzetnici iz inozemstva dolaze u Hrvatsku. Trenutno je u tijeku kreiranje još jedne uspješne priče u okviru razmjene novog poduzetnika Luisa, osobnog trenera koji je s Kanarskog otočja došao na razmjenu u Osijek. Tijekom petomjesečnog boravka u Hrvatskoj, Luis će surađivati s fitness trenericom Suzanom Hodanji u fitness centru X Body by Suzana.

Za uključivanje u mrežu uspješnih poduzetnika i stvaranje vlastite uspješne priče u okviru programa Erasmus za mlade poduzetnike, kontaktirajte nas na adresu e-pošte: danijela@tera.hr.

X
Secured By miniOrange